Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leksands nya satsning – samarbetar med Kina

Elin Lundberg under en träning i Peking.
Leksand och IceStar Group har inlett ett samarbete.
Ungdomslag från Leksand och IceStar Group möttes nyligen i Peking.
De kinesiska ungdomsspelarna ska ha imponerat stort.
Lars Kristiansson (tvåa från vänster) och Andreas Hedblom (trea från vänster) är nyckelpersoner i projektet.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Hedbom tillsammans med Elin Lundberg och Sofia Engström.Foto: BILDBYRÅN
1 / 9

Leksands IF inleder ett omfattande samarbete med Kina. 

Arbetet kommer att ske både på och vid sidan om isen i form av träningar, cuper och kulturellt utbyte.

– Om vi skulle kunna få kinesiska spelare i Sverige hade det varit fantastiskt, säger klubbens vd Andreas Hedbom.

SportExpressen kan nu berätta att Leksands IF inlett ett omfattande samarbete med kinesiska IceStar Group. Där finns över 20 000 kinesiska ishockeyspelare och inom två år räknar de med att den siffran ska vara uppe i 150 000 spelare. 

– Kina har OS inom några år och där är ju hockeyn en ganska stor del. I Kina ser man att man kan göra en satsning mot OS och höja nivån på hockeyn. Och då blir det ganska lägligt att titta på vad vi kan göra med dem, säger Andreas Hedbom.

”Skulle vara fantastiskt”

Samarbetet kommer enligt Andreas Hedbom främst att handla om ungdomshockeyn till en början. Bland annat ska kinesiska ungdomar komma till Leksands hockeyskola som varje år har omkring 900 deltagare. Ungdomar från Leksand ska även kunna åka till Kina för träningsläger och cuper. Men Andreas Hedbom utesluter inte att samarbetet kan utökas till seniornivå.

– Jag skulle vilja uttrycka mig så här: Vi är inte främmande för att värva någon nationalitet. Men det är viktigt att man håller den kvalitet som är viktig för oss.

Han fortsätter:

– För mig skulle det vara fantastiskt om vi fick till det men det är en sportslig fråga. De måste ju passa in i vårt lag men håller man kvalitet och är tillräckligt bra så absolut, säger Andreas Hedbom.

”Damhockeyn ligger i framkant i Kina”

Lars Kristiansson som är internationell representant för IceStar Group menar att damhockeyn i Kina, både seniorer och juniorer, ligger i framkant. 

– Herrhockeyn ligger efter damhockeyn i Kina och man ser att spelare födda -07 och senare ligger i framkant, framför svenska spelares nivå. De är extremt duktiga. Om de bara fortsätter att jobba på så kommer det vara extremt duktiga och kommer vara att räkna med när det kommer till att slåss om medaljer om sju-tio år. Och det är så klart att de vill få ut spelare och får fler erfarenheter internationellt, säger Lars Kristiansson.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om att kinesisk hockey är här för att stanna. De utvecklas extremt bra och om de bara fortsätter att jobba långsiktigt kommer det finnas intresse från flera andra länder att rekrytera kinesiska spelare.

Lagkaptenen: ”Positivt överraskad”

Han säger också att kineserna har fått upp ögonen för den svenska hockeyn och att det nya tv-avtalet med SDHL gör Sverige ännu mer attraktivt, både sportsligt och kommersiellt. 

– Det har förändrats något enormt. Tidigare var det bara NHL som Kina pratade om, men nu är det Sverige de pratar om. De har förstått att Sverige är världens bästa nation med tanke på att vi bara är tio miljoner invånare, vilket är halva Peking. Tyvärr slog ju finnarna oss i år men innan dess ha vi två raka VM-guld och vi har extremt många spelare i NHL. Så det är kul, säger Lars Kristiansson. 

Leksands lagkapten Elin Lundberg var med i Kina i maj och hon är positivt överraskad över det hon såg på isen. 

– De vill ju spela med mycket fart. Jag var väldigt imponerad när jag var där nu. Jag vet inte vad jag förväntade mig men jag är positivt överraskad, säger hon.

Ser du en framtid där Leksand värvar kinesiska spelare? 

– Det är en jättesvår fråga. Damhockeyn i dag växer i ju alla länder. Och vi vill ju värva bra spelare så absolut, finns det potential så finns det ju en chans i framtiden. Vi ser ju inte vart vi kommer ifrån. Vi vill ju värva bra spelare, säger Elin Lundberg. 

Skiljer på idrott och politik

Kommande OS, det kulturella utbytet och möjligheten att bredda Leksands hockeyskola är de primära anledningarna till samarbetet med Kinesiska IceStar Group. Den ekonomiska biten är ingenting som vd:n Andreas Hedbom fokuserar på.

– Den ekonomiska vinningen, det är väl om de betalar deltagaravgifter och såna saker men den finns i vanliga fall också, säger han. 

Ser ni någon problematik i att ha ett samarbete i ett land som Kina, med tanke på den politiska situationen?  

– Jag tror inte att man ska blanda idrott och politik på det sättet. Det är idrott vi håller på med. Jag har träffat fantastiska kinesiska ungdomar som håller på med hockey och på något sätt så känns det som att det förbrödra oss. Politiken får vi lämna lite därhän i det här projektet. 

Kan man separera idrott och politik till hundra procent?

– Om du frågar mig så tycker jag man kan göra det, men jag har full respekt för allt vad det innebär. Men i dagsläget så väljer vi att fokusera på hockeyungdomarna. 

Har ni fått någon kritik för det här arbetet? 

– Nej, det kan jag inte svara på. Det får väl egentligen andra säga. Men jag tror inte det faktiskt. För det är i yttersta välmening att utveckla ett samarbete mellan oss och Kina när det gäller ishockeyn och det kulturella.

 

LÄS MER: Småklubbarna får ta del av NHL-pengarna 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.