Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Måns Möllers kritik: ”Ville inte ta ansvar”

Måns Möller och hans son Viggo.
Foto: Olivia Åkerlund
Måns Möller.
Foto: ERIK SIMANDER
Foto: Olivia Åkerlund

Han kunde inte springa.

Men med hjälp av pappan har han i dag så mycket i benen av den varan att det har räckt till lopp efter lopp.

9 oktober är det dags igen när Måns Möller hejar på 15-årige Viggo.

Det heter nämligen så – Viggoloppet. Men det är naturligtvis inte bara till för honom utan för alla barn och ungdomar med funktionsvariationer. 

För Viggo har en sådan, autism med lätt utvecklingsstörning.

Viggoloppet som sedan lett till Viggo Foundation. 

Allt började med ståuppkomikern och programledaren Måns Möllers frustration över hur sonen blev bemött.

Han tog Viggo till en skidkurs, ”han var jättepeppad på att åka”, bara för att stöta på instruktörer som förklarade att de inte hade resurser eller kunskap att ta sig an Viggo.

– De ville inte ta det ansvaret helt enkelt, säger Måns Möller.

Hans första prioritet efter beskedet blev att samla in pengar för att utveckla en träningsmodell som passar barn med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF.

Gör löpruscher med sonen

När SportExpressen Föreningsliv på Lilla Essingen i Stockholm träffar Måns Möller och Viggo har de precis varit och tränat på det lokala gymmet. De avslutar med några löpruscher längs vattnet.

– Nu kör vi, Viggo, ropar Måns Möller och har sedan fullt sjå med att hänga med när 15-åringen sträcker ut.

Så har det dock inte alltid varit. När Viggo var liten hade han stora problem med att just springa på grund av sin försämrade motorik.

Då tog föräldrarna bland annat med honom ut i skogen, han blev tvungen att lyfta på fötterna när rötter och stenar låg i vägen.

– Sedan plockade vi med andra barn som kunde springa i hans tempo. Han kunde titta på och göra samma sak. Vi gjorde mycket Följa John. Nu springer Viggo jättebra, jag är så stolt över honom.

Måns Möllers dröm med Viggo Foundation – där han samlat in pengar bland annat genom att cykla över hela USA och från Ryssland till Portugal (613 mil på 29 dagar!) – är att det ska bli fler lag med barn med NPF.

– Därför kan folk ansöka om bidrag från oss. Vi delar ut pengar om man är en förening som vill starta en grupp eller ett lag för de här barnen. Deras största handikapp är att de ser ut som vilka barn som helst, men de sitter inte i rullstol och kvalar in i Paralagen. De här barnen hamnar lite mitt emellan.

Måns Möller och sonen Viggo i Gubbängens simhall, där simskola hålls i samarbete med Viggo Foundation.
Foto: ERIK SIMANDER

”Behöver hända lite roliga grejer”

Måns Möller räknar med ett tresiffrigt deltagarantal i Kista, nordväst om Stockholm, 9 oktober. 

Som det står i pressmeddelandet: ”För sjätte året i rad anordnas Viggoloppet som en del Viggo Foundations arbete kring att ge barn med särskilda behov (NPF) en möjlighet att idrotta utifrån sina egna förutsättningar.”

Skillnaden mot tidigare är att man i år på grund av smittorisken inte springer genom Kista galleria.

– Vi lägger våra lopp där det behöver hända lite roliga grejer. Vi har också varit i Skärholmen. Nu ska vi ha en orkester som spelar, alla barn får löparmössor, drickaflaskor och inte minst – medalj.

– En sak som slagit mig under åren är alla föräldrar som är oerhört stolta och glada när de ser att deras barn lyckas. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.