Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LISTA: Här är årets största turneringar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gothia Cup
Foto: EXPRESSEN
Publikfest på Gothia cup
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Till Gothia cup kommer lag och ungdomar från hela världen
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Partille cup är världens största handbollsturnering.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Melwin Holm under Världsungdomsspelen.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

Det svenska idrottsåret 2019 pågår inte endast på elitnivå.

Runtom i vårt land anordnas massvis med turneringar för ungdomar.

SportExpressen har listat 11 av årets hetaste höjdpunkter inom föreningslivet.

Gothia cup

När: 14-20 juli

Var: Göteborg

Sport: Fotboll

Kommentar: Världens största ungdomsturnering i fotboll har spelats i Göteborg sedan 1975. Varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer. Över en miljon spelare från sammanlagt 146 länder har spelat Gothia cup. Spelas i åldrarna 11-19 år.


Partille cup

När: 1-6 juli

Var: Göteborg

Sport: Handboll

Kommentar: Juli är en hektisk turneringsmånad för göteborgarna. Veckan innan Gothia cup spelas världens största handbollsturnering i staden - Partille cup. Spelats sedan 1970 och har sedan tio år tillbaka endast spelats i Göteborg, ingenting i Partille.

Turneringen firar 50 i sommar och över en halv miljon deltagare från 96 länder har spelat Partille cup genom åren.


O-Ringen

När: 21-27 juli

Var: Kolmården, Norrköping

Sport: Orientering

Kommentar: Från hela världen samlas orienterare för att göra upp över sex dagars tävling på olika platser i Sverige. I år har turen kommit till Norrköping.

Från och med 2018 har också O-ringen återigen världscupstatus. 2018 deltog 17 171 tävlande medan rekordet är från Falun 1985 då tävlingen lockade hela 25 021 tävlande.


Göteborg basketboll festival (Basketfestivalen)

När: 30 maj - 2 juni

Var: Göteborg

Sport: Basket

Kommentar: Spelas alltid under Kristi himmelfärdshelgen i Göteborg och är en av Europas största ungdomsturneringar i basket.

Firar i år 40 år och turneringen arrangeras av Högsbo Basket, som tog sig till SM-final på damsidan i år. Över 650 lag i åldrarna 11-20 år samt seniorklasser 20+ och 40+ kommer göra upp om medaljerna.


Storvretacupen

När: 27-29 december 2019 & 2-6 januari 2020

Var: Uppsala

Sport: Innebandy

Kommentar: Samlar närmare 800 ungdomslag vilket gör det till världens största innebandycup på ungdomssidan. Totalt samlar bredd och elit över 10 000 deltagare från nio länder.


Salk Open

När: 26 december 2019 - 6 januari 2020

Var: SALK-hallen, Stockholm

Sport: Tennis

Kommentar: Världens äldsta och största ungdomsturnering i tennis för ungdomar inomhus. Spelats sedan 1907 och arrangeras av Stockholms Allmäna Lawntennisklubb (SALK).

Spelas i klasserna 10-18, varav 18-årsklassen är sanktionerad av Internationella tennisförbundet. Runt 1000 deltagare från länder som England, Frankrike, Tyskland, Norge, Danmark, Ryssland, USA, Serbien, Kroatien, Finland och Polen deltar varje år.


Sum-Sim (50m)

När: 10-14 juli

Var: Norrköping

Sport: Simning

Kommentar: Svenska ungdomsmästerskapet i simning på långbana. Det är en av Sveriges största tävlingar för ungdomar upp till 17 år och för att få delta måste du uppfylla kvaltider satta av förbundet. 2018 deltog upp emot 900 deltagare.


Lag-SM i fälttävlan häst/ponny

När: 10-11 augusti

Var: Bräkne-Hoby

Sport: Ridsport

Kommentar: Lag-SM i fälttävlan är årets folkfest i ridsport-Sverige. Till skillnad från andra mästerskap är det här en tävling öppen för alla och startlistorna fylls av lag från hela Sverige.


Teen Cup

När: 26 juni - 25 augusti

Var: Hela Sverige

Sport: Golf

Kommentar: En av världens största golfturneringar för juniorer. Det börjar med kval på den lokala golfklubben, gruppkval, regionkval och sedan avslutas med en riksfinal 24-25 augusti. Här tävlar pojkar och flickor i åldrarna 13-16 år. Hette tidigare ”Bankboken Cup”.


Världsungdomsspelen

När: 28-30 juni

Var: Ullevi, Göteborg

Sport: Friidrott

Kommentar: Nordens största ungdomstävling i friidrott. Har anordnats sedan 1996 och är öppen från 12-årsklassen och uppåt. Drar årligen runt 3500 deltagare från flera olika nationer. I rekordlistorna återfinns namn som systrarna Jenny och Susanna Kallur, Erica Johansson, Stefan Holm och Carolina Klüft.


Novemberkåsan

När: 16-17 november

Var: Eskilstuna

Sport: Motorsport

Kommentar: En av Sveriges ädlaste motorcykeltävlingar som, vilket namnet antyder, körs vanligtvis i november. Arrangeras av Svenska Motorklubben varje år sedan 1915 med undantag för första- och andra världskriget samt för högertrafikomläggningen 1967. Tävlingen körs i enduro typ 1 och omfattar en sträcka på tio mil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.