Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man måste inte vara blond för att spela i landslaget”

Farhiya Abdi.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Farhiya Abdi tycker att basketen är bra på integration.Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Farhiya Abdi spelar i det svenska basketlandslaget Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Farhiya Abdi är en av basketlandslagets stora stjärnor inför EM i Lettland.

Hon spelar i ett landslag med stor mångfald och är själv en förebild för många unga tjejer. 

– Jag tänker på det varje gång jag går in i hallen, säger Farhiya Abdi.

Basketen är en av de idrotter i Sverige som lyckats bäst med sitt arbete med integration. I basketlandslaget finns det flera spelare som har föräldrar med utländsk bakgrund. En av dem är Farhiya Abdi vars föräldrar har emigrerat från Somalia. 

– Under min tid var det många som jag. Vi hade ett lag i Fryshuset och jag kände mig jättevälkommen. Det var blandat med folk. Svenskar och folk som precis kommit hit. Det var jätteroligt och man kände sig bekväm. Det var även kul att få hjälpa till att välkomna andra människor, säger Farhiya Abdi.

Varför är basketen så bra på integration? 

– Jag tror att det är för att vi öppnat armarna för vem som helst. Man känner sig bekväm nog för att komma till basketen. Man välkomnar vem som helst och det är jätteviktigt för alla som spelar basket, men också för att alla ska vara bekväma att börja spela basket.

”De ska ha roligt och känna sig trygga”

Farhiya Abdi värvades 2012 till Los Angeles Sparks i WNBA (Women National Basket League). Hon blev då den fjärde svensken som spelat i den amerikanska damligan och den första somaliern någonsin. Numera spelar hon i turkiska Galatasaray. Men vid intervjutillfället står hon i Solnahallen tillsammans med Vårby Gäris. Ett lag för unga tjejer i Vårby gård som funnits i två år. För dem är hon en stor förebild och idol.

– Jag tänker på det varje gång jag går in i hallen. Man tänker på att vara en förebild för dem som vill spela basket eller fortsätta spela basket. För att de ska ha roligt och känna sig trygga. 

”Det betyder mycket för dem och för oss”

Hur viktigt är det att det finns en mångfald i landslaget? 

– Det öppnar vägar för andra som oss. Som känner att de vill spela i landslaget. Det visar att man inte måste se ut på ett visst sätt. Jag känner att vi representerar att man inte måste vara blond och blåögd för att spela i landslaget.

Och Farhiya Abdi tycker också att det är vikigt att synas bland de yngre spelarna. Som i Solnahallen med Vårby Gäris, en och en halv vecka innan EM-premiären. 

– Det betyder jättemycket. Dels för dem men också för oss. Att vi får vara med och hjälpa till och ha roligt med dem och att de får känna på våra personligheter och känna hur det känns att spela mot oss. Att bara ha en rolig stund tillsammans, säger Farhiya Abdi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.