Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise och Hannibal besöker sjuka barn

Louise E Chatteli har själv bott på Ronald McDonald hus meden nära vän.Foto: Martin Ståhlberg
Louise E Chattili och Hannibal.Foto: Martin Ståhlberg
Barnen får rida, mata och klappa hästen Hannibal.Foto: Martin Ståhlberg
Louise E Chatteli besöker Ronald McDonald hus i Uppsala med sjukhushästen HannibalFoto: Martin Ståhlberg

Louise E. Chatteli besöker tillsammans med hästen Hannibal sjukhus för att ge patienter och anhöriga ett avbrott i vardagen.

Bland annat har de vid ett flertal gånger besökt Ronald McDonald hus och de barn som genomgår tuffa behandlingar.

– Jag vet att de genomgår jobbiga behandlingar och kan jag avbryta den med saker som jag har så är det självklart att jag delar med mig och jag gör det så ofta jag kan, säger Louise E. Chatteli.

Louise E. Chatteli anordnar föreställningar och låter barnen klappa, mata och rida på hästen. På anhörighuset Ronald McDonald hus i Uppsala har hon varit fem gånger och varje gång klär hon sig och Hannibal i olika temakläder. Idén att skaffa en sjukhushäst fick hon när en nära vän var sjuk. 

– Jag har själv bott på Ronald Mcdonald i Huddinge med en nära vän till mig. Tyvärr lever inte han i dag. Men vi bodde i hästrummet och där började det. Där sådde vi fröet, säger Louise E. Chatteli. 

Hon fortsätter: 

– Där fick jag också höra att det var ponnyer där och barnen ville rida. Men det fann inte möjlighet för att ponnyer var för små och barnen för stora. Men då tänker jag att nu ska vi fixa till det här, nu ska vi göra en sjukhushäst. 

”Har lyckats få fram en kanonhäst”

Besöken är ett uppskattat avbrott i vardagen och för Louise betyder det mycket att se att hon kan göra skillnad genom att avvända sina egna verktyg. Många familjers spenderar bland annat högtider på Ronald McDonald hus och då kommer hon tillsammans med Hannibal för att muntra upp. 

– Jag vet ju inte vad de genomgår innan, men jag vet att de genomgår jobbiga behandlingar och kan jag avbryta den med saker som jag har så är det självklart att jag delar med mig och jag gör det så ofta jag kan. 

Förutom att barnen får en rolig upplevelse i stunden får det ett fint minne att ta med sig. Och många av barnen pratar länge om Hannibal och längtar till nästa gång han och Louise kommer och hälsar på. 

– Jag har lyckats få fram en kanonhäst till det här yrket som verkligen gör det han ska och ser till att det är så många familjer som får glädje av honom.

”Barnen hittat ofta en kompis”

Lotta Sterning som är verksamhetschef på Ronald Mcdonald Hus i Uppsala säger även hon att besöken betyder mycket för familjerna. 

– Det blir ett avbrott i vardagen, det händer någonting annat. Annars är det mycket behandlingar och vistelser på sjukhus. Man kommer därifrån, man får träffa andra familjer i samma situation och barnen hittar ofta en kompis som de kanske fortsätter att leka med en annan dag. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Hälsa” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

LÄS MER: Boxning och läxor hos klubben BK Rapid

LÄS MER: Hon ger äldre möjligheten att åka alpin skidåkning

LÄS MER: Kassim vill utbilda ledare och ge barn drömmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.