Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsstjärnorna: ”Otroligt tragiskt…”

Kosovare Asllani.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Olivia Schough.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Madelen Janogy.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Killar och tjejer som inte får träna eller tävla.

Pandemin slår hårt mot unga och nu minskar också föreningsidrottandet – på sina håll kraftigt.

– Det är otroligt tragiskt, säger fotbollandslagets Olivia Schough.

I mitten av mars publicerades en sammanställning gjord av Riksidrottsförbundet. 

I den slogs fast hur mycket föreningsidrottandet gått ner under förra året efter att coronapandemin slagit till. 

Bland annat har ungdomsidrotten blivit lidande. 

En av de värst drabbade regionerna är Norrbotten – idrottandet föll med 19,2 procent under hösten 2020. Snittet för hela landet visade en minskning minskning med 14,1 procent.

Från 10 januari i år gäller den nya pandemilagen. I den finns särskilda begränsningar för gym, sportanläggningar, badhus och andra platser för fritidsverksamhet som är öppna för allmänheten.

Lite byråkratiskt uttrycker Riksidrottsförbundet det så här med Folkhälsomyndighetens råd i ryggen:

”Idrottsföreningar som varaktigt och på heltid äger eller hyr en lokal eller sportanläggning ansvarar för att verksamheten bedrivs i enlighet med pandemilagen, dess förordning och föreskrifter.”

Ändringar – med restriktioner

6 februari ändrades förvisso råden något.

Ändringen innebär att det nu är möjligt för ungdomar i gymnasieåldern att träna i organiserad form, inomhus och utomhus. 

Den modifieringen följs dock av en rad restriktioner. Bland annat ska aktiviteter utföras i mindre grupper, helst utomhus och man ska se till att hålla avstånd.

Man behöver inte vara superbegåvad för att inse att den typen regler innebär svårigheter för lagidrotter – och problem för alla de unga som ägnar sig åt sådana.

Landslagsspelarna lider med ungdomarna

I lördags mötte damlandslaget i fotboll regerande världsmästarna USA på Friends arena i Solna (1-1) och på tisdag ställs svenskorna mot Polen borta.

SportExpressen Föreningsliv pratade före matchen mot USA med flera av de svenska spelarna om situationen och en sak står klart – de lider med alla som inte kan syssla med de idrotter de brinner för.

Juventusanfallaren Lina Hurtig är en av dem.

– Det är tragiskt det som händer. Samtidigt har jag inget bra svar på vad man ska göra. Tyvärr är det som det är just nu, det gäller bara att hålla ut, säger Hurtig.

Hon får medhåll av Hammarbys Madelen Janogy, Bayern Münchens Hanna Glas, Wolfsburgs Rebecka Blomqvist, Rosengårds Olivia Schough och Real Madrids Kosovare Asllani.

– Tyvärr ser världen ut så här, det är en pandemi och vi måste förhålla oss till den. Men självklart vill man att ungdomar ska ha alla möjligheter som finns för att kunna idrotta, konstaterar Asllani.

– Det är en tuff situation många är i. Man måste försöka hålla i, kämpa på och hoppas att allt vänder, menar Janogy.

Hon har en tvillingsyster, Victoria. Enligt Madelen har situationen påverkat henne.

– Då är det mer att hon gör något annat. Dansar eller så.

Hanna Glas: ”Oerhört viktigt”

Glas har följt den svenska händelseutvecklingen från Tyskland.

– Det är oerhört tråkigt. Jag vet själv hur viktig ungdomsidrotten var för mig. Det är ju så viktigt för barn och ungdomar att de ges en chans att röra på sig. Och dår känna på den gemenskap som finns. För mig var det en jätteviktig del, konstaterar Glas.

Blomqvist är inne på samma linje.

– Det är sorligt att det händer och har blivit på det här sättet. Det är en tråkig sak som en följd av pandemin, men förhoppningsvis är det över snart. Och kan återgå till det normala. Jag måste hoppas och tro på en ljus framtid, menar Blomqvist.

Olivia Schough: ”Otroligt tragiskt”

Schough menar att det är ”en väldigt komplex fråga”.

– Det är otroligt tragisk, men vad finns att göra? Det är bara att acceptera det som det är. Man hoppas ju att barn ska få röra på sig igen, och att man kan dra i gång med matcher och sånt för dem, säger Schough.

– Jag tänker på mig själv när jag var barn. Hade jag inte fått gå på mina träningar, eller springa runt med mina kompisar hade det inte varit kul. Så jag lider med alla ungdomar och barn. Vi får hoppas att det blir bättre snart, och inte så stor effekt på framtiden.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.