Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loui Sand om nya livet: ”Är rädd för alla operationer”

Foto: Lovisa Waldeck
Loui Sand och flickvännen Emma Berglund som spelar fotboll i Kopparbergs Göteborg.Foto: THOMAS BLOMQVIST

26 år gammal avslutade Loui Sand sin framgångsrika handbollskarriär. 

Beslutet togs i samband med att han ställde sig i kö för att få diagnosen könsdysfori och senare påbörja en könskorrigering.

Nu har det gått ett år och Loui Sand berättar om tiden i tystnad, de bra och de dåliga dagarna och hur det är att äntligen kunna se framåt.

– Jag känner mig mycket mer pepp på att leva nu. Att leva är jävligt härligt ändå, det är helt sjukt. Det kände jag inte överhuvudtaget förut.

”En medmänniska - som alltid tagit kampen - mot dem som finner mening i att få utlopp för rasistiska och extremistiska åsikter.”

Så löd en del av motiveringen när Loui Sand förra året tilldelades Eldsjälsgalans specialpris bara månader efter att han berättat att han föddes i fel kropp i podcasten Utkast.

– Jag blev jätteglad. Men samtidigt har jag bara vanliga humana värderingar som jag antar att 90 procent av befolkningen borde ha, säger Loui Sand. 

Loui Sand och flickvännen Emma Berglund har bott i lägenheten i Mölndal i Göteborg i mindre än en månad. Den är ljus och minimalistisk. Han välkomnar oss med en kram, frågar om vi vill ha kaffe och sen hur många skopor man ska ha i kaffebryggaren. Det är bara Emma som dricker kaffe där hemma. Fotbollsproffset Emma som även hon flyttade från PSG i Paris till Göteborg och Kopparberg.

Emma, som Loui inte tog för given men som stannade kvar. 

– Jag fattar inte hur Emma pallar med mig som människa ibland. Men hon är grym. Det var ju speciellt i början. Det var nytt för framför allt min familj och mina vänner också. De försöker varje dag med att säga rätt och göra rätt vilket är helt fantastiskt. Emma var det ingen chock för, men för min familj var det en omställning och det förstår jag, det hade det varit för mig också. Men de betyder allt för mig. Det hade varit jättejobbigt att gå igenom allt det här ensam. Men samtidigt finns det andra nätverk man kan söka sig till för dem som inte har familj, vänner, flickvän eller pojkvän eller vad det än är. 

”Det hade underlättat mitt liv som fan”

Loui Sand vill inte nödvändigtvis vara en förebild. Han vill som han själv uttrycker det ”säga det han känner och tycker och göra det han tycker och känner”. Samtidigt hade det underlättat om det fanns fler öppet transsexuella idrottare i Sverige så att medvetenheten var större. Men att själv berätta har varit avgörande. 

– Det har underlättat mitt liv som fan. Jag behöver inte ljuga för någon överhuvudtaget och inte för mig själv heller.

Loui Sand tillsammans med flickvännen Emma Berglund.Foto: THOMAS BLOMQVIST
Emma Berglund har flyttat från Paris till Göteborg för att spela i Kopparbergs Göteborg. Foto: THOMAS BLOMQVIST

Vad var det som fick dig att berätta?

– Det gick inte att leva mer. Det var verkligen bara att berätta för mamma och pappa. Det gick inte att fortsätta leva och det fanns bara det alternativet eller att inte leva. Det var ju bra att det blev det här.

Han lutar sig framåt i den gråa soffan och sätter armbågarna mot låren.

– Det blir färre av de dåliga dagarna men är det en dålig dag så är det en dålig dag och då kommer tankarna om att man inte vill leva. Pallar jag? Orkar jag? Men eftersom jag vet att det blir bättre och det har blivit bättre så är det värt varenda sekund. Förut var det mer ”det här går inte”. 

Könskorrigeringen är tidskrävande. Det är operationer, hormonbehandlingar och en psykisk påfrestning. När det är klart? Det vet inte Loui Sand. Det är väldigt individuellt men det kommer ta flera år till och det påverkar hela måendet. 

– Hormonerna och alla operationer och sånt där är jag rädd för. Alla komplikationer, för det kommer det att vara, jättemycket komplikationer. Allt är så nytt och de har inte kommit så långt med det där. 

Föreläser om sina erfarenheter

I dag föreläser Loui Sand om sina erfarenheter. Det är någonting han länge velat göra.

– Jag lekte lite när jag bodde i Frankrike när jag dagdrömde. Jag tänkte att om jag någon gång skulle våga berätta om hur det är så skulle jag vilja börja föreläsa om det. Lite av det från min låtsasföreläsning har jag med i dag. Det är lite töntigt men jag är stolt och glad. Jag tycker det är asroligt. 

Loui Sand och flickvännen Emma har bott i sin nya lägenhet i Mölndal i en månad. Foto: Elin Kardell

Han berättar att han ibland haft lite svårt att avgöra hur öppen han ska vara, men att han nu känner att han hittat en balans mellan privatliv och öppenhet. Och stödet har varit stort. 

– Jag har bara fått en enda hatkommentar. Det är det enda. Alla andra har varit positiva och det är helt sjukt, jag fattar ingenting. Det hade inte varit förvånande om jag hade fått massa hat. Jag är mörkhyad, sen berättar jag att jag är gay och sen att jag är transsexuell. Det kanske kan bli lite mycket för vissa.

Har börjat träna handboll igen med Sävehof

Över 100 landskamper, ett EM-brons, fem SM-guld med Sävehof och proffsår i Frankrike. Det är några av Loui Sands meriter. Men är det slut?

– Jag har börjat träna lite med Sävehofs damer men damerna vill jag ju inte vara med. Men det är ju för att träna och röra på mig. Sen har jag saknat handbollen som fan. Men det är inte bara att hoppa in med herrarna. De har större boll, de väger betydligt mer än vad jag gör. Så det blir en resa. Jag försöker gå upp lite i vikt och så. Men jag är tacksam över att jag får spela med Sävehof nu. 

Vill du försöka komma tillbaka? 

– Inte till elitnivå. Inte vad jag vet, jag ska aldrig säga aldrig men det har jag inte planerat, eller? Haha. 

Hur ser du på framtiden?

– Jag känner mig mycket mer pepp nu. Att leva är jävligt härligt ändå, det är helt sjukt. Nu kan jag vakna upp och känna att det är en go och härlig dag. Det kände jag inte förut, inte någon gång. 

Jonathan Hedström tar emot årets specialpris på Eldsjälsgalan

År 2019 tog Loui Sand emot specialpriset. I år tar Jonathan Hedström emot det för sitt arbete med ätstörningar inom ishockeyn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.