Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lukas, 38: ”Jag skämdes så mycket över min kropp”

Noel Andersson Köhler hittade till slut roller derby som är en idrott som arbetar mycket för inkludering.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Elisabeth Ohlson Wallin/RFSL
Lukas Svärd har bland annat sysslat med triatlon.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / Elisabeth Ohlson Wallin/RFSL
Lukas Svärd har gett upp tanken om att träna med andra och idrottar nu på egen hand.Foto: Privat/ Privat

Lukas Svärd, 38, och Noel Andersson Köhler, 28, är två transpersoner inom idrotten. 

Men att hitta sin plats i en värld där nästan allt är indelat i flickor och pojkar eller män och kvinnor har inte varit helt enkelt. 

– Jag hatade mig själv så extremt mycket och den kroppen som jag hade. Jag ville inte visa upp den naken för andra. Det kändes bara obehagligt, säger Lukas Svärd. 

Den helt nya rapporten ”Trans och idrott – ingen ska lämnas utanför” framtagen av RFSL, visar att transpersoner känner sig mer otrygga i föreningslivet. Lukas Svärd och Noel Andersson Köhler har sysslat med triatlon respektive roller derby. Men som barn och ungdomar spelade de båda fotboll. 

– Under högstadiet började det bli jobbigt. Det blev jobbigt att åka i väg på bortamatcher med laget, när det var hemmamatcher kunde jag duscha hemma efter matcherna men det blev fler och fler cuper. Jag hatade att gå in i omklädningsrummet och jag mådde så dåligt av att byta om med andra tjejer. Jag skämdes så mycket över kroppen för jag ville ju inte se ut så som jag gjorde. Jag slutade när jag var 15 år, säger Lukas Svärd. 

Både Lukas och Noel föddes i kvinnligt kodade kroppar och förväntades därför att spela med tjejerna när man började med könsindelning. Noel började ifrågasätta sin könsidentitet när han var 14-15 år. När han var 16 år slutade han spela fotboll. 

– Jag började hitta ord för det, att det finns någonting som heter transperson. Då kände jag att jag inte passade in. Jag kände att jag inte kunde spela i tjejlag. Även om jag sågs som tjej kände jag att det inte var rätt. Så det var en ganska stor del till att jag slutade, säger Noel Andersson Köhler.

”Har slutat försöka träna med andra”

Båda två säger att just könsindelningen är ett väldigt stort problem. Noel säger att han nog stannat kvar längre i fotbollen om det varit en mer transinkluderande miljö. 

  – Man ska absolut få dela in i kön. Men när man är ung så tycker jag nödvändigtvis inte att det behöver vara så. Kommer en person ut som trans ska den kunna fortsätta spela där den känner sig bekväm. Att man ska få fortsätta spela med laget man spelat med tidigare. Sen på elitnivå kanske det är annorlunda. Men det finns saker att göra för att inkludera folk med ganska små medel, säger Noel Andersson Köhler. 

Varken Lukas eller Noel ville lämna idrotten. De började båda träna mer på gym. Lukas har även tränat för triatlon och nu spelar han en del golf.  

– Förutom när jag var barn så har jag alltid tränat själv, det är mitt normala nu, jag har slutat försöka träna med andra. Jag har blivit lärd det här, jag är 40 år nu, så jag lär inte om mig, jag accepterar att det är så här, säger Lukas Svärd. 

Noel har hittat en lagidrott som tydligt arbetar för inkludering. Roller derby. Idrotten är indelad i en gren där cis-män tränar och tävlar och en del där kvinnor och transpersoner är välkomna. 

– Där spelar det ingen roll vilken könsidentitet jag har. Jag får fortfarande spela. Jag får spela på elitnivå om jag vill det. Vilket var ganska avgörande för mig, säger Noel Andersson Köhler. 

Det behöver idrotten göra

Vad behöver idrotten göra för att bli mer inkluderande för transpersoner? 

– I början av varje termin kör vi (roller derby) pronomenrundor. Eller när det kommit in en ny spelare. Så alla får definiera sig själva. Vi är en sport med många transpersoner, men det är ett bra sätt. Sen kanske alla har samma pronomen men man kan inte veta det. Jag tycker inte det är upp till en enskild transperson. Det är väldigt svårt, framför allt om man är ung, säger Noel Andersson Köhler. 

– Redan på gymnastiken delas man upp i killar och tjejer och då mådde jag dåligt. Det är bättre att dela upp på aktiviteter. Sen omklädningsrummen, måste det vara uppdelade? I andra länder finns det omklädningsrum där alla har ett gemensamt och sen går de in i bås och byter om. Sen handlar det om att få de här rutinerna när man tävlar, måste det vara uppdelat i män och kvinnor och måste det delas upp i kön i alla sporter? Vi har lärt oss att det är stor skillnad på könen. Det är skillnad på könen men inte så stor skillnad som vi lärt oss, säger Lukas Svärd. 

Begrepp:

Transperson: En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln. Att vara transperson kan också innebära att en inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Transfobi: En ideologi, uppfattning eller värdering som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner eller personer vars könsuttryck bryter mot normen. Transfobi överlappar ofta homofobi.

Cisperson: En person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet. Cis är latin för ”på samma sida”.

Källa: RFSL. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.