Landslagsspelaren samlar in pengar under corona

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Landslagsspelaren Julia Roddar auktionerade ut tröjor och fotbollsskor
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När elitfotbollen i Sverige stått still har spelarna fått mer tid över till annat. 

Då passade landslagsspelaren Julia Roddar på att starta en insamling som dragit in tusentals kronor. 

– Det är så viktigt att inte fler mister sina liv i den här pandemin, säger Julia Roddar.

Under fredagen kom beskedet att allsvenskan och damallsvenskan får starta utan publik i juni. Men fram tills beskedet har spelarna levt i ovisshet utan någon aning om när nästa avspark sker. 

Kopparbergs Göteborgs landslagsspelare Julia Roddar säger att det har känts som en lång försäsong. 

– Man är inte riktigt van vid det här. Men våra tränare har haft ett bra upplägg. Vi hade tre veckor ledigt där i mars-april, så det var som att vi fick vår sommarsemester då. Det har ändå funkat helt okej, säger Julia Roddar. 

Hur motiverar man sig själv när inte matcherna finns? 

– Man har ju alltid haft i alla fall en match varje vecka som har siktat mot och förberett sig inför. Nu får man mer tänka att jag blir en bättre fotbollspelare på varje träning. 

Inga matcher har också inneburit att spelarna haft lite mer tid till annat än i normala fall. Då passade Julia Roddar på att försöka hjälpa dem som drabbas hårdare av corona än hon själv.

– Det var min svärfar som är en tidigare fotbollsspelare på hög nivå som kom till mig och sa att ska vi inte försöka dra ihop lite pengar? Jag hade några gamla fotbollsskor och några matchtröjor från landslaget. Vi auktionerade ut det på sociala medier. Jag tror vi drog in 6 000 kronor och sen gick en restaurang in med det dubbla. Så det blev totalt 12 000 kronor. 

Skänker pengarna till hemlösa 

Pengarna var tänkte att gå till matkuponger till sjukvårdspersonalen på sjukhuset i Falun där Julia Roddar kommer ifrån. 

– Det blev för mycket pengar så de kunde inte ta emot det. Vi fick vända oss till Riastugan som ligger i Borlänge och Falun i stället. Riastugan är ett ställe dit hemlösa kan komma. 

Mittfältaren säger att corona har fått henne att tänka lite annorlunda. 

– Jag känner att det är lätt att man är i sin lilla bubbla. Man tränar varje dag och spelar match varje vecka och nu ser man hur alla andra sliter. Jag tänker främst på sjukvårdspersonalen. Det känns som att jag börjat kolla utanför den lilla bubblan. Det är så viktigt att inte fler mister sina liv i den här pandemin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.