Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsspelaren om året med psykisk ohälsa

Ida Lindqvist spelar futsal i klubblaget IFK Göteborg och det svenska landslaget.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

IFK Göteborg siktar på att ta hem SM-guldet i futsal.

I laget finns landslagsspelaren Ida Lindqvist, 23, som efter ett 2020 med psykisk ohälsa återigen hittat glädjen med idrotten. 

– Jag har lärt mig att lyssna på vad kroppen säger. Försöka att inte tänka på vad andra vill utan på vad man själv vill, säger Ida Lindqvist. 

IFK Göteborg är seriesegrare i RFL Götaland och inleder i veckan slutspelet. Målet med säsongen är att gå hela vägen. Anfallaren Ida Lindqvist ser goda chanser till att ta bli svenska mästare. 

– Det finns stora möjligheter att fortsätta leda och vinna serien och det är det vi siktar på så klart. 

Ida Lindqvist som både spelat fotboll och futsal tycker att hon känner av att sporten blir allt större även om det fortsatt är många som inte känner till den. Men IFK Göteborgs klubbmärke är desto mer känt. 

– I går när jag var inne på XXL var det en liten tjej vid fotbollsskorna, hon var där med sin pappa och de såg vad jag hade för jacka och klubbmärke. Då stannade de upp och kollade och viskade lite, så lite känner man av att man är i en stor klubb. 

Fram till förra säsongen har Ida under flera år spelat både fotboll och futsal, men till slut blev det helt enkelt för mycket, någonting som hon även pratat med GP om. 

– Förra futsalsäsongen valde jag att satsa mer på fotbollen. Min kropp klarade inte att byta underlag så ofta och det blev inte så mycket vila. Men då började jag ju må dåligt psykiskt i samband med det. 

”Jag klarade inte riktigt av det”

I stället tog Ida Lindqvist beslutet att ta en paus från fotbollen. Futsalen gav henne mer glädje. Men det var flera saker som låg till grund för hennes mående. 

– Att få ihop livet med att jobba heltid, träna och spela matcher fem dagar i veckan. Vissa matcher krävde övernattning och då la man hela helgen på det. Det var brist på fritid och att kunna göra andra saker. Jag gillar att ha planer framöver, framtidsplaner. 

Hon fortsätter:

– Just vid det tillfället hade vi inget permanent boende, vi bodde dyrt i andrahand, mitt jobb var tillfälligt. Jag gick upp, åkte till jobbet, sen direkt till träningen, kom hem sent, slängde i mig någonting att äta och gick och la mig. Sen gjorde jag om det igen. Jag klarade inte riktigt av det. 

Vid tillfället spelade Ida fotboll i Alingsås och pendlade från Göteborg. När hon började må allt sämre befann sig hon och laget mitt uppe i säsongen och till en början var tanken på att inte spela färdigt väldigt främmande. 

– Rent moraliskt, jag har aldrig ens kunnat tänka mig att sluta mitt i säsong eller byta lag. Har man skrivit på så gör man klart hela säsongen. När jag började må dåligt och kände att det inte är så kul tänkte jag att jag måste hålla i tills säsongen är slut, men det blev värre och jag kände att det här funkar inte. 

Försöker att fokusera på nuet

Tillsammans med tränare och sportchef kom Ida fram till beslutet att ta en paus. 

– Det gynnade varken mig eller laget att ha mig där. Jag ville egentligen vara där men mådde inte tillräckligt bra för det.

Fick du bra stöd av dem runtomkring? 

– Det fick jag. Problemet var väl mer jag som ansåg att det egentligen inte var rätt. Men folk runtomkring tyckte att jag bara skulle sluta, men det är inte så bara. Men alla i laget sa att välmåendet skulle gå i första hand. 

I dagsläget tycker Ida att hon tog rätt beslut. Hon slipper de långa resorna och har mer tid till fritid. Just nu ser hon fram emot att plugga och bli färdig med sin utbildning till trafiklärare. Hon vill inte sätta upp några långsiktiga mål med idrotten. 

– Jag kör nog just nu i nuet med tanke på hur det varit. Jag vågar inte riktigt ha några större förhoppningar. Att åka utomlands är inget jag prioriterar nu men skulle det bli aktuellt hade det varit jätteroligt. Men det är inget jag strävar mot nu. Att det är kul är något jag är nöjd med just nu. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.