Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäktiga rekordsiffrorna: Tre miljoner golfronder

Utslag under en golftävlingFoto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Annica Lundström är chef för klubb- & anläggningsutveckling vid Svenska GolfförbundetFoto: Dan Lindberg / Svenska Golfförbundet

Golfen är en av sporterna som upplevt ökad aktivitet under coronapandemin. 

En av förklaringarna är att många äldre tagit tillvara på möjligheten att ses utomhus: 

– Det har många gånger varit en fristad för den kategorin, säger Annica Lundström, chef för klubb- & anläggningsutveckling vid Svenska Golfförbundet. 

Under coronapandemin har olika idrotter behövt lägga om sin verksamhet på ett eller annat sätt. Men få har under den här perioden haft en lika stor tillströmning som landets golfbanor. När det gäller antalet bokade ronder så har det stigit med 50 procent om man jämför med fjolåret. 

En positiv utveckling för sporten – men samtidigt kommer det med utmaningar. 

Och det är långt ifrån alla golfklubbar som har en gynnsam tillvaro.  

– I år har det spelats över tre miljoner golfronder. Men det är stora geografiska skillnader. Liktväl som medlemmarna spelat mycket så finns det även regioner som haft det jättetufft, ta till exempel i Bohuslän där det vanligtvis bygger på att det kommer en karavan av norrmän på våren. Det har ju totalt uteblivit, säger Annica Lundström, chef för klubb- & anläggningsutveckling vid Svenska Golfförbundet. 

Tappar kommersiella intäkter 

Annica Lundström menar att det var runt påsken som de märkte av en markant ökning av besökare och gång på gång slogs rekord vad gällde antalet bokade ronder. De som kom för att spela var i mångt och mycket medlemmar som besökte sin hemmabana. 

Dock påpekar hon att det automatiskt inte betyder ökade intäkter, dessutom har klubbhus och liknande hållit stängt för att minska smittspridningen. 

– Golfklubbarna har fortfarande utmaningar med tappen från alla kommersiella intäkter. Men visst har spelet varit fantastiskt. 

”Det har varit en fristad för många” 

Hon tror att mycket av ”golfboomen” beror på att den sociala distansen som går att hålla – samt behovet att komma ut och umgås på ett säkert sätt. 

– Det fanns ganska få aktiviteter som kunde erbjuda det. Vi vänder oss så klart till alla men särskilt för den äldre målgruppen som är stor hos oss, har det många gånger varit en fristad för den kategorin. 

Annica Lundström menar att man nu börjar få ett lite bättre grepp om läget och att det nu tillåts resa inom Sverige är positivt för många klubbar som är vana att ta emot gäster. 

Utmaning: Möta nya målgrupper 

Av alla nya som upptäckt sporten består drygt 25 procent av nittitalister och nu ser hon en utmaning i att behålla de nyrekryterade: 

– Där finns det mycket att göra för att möta nya målgrupper. Man måste titta på sina förutsättningar som klubb och hur man vill bedriva sin verksamhet för att det ska vara så attraktivt som möjligt för alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.