Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många har blivit friska på grund av det jag visar”

Jenny har även tränat fotboll, ishockey och brottning.
Foto: Privat
Jenny har tränat tyngdlyftning i tio år.
Foto: Privat
När hon bodde i Stockholm brukade hon träna på Bosön.
Foto: Privat
Tyngdlyftningen har hjälpt Jenny att ta sig ur sin psykiska ohälsa.
Foto: Privat

Tack vare tyngdlyftningen tog Jenny Svedberg Freéd, 25, sig ur en psykisk ohälsa.

I dag vill hon hjälpa andra att hitta sporten som fick henne att växa som person. 

– Det är en sport som kräver att man måste tro på sig själv, säger hon och berättar om vad tyngdlyftningen betyder för henne.  


I en ny serie på SportExpressen Föreningsliv intervjuar vi idrottare som är framgångsrika i sporter som normalt inte får så mycket rubriker. Vem vill du läsa om? Tipsa oss på foreningsliv@expressen.se!

Av och på med de gröna och gula vikterna på stången. Tio kilo, 15 kilo. Jenny Svedberg Freéd är täckt i vitt kalk på händerna som även gett fläckar på den svarta tröjan. Precis innan hon tar ett fast grepp runt stången går det stora leendet till en seriös hopbiten min. Sedan stöter hon upp 50 kilo ovanför huvudet.  

– Mitt max är väl 80 kilo stöt och 65 i ryck, men det var längesedan jag maxade, säger Jenny och plockar av vikterna från stången. 

Redan som treåring var hon med sin pappa i lyftarlokalerna. Han har även varit mästare i tyngdlyftning och förde över både intresset och generna till sin dotter. Lyfta började hon göra i tonåren efter en allvarlig korsbandsskada som satte stopp för fotbollskarriären. 

– Det bästa jag kunde göra var att börja med tyngdlyftning. Det är den mest explosiva kraftsporten man kan hålla på med. Explosivitet, smidighet och koordination utan dess like. Jag har aldrig känt att en sport passat mig lika bra som tyngdlyftning.

”Kräver att man tror på sig själv”

För många handlar tyngdlyftningen om att bli stark i kroppen och se sin utveckling genom att vikterna blir fler på stångens kanter. Men för Jenny handlade det mycket om den mentala biten. 

– En del jobbiga grejer i bagaget kom fram som jag inte bearbetat innan, jag gick igenom en psykisk ohälsa. Utan tyngdlyftningen hade jag inte varit där jag är i dag. Tyngdlyftningen blev min trygghet på det sättet att när jag var svag i min vardag, så var jag så stark på flaket och orkade göra det i sömnen, säger hon och fortsätter:

– Likaså som du är nere på botten i ett lyft och måste trycka upp skiten hur tungt det än är, så kan du göra samma sak ute i livet också. 

Hon förklarar att det viktigaste är att hitta lugnet och styrkan i sig själv och med det kommer även känslan av att känna sig stark mentalt. 

– Det är en sport som kräver att man måste tro på sig själv. 

”Blivit friska från en ätstörning”

Hon flyttade från Sundsvall ner till Stockholm och började med coachning för knattegrupper. I dag håller hon i workshops för att få andra att hitta sporten som hjälpte henne ur en psykisk ohälsa. 

– Många glömmer i dag hur viktigt det är när det är så mycket fokus på att man ska träna för att se ut på ett visst sätt. Men tyngdlyftningen har gjort stora framsteg mentalt med folk. 

På vilket sätt har det hjälpt människor?

– Det är många som har skrivit att ”du har fått mig att träna hårt och lyfta tungt, äta mycket mat och må bra i mig själv” och det är väldigt häftigt att jag kan bidra till en sådan sak. Många har blivit friska från en ätstörning, på grund av vad jag visar. 

Många tjejer utesluter sig

På sitt Instagram-konto har hon 54 000 följare som hon når ut till varje dag. Där delar hon med sig av ett ”ocensurerat liv” som hon beskriver det. Plattformen använder hon för att sprida sin kunskap om tyngdlyftning och framför allt, få kvinnor att våga ta sig till lyftarlokalen. 

– Det finns otroligt många tjejer som utesluter sig för de tror att det är en mansdominerad sport. Det finns många som backar i dörren för att de är tjejer och inte känner att de platsar i tyngdlyftningen, fast de hade kunnat bli hur bra som helst. 

– Allt som kan hjälpa andra måste liksom ut och spridas. Om det kunde hjälpa mig så vill jag att andra också ska få den hjälpen, tillägger hon. 

Vad har du för tips till de som vill börja med tyngdlyftning?

– Ta det där samtalet och ring en klubb, fråga och ta hjälp, uteslut dig inte. Det är coolt att vara stark. 

Vad är dina mål framöver?

– Fortsätta coacha, och satsa på SM. Jag har väldigt goda chanser. Men det här med att få medaljer och utmärkelser är inte det viktigaste för mig. Utan få upp ögonen för den här sporten.

Tyngdlyftning

En olympisk gren där killar tävlar i åtta viktklasser, och tjejer i sju viktklasser. Tävlingsmomenten innebär ryck och stöt. 


Ryck - Stången lyfts direkt från golvet på raka armar. 

Stöt - Lyfter stången till bröstet och sedan upp på raka armar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.