Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Man har inte Zlatan på ryggen, man har Seger”

Så var svenska VM-stjärnorna som barn
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Landslagets förbundskapten Peter Gerhardsson är hemma från ett lyckat VM med en bronsmedalj. 

Nu är han på Gothia Cup för att se på framtidens stjärnor. 

Och han märker av att det svenska damlandslaget gjort avtryck. 

– Vi behöver idoler och bra förebilder, säger Peter Gerhardsson. 

Sverige gjorde succé i VM och tog med sig en bronsmedalj från Frankrike. Men för Sverige gjorde de mycket mer än så. De skapade nya förebilder. Det är någonting som förbundskapten Peter Gerhardsson märkt av efter sin hemkomst.

– Jag börjar förstå det nu när jag kommit hem och går här. Jag möte många som är positiva och glada. Det är en väldig inspiration för många nu när VM var så pass stort och framgångsrikt med mycket engagemang från folk. När jag koller på mig själv så var det kanske därför man satsade på fotbollen. På grund av ens idoler och förebilder. Man ville likna någon. Vi behöver idoler och bra förebilder, säger Peter Gerhardsson.

Han fortsätter: 

– I det här VM:et fanns det möjlighet för många att växa och få mer stjärnstatus och det är många tjejer och killar som kommer fram och säger att de sett mästerskapet. Och man har inte Zlatan på ryggen utan man har Seger och Asllani. Jag tror det blir så när det blir så pass stort mediemässigt. Tjejerna var bra på plan men också väldigt bra utanför plan både på att ställa upp och ta steget att vara en förebild och att vara en stjärna, säger han. 

”Det är en helt suverän upplevelse”

Peter Gerhardsson är på plats på Gothia Cup, men främst som åskådare och han minns tillbaka på när han själva deltog. 

– Det är en av de absolut bästa upplevelserna i livet tycker jag. Jag spelade själv när jag var liten och mina barn har spelat Gothia cup. Jag är inne i det här med Gothia Cup. Jag tycker att det är en en helt suverän upplevelse, det har varit det för mig själv, personligen. Sen tycker jag att det är bra att se lite olika åldrar och man har möjlighet att se både svenska och utländska lag. Men jag gör inga stora analyser utan mer att det är av eget intresse.

Är du positivt överraskad av någonting? 

– Jag tror man måste se flera matcher av samma för att veta nivån. Men det jag tycker är att det är en positiv och offensiv fotboll som spelas oavsett åldrar. Väldigt passningsorienterat. De försöker spela sig ur situationer. Jag har knappt sett en boll i luften. De försöker passa på marken så gott de kan, använda olika lagdelar och det tror jag är viktigt även i framtiden. Att de här lagen i Sverige jobbar på det sättet. 

”Jag tycker att vi står oss bra”

Förbundskaptenen är övertygad om att Gothia Cup tillför mycket till svensk fotboll. 

– Det är en mötesplats med fotboll i centrum och det kommer jag ihåg från när jag spelade själv, närjag var förälder och ledare. Det är mötena med människor som jag tycker är unikt och för spelarna att få möta utländskt motstånd. Det kanske inte är lätt när man kommer från en liten klubb i Sverige annars. Det är spännande och min erfarenhet är att det är härligt att möta lag från andra länder. Det är viktigt för att ge inspiration. 

Flickor 17-klassen är elitgruppen under Gothia Cup. Bara två av de åtta svenska lagen tog sig till A-slutspel och där åkte de ur i första rundan. Men att det inte går bättre för Sveriges bästa 17-åringar oroar inte Peter Gerhardsson. 

– Det är svårt. Jag missade de matcherna. Jag såg att de åkte ut på straffar, både Rosengård och Umeå. Men jag såg inte matcherna. Det är svårt att dra några slutsatser där. Jag är för dåligt insatt. Jag börjar titta när de kommer till U23 landslaget och där tycker jag att vi står oss bra jämfört med andra stora nationer.