Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Märker att barnen börjar tappa motivationen nu”

Christer Alsiö, 44, är tränare i Värmdö IF.
Foto: Privat
”Märker att barnen börjar tappa motivationen”, säger Christer Alsiö.
Foto: Privat/ Värmdö IF

Christer Alsiö, 44, tränar både tjejer och killar i innebandy och fotboll.
För ett par veckor sedan berättade han om föreningsidrottens utmaningar under coronapandemin i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Och han vill fortsätta att lyfta allvaret i frågan: 

– Det sitter en massa ideella ledare som försöker hitta saker för att behålla spelarna, men jag märker att barnen börjar tappa motivationen att träna, säger tränaren i Värmdö IF. 

I Värmdö IF har de sedan coronapandemin svepte in med restriktioner försökt förhålla sig till varje ny regel. När det inte gick att träna inomhus höll de fysträningar i snöstorm. Barnen fick bland annat springa uppför backen och sen åka stjärtlapp nedför. 

Christer Alsiö är en av klubbens tränare som varit engagerade. 

Han har tänkt strategiskt för att hålla träningsgrupperna säkra, tvättat träningsvästar, spritat innebandyhjälmar och anordnat föreningsaktiviteter som både barnen och deras föräldrar haft glädje av. 

Men nu menar Christer, att det han upplever som flyktiga bestämmelserna kring barnidrotten, börjar få framtidstron att svaja. 

– Det har varit väldigt mycket hattande. Det som fick mig att tappa suget var att de började tillåta enstaka matcher under en vecka drygt – och sen drog tillbaka det. På riktigt? De måste ju ha vetat att smittspridningen ökar. Vi behöver lite framförhållning. 

– Det sitter en massa ideella ledare som försöker hitta saker för att behålla spelarna – få de att fortsätta, men jag märker att barnen börjar tappa motivationen att träna. Det är inga matcher och då betyder inte träningsnärvaron lika mycket. Det blir lätt att de slutar. 

”Förstår du inte att det en pandemi?” 

Christer Alsiö efterfrågar en röd tråd i beslutsfattandet kring barn och ungas idrottande. Just nu upplever han det inte som konsekvent sett till resten av samhället. 

– ”Pappa går och spelar padel med sju andra killar – men jag får inte träna och spela match”. Det är vad jag möter varje dag. Även mina tränarkollegor gör det. 

För ett par veckor sedan deltog han i TV4:s Nyhetsmorgon för att berätta om föreningens situation och efterfrågan på klarare besked vad gäller idrottens framtid. 

– Jag fick höra det efter min medverkan i TV4: ”Förstår du inte att det är en pandemi?”. Jo det gör jag så klart. Jag har träffat min mamma en gång på mer än ett år. Jag förstår att det är en pandemi som vi måste ta hänsyn till. Vi har full förståelse för att det är konstiga tider men det här skapar också problem. 

Han hänvisar till WHO:s rapport som publicerades förra året av Folkhälsomyndigheten. Den visar att skolbarn i Sverige, i en jämförelse av hälsovanorna i 45 olika länder, hamnar i botten vad gäller fysisk aktivitet. 

– Hur kommer det då att se ut när vi på grund av hattiga restriktioner tappat ytterligare fem-tio procent av aktiva barn? Det berör i alla fall mig. Det här kommer att bli ett betydligt större problem än vad någon kan föreställa sig.

”Tapp mellan fem och tio procent” 

De yngsta barnen han tränar är åtta år, de äldsta är tolv. Under en stor del av pandemin har de kunnat träna men han märker att tappet av barn och unga i föreningsidrotten stiger desto äldre de blir. 

– Tittar man på innebandyn så har vi tappat ungefär tio procent. Vi har tappat två spelare i en grupp på 20. Jag har pratat med andra föreningar som upplever samma tapp mellan fem och tio procent. Ändå gör vi extremt mycket för att behålla dem. När de är runt 12 år vet vi också att det kommer att vara svårt att få tillbaka dem. 

– Vi har försökt uppfinna saker för att hålla de motiverade. Vi har gjort en massa galna saker och brinner för det här, men tillslut tar idéerna slut. 

Vad är det som berör dig mest i det här? 

– Det är att man håller på att hatta med en fast punkt i barns tillvaro. Det kanske är den enda fasta punkten barnen har. Jag vet själv, och har i förtroende som tränare, fått höra från barn vad pandemin för med sig för ytterligare problematik, föräldrar som mist sina arbeten, skilsmässor och psykisk ohälsa.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.