Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: ”Är utbrett fusk över Europa”

Djurgårdens SLO om svensk fotbollskultur: "Vi har något unikt"
Före detta elitdomaren Jonas Eriksson är kritisk till Emil Forsbergs agerande under VM-kvalmatchen mot Grekland.
Foto: OLLE SPORRONG
Emil Forsberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Emil Forsberg uppmanade en bollflicka att maska när Sverige vann VM-kvalmatchen mot Grekland med 2-0. 

Något som är vanligt förekommande i elitfotbollen enligt den tidigare elitdomaren Jonas Eriksson. 

– Tyvärr är det ett utbrett fusk i Europa att ge order till bollpojkarna hur de ska agera för att lag enklare ska kunna vinna matcher eller bevaka en ledning.

Eriksson vill dock inte kalla det Forsberg gjorde för fusk.

Men kritiska röster höjs kring hans agerande – och hur det påverkar ungdomsfotbollen.

När Sverige ledde mot Grekland i VM-kvalet i tisdags gick landslagsstjärnan Emil Forsberg fram till en av bollflickorna, Valeria Martinez Cruz, på kortsidan. Han bad henne att lugna ner spelet när Sverige fick hörna. 

Efteråt hyllade han hennes insats. 

– Jag sa till henne att hon kan hålla i bollen lite längre och det gjorde hon. Hon var duktig, så hon fick en tröja efter matchen. Det var kul, det var viktigt, en bra insats, säger Forsberg. 

Valeria förklarade för SportExpressen på onsdagen:

– Jag frågade faktiskt först om jag kunde få hans tröja. Då svarade han att jag kunde få det om jag tog det lite lugnare och hjälpte dem att bränna tid.

Eriksson: ”Snarare taktik”

Fenomenet att be bollkallar om hjälp att fördröja tid är vanligt förekommande i elitfotbollen i flera europeiska ligor.

Tidigare elitdomaren och numera bland annat expertkommentator på SVT, Jonas Eriksson, menar att ”det är ett utbrett fusk i Europa att ge order till bollpojkarna hur de ska agera för att lag enklare ska kunna vinna matcher eller bevaka en ledning”.

Samtidigt vill han inte benämna det Forsberg gjorde för just fusk.

– Jag tycker inte att du kan kalla det för fusk. För mig handlar det snarare om taktik. Som är en del av fotbollen, säger Eriksson.

– Fusk i fotboll handlar om att lägga sig ner och överdriva en skada som inte finns eller fuska sig till straffar eller frisparkar.

Djurgården: ”Jävligt olämpligt av honom”

Men frågan splittrar. 

När Expressen Föreningsliv ställer frågor till experter och ungdomsledare kring vilka signaler det sänder till ungdomsfotbollen - och om det är rätt eller fel att uppmana barn att fördröja tiden – höjs en del kritiska röster när det gäller Forsbergs agerande.

Mats Janson är ansvarig för Djurgården IF:s Ungdom. Han är betydligt mer kritiskt inställd till händelsen än Jonas Eriksson.

 – Det var jävligt olämpligt av honom. Det var taskigt mot den här tjejen också. Jag tror inte att han tänkte så, men det blir ju det. Så får hon hans tröja och så sprids det en bild på henne. Hon blir utpekad. Han hade väl sagt ”ta det lite lugnare” lite på skoj och så gjorde hon det. Han tyckte att det var en rolig grej, men det kan misstolkas. Att de fuskade ihop liksom, konstaterar Janson.

Han fortsätter:

– Jag tror att han är en bra kille, men det var ett tanklöst uttalande av honom. Jag tror att han tyckte det bara var en rolig grej. 

Kan det ses som en uppmaning till fusk från Forsbergs sida?

– Man kan tolka det så. Folk kan ju definitivt tycka att det är en uppmaning till fusk. Och att hon är med och fuskar.

Har ni märkt av fusk och filmning bland era yngre, om det har krupit ner i åldrarna?

– Nej, det är inget vi har fått signaler på. Jag är ute mycket på ungdomsfotboll, håller på lite med scouting och så. Det är inte heller något jag ser när jag är ute och tittar. Däremot tror vi nog att det kan komma. Unga barn gör ändå som vuxna gör i slutändan. 

Tror du att även barn och ungdomsspelare kan se händelsen med Forsberg som en uppmaning?

– Nej, det tror jag inte. Där är det ju mer när de ligger och vrider sig och ska maska på plan när de leder matcherna själv. Men det ser vi ingenting av just nu.

”Det är ingen konstig uppmaning”

Britta Thedin Jakobsson är fil dr i idrottsvetenskap på GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan. 

– Emil Forsbergs uppmaning tycker jag inte är konstig. Det är ett fenomen som finns när vi rör oss på den här nivån. Skulle Sverige ta sig till VM innebär det inkomster på hur många miljoner som helst för svensk fotboll. Så det finns inga enkla svar på det här, anser Thedin Jakobsson.

Men unga som ser det här kan uppfatta det som att det är okej att göra som Forsberg gjorde?

– Det är klart att det inte är okej att uppmana till fusk. Samtidigt hamnar saker i ett annat läge när så mycket står på spel som när man försöker kvalificera sig till ett VM. 

– Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi vuxna uppmuntrar dem till. Den inre moraliska kompassen bestäms av hur vi uppfostrar våra barn. Så det gäller att vi är kloka vuxna, det är vi som sätter standarden.

Fotbollsförbundet: ”Inte så smart”

Peter Landström är gruppchef för Föreningsutveckling barn-ungdom på Fotbollsförbundet.

– Det kanske inte var så smart (av Emil Forsberg). Rent allmänt när det gäller barn- och ungdomsfotboll är det klart att vi inte uppmuntrar till något sådant. Vi vill stå för fair play, förklarar Landström.

– Samtidigt är vi inte dummare än att vi vet att det förekommer en massa saker inom barn- och ungdomsfotbollen. Det kan till exempel vara ledare och föräldrar som inte beter sig som de ska göra, och kanske uppmuntrar till saker och ting.


Selånger SK har Sveriges finaste matchtröja

"Gillar att den är lik Barcelonas"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.