Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läget är katastrofalt – ni måste agera nu

Foto: AXEL ÖBERG
Foto: TOMMY HOLL / TOMMY HOLL

Ni hör larmen. Det har pågått så länge att det tjuter i öronen.

För varje vecka kommer nya forskningsrapporter om att vi är för stillasittande.

Ohälsan i Sverige ökar och det mest skrämmande av allt är att det kryper ner i åldrarna. 

Visst är det för jävligt att IT-konsulter får krökta ryggar och bukfetma, men när det drabbar våra barn är det illa på riktigt.

Ändå verkar konstigt nog kunskaperna kring allt som har med hälsa att göra vara bättre än någonsin. I alla fall om man scrollar igenom sina flöden på sociala medier.

Alla är experter men få lever som de lär. 

Samtidigt går den absolut största folkhälsorörelsen, det svenska föreningslivet, på knäna och det rejält. Anläggningsbristen i storstäderna har blivit akut vilket medför att allt fler barn idrottar allt mindre och nu riskerar vi en riktig ohälsobomb, enligt Helene Hellmark, ordförande på Stockholmsidrotten.

Städerna växer men föreningslivet krymper alltså.

Ursäkta språket kära politiker, men är ni helt dumma i huvudet?

Läser ni forskningsrapporterna? Pratar ni med idrottsföreningarna? Har lysmaskarna klibbat igen? 

 

En sak är folkhälsan, den står så klart i fokus, men jag tänker också på all annan samhällsnytta som idrottsrörelsen bidrar till. Jag kan inte läsa situationen på något annat sätt än att vuxna svenskar inte förstår och allra minst de som sitter på makten. Läget är katastrofalt! Agera!

Vi som är aktiva inom idrottsklubbar stöter på detta varje dag. I helgen skulle vi möta Örby med mitt tjejlag men de var tvungna att flytta matchen på grund av en skolresa.

Då blev det kaos i anläggningsjakten och Örby fick inte tag på en plan. Walk over närmade sig men till slut löste det sig. Den här gången alltså, men det är inget man ska ta för givet då trycket på idrottsanläggningarna i Stockholm är enormt.

I min egen kommun planeras faktiskt en ny fotbollsplan men utan omklädningsrum och om det blir elljus eller inte är fortfarande osäkert. 

Detta alltså i ett land som är beckmörkt halva året från 17 och framåt, då barnen kommer hem från fritids.

Friidrott är inte ens att tänka på. Barnen får åka till andra kommuner helt enkelt och när det är friidrottsdagar i skolorna blir det 60 meter på asfalt. En längdhoppsgrop har barnen i kommunen aldrig sett. Däremot finns det ett utegym för alla överviktiga instagram-bantare att rycka lite i på helgerna. Jippie!

 

Nyligen pratade jag med AIK Fotbolls nya ungdomschef, islänningen Magni Fannberg. Han har tidigare varit många år i BP:s akademi och skakade bara på huvudet när jag frågade om anläggningsläget i västerort.

Han berättade att på Island så erbjuds alla barn skjuts till handbolls- och fotbollsträning direkt efter skolan, i stället för fritids alltså. Förstår ni, det står alltså bussar redo att köra barnen till jättefina inomhusanläggningar och väl där väntar utbildade ledare.

För att nå samma antal invånare per idrottsanläggning i Stockholm som i Göteborg, och problemen finns där också ska ni veta, behöver Stockholm 24 st fotbollsplaner, 45 st idrottshallar och 10 st ishallar. Känn på den statistiken.

Hade jag varit aktiv politiker oavsett partitillhörighet skulle jag skämmas som en hund. Vid nästa val röstar jag på de som faktiskt tar detta på fullaste allvar.

För snart briserar den där ohälsobomben.