Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnéa hjälper svenska talanger ta sig till USA

Linnea Lindmark, 27, jobbar som fotbollsagent. Hon hoppas att fler tjejer ska söka sig till yrket.Foto: Emma Larsson Durgé/Privat
Många av spelarna vill komma till varma platser.Foto: Embry Riddle University / Embry Riddle University

Unga tjejer och killar drömmer om USA och collegefotboll. 

Fotbollsagenten Linnéa Lindmark, 27, tar dem dit. 

– Svenska spelare är väldigt attraktiva. Både på herr- och damsidan, säger hon.  

Collegeidrotten i USA är enorm och varje år åker svenskar dit för att studera och satsa på sin idrott. Många av dem med målet att bli fotbollsproffs. Det finns fler än tusen collegelag man kan söka sig till över hela landet.

Linnéa Lindmark, 27, har själv spelat fotboll på college. Nu är hon fotbollsagent med målet att hjälpa unga svenska fotbollsspelare att ta sig till USA. 

– Det känns som att det är många som kanske tror att det är svårare än vad det är. Eller att du måste vara med i landslaget, men det finns verkligen alla nivåer där borta. Den högsta nivån är riktigt hög, där de bästa collegelagen på damsidan håller allsvensk nivå. På herrsidan är det motsvarande hög division 1-nivå. Men det finns också lägre nivåer och fullt av skolor att välja bland, säger Linnea Lindmark. 

Själv är Linnéa från Leksand i Dalarna. Hon flyttade till Linköping för att gå på gymnasiet och satsa på fotbollen. Efter det begav hon sig till Florida. Fyra år senare fick hon jobb på en agentur. Nu har hon startat eget.

– Jag älskade att jobba på den amerikanska agenturen också. Men det var en stor agentur och fanns lite press att man skulle signa så många spelare som möjligt. Nu jobbar jag med färre spelare så att det blir ännu mer personligt. 

Kan få stipendium för hundratusentals kronor 

Linnéas jobb är sälja in de unga spelarna till de amerikanska lagen. 

– Svenska spelare är väldigt attraktiva. Både på herr- och damsidan. Många coacher har en bra uppfattning om svenska spelare. Vi har ryktet att vara tekniskt och taktiskt skolade men också ambitiösa och seriösa. Svenskar har ett väldigt bra rykte. 

Hur ser ditt jobb ut efter att du blivit kontaktad av en spelare som vill till college? 

– Jag kollar alltid på spelaren innan samarbetet börjar, antingen live eller på video. Sen gör jag en utvärdering och ser vad jag tror. Om vi kommer överens så är det första man gör en highlight video, där jag framhäver spelarens starkaste sidor. Sen börjar jag marknadsföra dem till skolor i USA. 

Hon fortsätter:

– Jag kollar också på vad spelarna har för önskemål. Många vill ju bo där det är varmare eller i en större stad och kanske inte mitt i landet. Så dels väljer jag ut skolor där spelaren passar in fotbollsmässigt men också där spelaren kan trivas privat. 

De bästa spelarna får fullt stipendium. Det betyder att de får allt betalt - idrotten, skolan, kost och logi.

– Ett fullt stipendium på en bra skola kan vara värt 700 000 kronor per år. Ibland kan man också få pengar i fickan utöver det. Som en engångsbetalning per termin. De flesta som får det är på landslagsnivå.

Scoutar spelare flera år i förväg 

I USA finns det collegefotboll och proffsfotboll, till skillnad från Sverige där vi har flera olika divisioner. De mest lovande spelarna börjar collegelagen att scouta tidigt. 

– Vissa skolor börjar värva tre till fyra år i förtid. Av amerikanerna är det många som redan nu är klara till år 2023. Nu är reglerna officiellt att man inte får höra av sig till spelare direkt som coach innan deras andra år på gymnasiet. Men det är ju många som går runt det också. 

Linnéa vill inte avslöja exakt vad hon tar för sina tjänster. Men ju tidigare man börjar jobba mot målet desto bättre är det för alla parter menar hon. 

– Vet man att man vill till USA tidigt så börja kolla redan i början av gymnasiet. Det går senare också. Det finns extremfall när spelare kommer på att de vill åka en vecka innan. Men det normala är ett och ett halvt år innan kanske. Det är bra att vara på coachernas radar tidigt för att ha bästa möjliga chanser. Det är även många coacher som åker hit och kollar på spelare live.

”Det är det bästa som finns tycker jag”

Vad borde spelarna vara beredda på innan de åker till USA och college? 

– Det är mycket som är annorlunda, men jag tror faktiskt att det är svårare att byta stad i Sverige än att flytta till USA. I alla fall som fotbollsspelare. Man åker över en månad innan skolan börjar för att spela försäsong. Då kommer man in i engelskan och lär känna alla. Man blir som en familj. Allt är på samma ställe. Det behöver inte vara ett större steg än att flytta från Stockholm till Göteborg för att börja plugga - tvärtom. Där borta på college har du allt runtomkring dig. Både skola och träning är väldigt koordinerat och de har väldiga resurser. 

Linnéa har valt att rikta in sig på collegespelare. Men spelare som fortsatt satsar på en proffskarriär efter skolan kan också fortsätta att jobba med henne.

– När en spelare väl är på college och säger ”Tack som fan, du har hjälpt mig att uppfylla min dröm” eller ”Jag hade aldrig tagit mig hit utan din hjälp”. Det är det bästa som finns tycker jag. Att få vara den personen för någon, och att följa spelarnas karriärer. Men det är klart att man vill jobba med de bästa spelarna oavsett var i världen det handlar om. Så i framtiden får vi se. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.