Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt oss fortsätta träna – lita på oss, Tegnell!

Barn som spelar fotboll.Foto: BILDBYRÅN

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation har rört till det.

Nu väntar ett påsklov med aktiva och springsugna barn.

Snälla, Anders Tegnell, lita på oss i idrottsrörelsen.

Låt oss fortsätta träna. 

Låt våra små fotbollsspelare ha ett aktivt påsklov. 

Allt makt åt Tegnell, vår stadsepidemiolog! 

Så låter överallt i whatsapp-grupper och på sociala medier. Jag hurrar med och även om vi är på väg in i vad som alla inom vården beskriver som en otroligt krävande vecka så måste man så klart hylla den unika svenska modellen.

Ur mitt vardagsperspektiv, som även är många andras, har Tegnell-modellen varit som en dröm om man jämför med övriga världen. Jag tänker så klart på barn och ungdomar som har tillåtits fortsätta idrotta utomhus. Tills i går när Folkhälsomyndigheten snurrade till det rejält. Och inte blev det mycket tydligare i dag när de haft ett dygn på sig att förtydliga sitt budskap. 

Vad gör vi egentligen med vår verksamhet? 

Den frågan sitter nu stora som små fotbollsklubbar med. Ramadan och påsken i all ära, fattar att det är viktigt för många, men det är ingenting mot Sanktan-premiären. De troende inom den största religionen, fotboll, har mycket att säga de här dagarna. Känner Tegnell pressen? Vill han skapa flockimmunitet genom fotbollsspelande barn?

Allt är oklart. Och det var generaldirektör Johan Carlson på Folhälsomyndigheten som skapade röran:

– Jag tror att man kan träna och spela boll på olika sätt. Man behöver inte ha den hårdaste matchen, det viktigaste är att man rör på sig och har kul när man spelar, sa Carlson. 

Kompis Pontus Persson skrev det bra på Twitter: ”Det finns en beklämmande kan-ingen-sport-i-på-spåret-aura och då tappar man ju förtroende för karln”. Jag skriver under, men det är inte bara auran och jargong här. 

Vadå inte så tuffa matcher? Testa att säga till mina tjejer att inte gå in i närkamper. Yeah right. Vår frälsare (Tegnell) lovade tydlighet i dag, torsdag. Runt lunch skulle det komma. Jag såg fram emot en öppen fotboll i Svea Rike, jag såg återigen fram emot Sanktan-premiär i vårsolen. Beskedet kom, men det snurrar fortfarande.

”Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteter hållas, om inte bör de ställas in”. 

Jag har friska barn, föräldrarna kan jag skicka hem (sorry) och vi kan skippa de sedvanliga trevligheterna med motståndarna innan och efter match. Som jag förstår det, kopplat bland annat till att skolor och förskolor hålls öppna och kollektivtrafiken är öppen, så är det inga som helst problem att träna fotboll och fortsätta spela träningsmatcher enligt tidigare råd och riktlinjer. 

Stockholms fotbollförbund ställde dock motvilligt in premiären. Inga skugga över dem, allt är så rörigt. Jag hoppas verkligen att Sverige klarar av ödesveckan som väntar. Det är påsklov i Stockholm, barnen har spring i benen samtidigt som alla resor är inställda.

Jag litar på att vi är kloka i Sverige, att föreningslivet tar ansvar, att föräldrar är kloka nog att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer, och att fotboll således fortsätter att bedrivas.

Låt oss fortsätta träna. Låt oss spela våra träningsmatcher. Låt våra små fotbollsspelare ha ett aktivt påsklov. 

Tillsammans kommer alla vi djupt religiösa se till att smitta inte sprids. 

Lita på det, Tegnell!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.