Schack är ingenting man läser om varje dag på sportsidorna eller som får stort utrymme i tv-rutorna. Men Netflix nya succéserie ”The Queen’s Gambit” om en föräldralös flicka med stor talang för sporten har ställt schacket i rampljuset.
25-åriga Jessica Bengtsson från Göteborg är en av Sveriges främsta damspelare. Hon kommer från en riktig schackfamilj och lärde sig pjäserna redan som femåring.
– Jag tycker att serien är trovärdig. Det är ju mycket schack i den och det gör mig verkligen positivt överraskad att den ändå blivit så populär. Just för att det är så mycket schack och att folk som inte är så insatta ändå tycker att den är så pass bra. De allra flesta vet väl att det är ett spel men det är ju många som inte vet att det spelas på tävlingsnivå, så det är superkul att den kommit, säger Jessica Bengtsson.

När Jessica var åtta år tog hennes pappa med henne till en schacklubb där hon började i en knattegrupp. Som 12-åring åkte hon på sin första utomlandsturnering och sedan dess har det blivit mycket tävlingar med både junior- och ungdomsmästerskap och OS.
– Det finns så mycket möjligheter och strategier. Älskar även själva tävlingsmomentet och kampen! Det är ett väldigt unikt spel. Jag tycker det är svårt att exakt sätta fingret på vad det är jag gillar så mycket men det är väl just att det är så unikt.
”Man måste vara stark”
På nationella tävlingar tävlar man mixat med män och kvinnor tillsammans. Jessica säger att om det är 200 deltagare kanske fem till tio stycken är kvinnor. Att det är en mansdominerad sport märkte hon redan i knattegruppen.
– Jag och mina vänner fick ständigt den frågan när vi var på läger: ”Hur ska man få fler tjejer att spela schack?”. Men det är en ganska komplex fråga. Historiskt sätt har det kanske inte varit den miljön som välkomnar kvinnor och det finns många fördomar och stereotyper. Att det är mycket män och lite nördigt. Som tjej kanske man också tar lite avstånd från det. Men schack har egentligen alla förutsättningar för att vara en sport där män och kvinnor kan tävla på lika villkor.
Jessica säger att hon tycker att man inom schacket överlag är välkomnande mot kvinnliga spelare och att det går åt rätt håll.
– Man måste ju vara stark för att spela schack som tjej. Det kan jag inte sticka under stol med. Man blir generellt ofta lite mer utsatt just för att man många gånger är ensam tjej. Men sen har det blivit mycket bättre och det har även kommit mycket daminitiativ de senaste åren för att främja damschacket.
När 25-åringen pratar om fördomar och stereotyper berättar hon också att hon försökte dölja sitt intresse när hon började gymnasiet och träffade nya människor.
– I tonåren låg jag ofta lite lågt med att berätta om schacket och nämnde andra intressen såsom friidrott och löpning i stället. Man ville inte få den där stämpeln: ”schackspelaren”. Det var ju lite speciellt och man ville inte sticka ut för mycket. Men på senare år har jag snarare blivit stolt över det.
Vill bli bättre än pappa
OS i schack spelas vartannat år och trots att Jessica bara är 25 år har hon hunnit spela tre stycken. Hon har även tagit titeln ”The woman FIDE master” (WFM) som är den den tredje högsta rankningen för en kvinnlig schackspelare.
– Mitt fokus just nu är att ta en plats i landslaget till nästa OS. Nästa är Moskva som skulle spelats nästa år men nu är det framflyttat igen till 2022. Sen på sikt vill jag ta nästa kvinnliga titel.
Men hon har även ytterligare ett mål. Ett mål som hon haft sedan hon var liten, att bli bättre än pappa.
– Jag har tyvärr inte lyckats bli det än. Men han har spelat sen han var ung så jag tänker att jag har lite tid på mig. Det tar ju tid att bli bra.
Meriter
Är 6:e bästa kvinnan i Sverige rankingmässigt.
Flerfaldig nordisk- och svensk mästarinna
Har en 18:e plats på Ungdoms-EM.