Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnar kulstötningen – för att må bra igen

Gabriel Heen, 25, har friidrottat sen han var nio år gammal.

Gabriel Heen har varit en framgångsrik kulstötare. 

Men nu har 25-åringen valt att lägga om sin friidrottssatsning för att må bra igen. 

– De som känner mig bäst vet att jag alltid har velat träna flera grenar för att tävla i mångkamp, säger han. 

Stockholmskillen Gabriel Heen tävlar för Hässelby SK och har hållit på med friidrott sedan han var nio år gammal. I början fick han testa på flera olika grenar både att utöva och tävla inom och det var också då, enligt honom själv, som han hade som roligast. 

Drygt sex år senare blev han inbjuden till en förtävling till DN-galan. Han skulle ställa upp i kulstötning och tävlingen hölls i Kungsträdgården i Stockholm. Förväntningarna var inte särskilt stora på förhand men både han och hans pappa skulle komma att bli överraskade. 

– Innan tävlingen drar i gång brukar man få ett par uppvärmningsstötar och det första som händer är att jag går in i kulringen för att göra en stillastående stöt och kulan flyger över 15 meter! När jag sedan åkte hem hade jag lyckats förbättra mitt personbästa med hela 2.08m till 16.36m och efter det har bara resultaten blivit bättre och bättre men glädjen för grenen långsamt blivit mindre och mindre, säger Gabriel Heen. 

”Svårt att se någonting annat än resultaten”

I början av januari postade han ett inlägg på Instagram. Han hade fått nog. 

Trots framgångarna inom den friidrottsgren som mer eller mindre valt honom. 

– De som känner mig bäst vet att jag alltid har velat träna flera grenar för att tävla i mångkamp men när jag började visa bättre och bättre resultat i kulstötningen blev jag helt inställd på resultaten där. Jag blev uttagen till Ungdomsfinnkamp och nordiska mästerskapen. SM-tävlingarna resulterade oftast i medalj och när jag är den tävlingsmänniskan jag är så har det varit svårt att se något annat än resultaten och medaljerna.  

Han berättar att han har ignorerat tanken på att byta inriktning under flera år. Varje gång han pressat sitt personbästa har han skjutit upp beslutet. Men tillslut fanns inte ens träningsglädjen kvar. 

– Mitt dåliga humör har jag haft svårt att hålla inne och det har påverkat de runt mig. Så beslutet var antingen att sluta helt eller börja en ny satsning inom sporten då jag inte känner att jag är redo att lämna den helt.

Målet är att må bra i längden 

Hur kommer din satsning och ambition se ut framåt? 

– Till att börja med kommer satsningen bli att försöka göra kroppen redo för all denna nya träning, det är viktigt att inte riskera några skador och jag känner inte att jag har bråttom med något. Målet med allt det här är att i längden må bra av att träna. Jag har inga satta mål resultatmässigt men jag är sjukt taggad! Bara av att ta beslutet kändes det som ett stort steg i rätt riktning och jag känner mig på något sätt redan mer glad.

Tror du att det finns fler där ute som valt en sport bara på grund av få till bra resultat?

– Jag tror att det finns extremt många där ute som egentligen velat satsa på en sport men antingen pushat sig själv eller blivit pushad av tränare eller förälder att välja en av de sporter man utför. Det är alldeles för ofta man hör att tränare i stort sett tvingar en adept att välja en av sporterna man utövar redan i rätt låg ålder. Jag tror också det kan finnas en del som inte är helt nöjda med sin inriktning inom en sport precis som i mitt fall, men i en sport där resultat är allt som betyder något i slutändan, i alla fall sportsligt, så är det lätt att prioritera resultat över välmående.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.