Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margareta, 73, har ridit på samma ridskola i 60 år

Margareta och hästen Pjotter inför en klubbtävling till förmån för Ride Against Cance.Foto: Privat
Margareta och Pjotter 2019.Foto: Privat
Margareta Bjelkstrand och hästen Buster år 1960.Foto: Privat
Margareta Bjelkstrand fick ta emot priset som ”Årets eldsjäl” på Ryttargatan på Grand Hotel. Foto: Privat

Margareta Bjelkstrand, 73, rider tre gånger i veckan på ridskolan Vällingby Ridcenter. 

Hon har tillhört samma ridskola i 60 år och det gav henne priset som ”Årets eldsjäl” av Ridsportsförbundet tidigare i höst.

Och hon har inga planer på att trappa ner. 

– Jag är där var och varannan dag. Jag bor väldigt nära så alltid är det något att pyssla med, säger Margareta Bjelkstrand.  

1956 var Margareta Bjelkstrand tio år. Det var också då hon började gå till det stall som hon fortfarande besöker flera gånger i veckan. 

– Ridskolan låg i Råcksta och jag bodde fem minuter därifrån så jag började gå dit och pyssla med ponnyhästarna. Det var inte så mycket ridning i början, man borstade dem, hjälpte till och så. Sen har jag hängt på samma ridskola under alla år. 

Till slut började hon också rida.

– Ridskolan har ju flyttat från Råcksta till Hässelby till provisoriska baracker och nu till Grimsta. Jag började nog rida på riktigt när jag var 14 år och sen har det hållit i sig hela tiden.

Av sina 60 år i ridklubben har hon varit aktiv i styrelsen i 40 år. Margareta Bjelkstrand hjälper och har hjälpt till med det mesta i klubben.

– Jag är där var och varannan dag. Jag bor väldigt nära så alltid är det något som ska pysslas med. Jag har ganska mycket engagemang i ridklubben. Det är tävlingar kanske varannan vecka under terminen så det är jag också engagerad i.

LÄS MER: Här delar prins Philip ut pris på Stockholm Horse Show 

Margareta har fått vänner för livet på ridskolan

För sitt engagemang belönades Margareta tidigare i höst med det prestigefyllda priset ”Årets eldsjäl” av Ridsportsförbundet. Priset fick hon motta på Grand Hôtel på Ryttargalan. Förutom äran fick hon också 20.000 kronor i resepengar.

– Jag fick ju vänta för det här priset var nästan sist på kvällen. Så det var lite nervöst att sitta där när alla andra fick gå upp och hämta pris. Det var lite pirrigt att gå upp på scenen.

Vart ska du åka för pengarna? 

– Det har jag inte bestämt än. Men det blir någonting i hästväg, med eller utan häst. Kanske någon ridresa eller till något annat resmål. Det är ganska mycket pengar så jag kommer ta med mig en kompis. Vi kommer hitta på någonting.

När Margareta tittar tillbaka på sin 60 år i klubben har hon många fina minnen. Men det är en särskild period som hon inte glömmer. 

– Det finns mycket men om man ska gå tillbaka så under ponnytiden var vi ute på så himla mycket. Det är sånt man inte glömmer. Vi red till julottan, vi fick köra ponnytrav på Solvalla. Det var mycket under ponnytiden och jag har fortfarande vänner från den tiden som jag umgås med. 

Margareta tycker att Vällingby Ridsällskap har kvar samma fina gemenskap.

– Jag trivs väldigt bra. Jag trivs med hästarna, gemenskapen och allting egentligen. Det har inte varit läge överhuvudtaget att byta till något annat. Ridskolan har flyttat flera gånger och bytt ägare men det har hela tiden varit mitt andra hem. 

LÄS MER: Pressas välja bort skolan för att tävla

Har inga planer på att sakta ner

En del saker har förändrats, men till det bättre.

– Det var kanske lite mer på lek förut. Det har blivit mer seriöst både med ridningen och säkerheten, då kunde man ju låna en ponny och ge sig ut själv. Det funkar ju inte längre. Det är väl bra att man tänker mer på säkerheten än förr.

Just nu är det dressyr som gäller för Margareta. Hon rider tre gånger i veckan med en grupp som heter ”Dressyr special” och hon tävlar fortfarande på lokal nivå. I hennes ungdom hoppade hon också. Det har aldrig varit aktuellt med en egen häst då Margareta trivts så bra med att rida på ridskolans hästar. I klassen hon rider nu har man samma häst varje gång. 

– Just nu rider jag på hästen Pjotte, det är en stor gammal häst, han är 22 år så snart bli det kanske dags att hitta någon annan.

Vad är det bästa med hästar? 

– Nu jobbar jag inte längre men det kanske är stressigt på jobbet och så stressar man hem och sen i väg. Man bli lugn i stallet och blir tvungen att bara koncentrera sig på ridningen och på att pyssla och ta hand om hästen.

Margareta har spenderat nästan hela sitt liv i sitt andra hem, och hon har inga planer på att dra ner på tempot. 

– Nej inte ännu. Inte så länge jag håller mig frisk. Jag tror att det här intresset håller mig frisk. 

LÄS MER: Elin leder Masarna mot guld – vägrar ta emot ersättning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.