Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martinas kamp efter vännens självmord

Martina Andrén var en av Sveriges bästa simhoppare med EM-medaljer.Foto: Privat / Privat
Martina hoppade både ensam och synkroniserat simhopp.Foto: Privat / Privat

Martina Andrén, 31, var en av Sveriges bästa simhoppare. 

Efter att en ung simhoppare i somras tog livet av sig har hon nu varit med och grundat föreningen Fight 4 mental health för att lyfta frågan om psykisk ohälsa inom idrotten. 

– Han stod oss väldigt nära. Simhoppsvärlden är så pass liten att man känner alla, säger Martina Andrén.

Martina Andrén har en framgångsrik simhoppskarriär bakom sig med bland annat två EM-medaljer och en femteplats i VM i synkroniserat simhopp tillsammans med Anna Lindberg. 

Men efter en ryggskada, ökad prestationsångest och för lite glädje valde hon att avsluta karriären år 2008. 

– När jag väl kunde börja hoppa igen så fick jag blackouts. Jag tappade bort mig och hade väldigt mycket hjärnspöken. Vi var jätteduktiga i synkro och vi var bara fyra-fem poäng från en OS-plats. Att vi inte tog oss dit la jag väldigt mycket på mig själv. Jag kände att jag var ju den sämre av oss så jag var ju tvungen att hoppa väldigt mycket bättre. Prestationsångesten kom in. 

Tillsammans med Anna Lindberg tog Martina Andrén två EM-medaljer och en femteplats i VM.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Martina beskriver den svenska simhoppsvärlden som väldigt liten och familjär. När en ung simhoppare tog livet av sig i somras berörde det därför både henne och resten av simhopp Sverige väldigt djupt.

– Han stod oss väldigt nära. Simhoppsvärlden är så pass liten att man känner alla.

”Det är klart man jämförde sig”

Händelsen har lett till att Martina tillsammans med simhopparen Simon Ringborg och Martina Lundin startat föreningen ”Fight 4 mental health”, som ska jobba för att få bort tabun som fortfarande existerar kring psykisk ohälsa inom idrotten. 

– Vi känner flera personer inom idrotten som mår- eller har mått dåligt. Man ska kunna prata om det lättare och veta vart man kan få stöd. Allt är inte alltid en dans på röda rosor. Man ska våga säga att i dag mår jag inte så bra utan att bli ifrågasatt. 

Organisationen ska finnas till för idrottare inom alla olika idrotter. Utifrån Martinas egna erfarenheter tror hon inte att simhoppet är extra utsatt. Däremot menar hon att faktumet att man hela tiden har badkläder på sig kan påverka en mentalt. 

– Det är klart att man jämförde sig. Alla har badkläder på sig. Man åker ut på tävlingar och ser hur andra ser ut i baddräkt. Jag tänker på hur det ser ut i dagens samhälle, att det är väldigt avklätt i sociala medier och allt ska vara så perfekt. Det är klart det kan påverka en mentalt utan att man vet om det. 

Hon fortsätter: 

– Vissa badkläder undvek jag för att inte se tjock ut. Så dumt skulle jag aldrig ha tänkt om det inte var för de perfekta bilderna som postas på sociala medier. För jag vet ju innerst inne att jag inte är tjock.

Föreningen ”Fight 4 mental health” är fortfarande väldigt ny, men man har börjat göra armband och haft aktiviteter där man diskuterat ämnet. Målet är nu att starta en hemsida, få medlemmar, anlita föreläsare och själva föreläsa. 

– Vi vill kunna hjälpa tränare, aktiva och förbund och sprida kunskap. Så man vet om varningssignalerna tidigt. 

Martina Andrén

Ålder: 31 

Utvalda meriter: 

EM-silver synkroniserat simhopp med Anna Lindberg

EM-brons synkroniserat simhopp med Anna Lindberg

Femteplats i VM tillsammans med Anna Lindberg

Har du självmordstankar?

• Ring alltid 112 om läget är akut.

• BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

• BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111. 

www.bris.se

• Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

• Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

• Jourhavande präst: Nås via 112.

• Föräldratelefon: 020-85 20 00.

• Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

• Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

• Telefonjouren: 08-34 58 73.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.