Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man tar för givet att alla barn kan idrotta”

Milica Avramovic var en framgångsrik boxare – men nu vill hon hjälpa andra.
Foto: Privat
Genom projektet Athletic Help samlar Milica Avramovic in kläder och träningsutrustning till barn som annars inte har råd att idrotta.
Foto: Privat

Milica Avramovic var en framgångsrik boxare – men nu vill hon hjälpa andra. 

Genom projektet Athletic Help samlar hon in kläder och träningsutrustning till barn som annars inte har råd att idrotta. 

– Man tar för givet att alla barn kan idrotta och ha kul men det är inte riktigt så, säger 22-åringen. 

Trots sin unga ålder har Milica Avramovic hunnit med en hel del. 

Hon påbörjade en elitsatsning inom boxning redan som 15-åring och kunde så småningom titulera sig som både svensk och nordisk juniormästare. Siktet var inställt på OS men när hon fyllt 20 år kände hon att det var dags att lägga handskarna på hyllan. Nu vill hon i stället jobba för att fler ska få ta del av glädjen som idrotten kan ge.

Med Athletic Help, ett projekt som startade som ett UF-företag, vill hon stötta barn med kläder och träningsutrustning. 

– Det faller så naturligt för mig att hjälpa andra, speciellt i den här kategorin där jag är så medveten om vad som krävs. Jag har andats sport och boxning så länge och vet vad som krävs för att gå runt med kläder och utrustning. För mig känns det egentligen inte som att det här är något märkvärdigt. Jag tänker att det här borde ju andra också vilja göra, så jag vill inspirera andra till att starta något liknande, säger Milica Avramovic. 

”Problem med ekonomin”

Efter att ha gått gymnasiet i Stockholm för att kombinera skolgången med boxningen, så är hon nu hemma i Halmstad igen. Där har flera lokaltidningar som Hallandsposten och Halmstadsport.se skrivit om hennes projekt. 

– Jag vill engagera mig så att andra kanske har det lättare än vad jag hade som 12-åring. Man tar för givet att alla barn kan idrotta och ha kul men det är inte riktigt så. Man försöker skönhetsmåla bilden för man vill ju inte att några barn ska ha det dåligt ställt. Men sen finns det ingen som faktiskt gör någonting åt det så då tänkte jag att ”nej, nu sätter jag i gång med det här på riktigt”, säger Milica Avramovic. 

Milica Avramovic minns själv hur det var när hon kom in i föreningsidrotten. 

– När jag väl började boxas insåg jag att det fanns ett problem med ekonomin hemma. Det fanns inte riktigt pengar till att åka på turneringar och framför allt till utrustningen. Utrustningen var så himla dyr. 

Hon berättar att hennes föräldrar gjorde så gott de kunde för att stötta henne och skrapa ihop till medlemsavgifter. Eftersom att hon tränade mycket slets utrustningen fort. På den tiden hade hon inte någon att ärva eller låna saker av som man till exempel kan göra i dag med hjälp av ideella organisationen Fritidsbanken.

– Jag och min familj är supertajta och de gav mig allt stöd i form av kärlek och värme. Jag hade i alla fall det med mig hemifrån, men det finns säkert de som inte har det och som på det har ekonomiska svårigheter och föräldrar som inte vill engagera sig. Då blir det inte någon lätt väg att ta sig in i idrotten och föreningslivet. 

Vill sätta stopp för det

Milica Avramovic har stora planer och visioner för Athletic Help. 

– Nu är fokuset att få in så mycket träningskläder och utrustning som möjligt, men sen kommer jag garanterat att stå och prata med politiker om någon form av aktivitetsbidrag. Det ska inte bara finnas för föreningar utan även för privatpersoner om de kan redovisa att de inte har pengar till att exempelvis låta sin unge gå på ridskola. Vi måste sätta stopp för det här. Det ska inte vara så svårt att idrotta.

Hon vill att barn ska kunna välja idrott oavsett vad man har för ekonomi. 

– Jag vill kunna se folk från förorten ansluta sig till en ridskola och att folk från förorten ansluta sig till en bra fotbollsklubb. Det ska inte bara vara förorterna som startar de här grejerna eller socioekonomiska platser. De ska kunna åka från Rinkeby till Danderyd. Det ska inte vara något som separerar oss på det sättet. Speciellt inte när man är barn. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.