Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låga medlemsavgifter ska få in alla i föreningsidrotten

GRUPPTRÄNING, Vais bedriver spinning, yoga, TRX, styrke- och cirkelträning och Pilates i klubbhuset.Foto: Visingsö AIS
GREVSKAPSLOPPET. 300 deltagare i alla åldrar springer föreningens eget motionslopp. Foto: Visingsö AIS
ELEGANS. Gymnastikverksamhet för tjejerna. Foto: Visingsö AIS
GEMENSKAP. Stolta löpare. Alla är välkomna. Foto: Visingsö AIS
FOTBOLL. Herrlaget och damlaget. Herrarna spelar i division 5 och damerna i korpen. Foto: Visinsgö AIS
DEMOKRATI. 52 medlemmar i åldern 15-80 år är med och fattar beslut om VAIS framtid på årsmötet. Foto: Visingsö AIS

För föreningen Visinsgö AIS betyder gemenskapen allt. 

Man ställer upp för varandra, har roligt och håller avgifterna låga.  

– Det är viktigt att alla ska ha råd. Vi har precis som samhället i övrigt ensamstående föräldrar, icke välbeställda familjer, pensionärer, ensamstående och andra som inte har så mycket, säger föreningens ordförande Rickard Strandberg till SportExpressen Föreningsliv.

Lilla Visingsö ligger i Vättern och är inte mycket större än 25 kvadratmeter. 

Här finns 750 bofasta och desto fler på sommaren. Här huserar även folkhögskolan Braheskolan med sina elever och så finns här ungdomshemmet Stigby som tar emot tvångsomhändertagna unga män i åldern 15-20 år som hamnat snett i tillvaron med missbruk och kriminalitet.  

Stigby startade verksamheten 1959 på den tiden det kallades yrkesskola

– Då skulle busiga pojkar ut till Stigby och så fick de praktik ute på lantbruken. Man skulle lära sig jobba och veta hut, säger Rickard Strandberg.

Grabbarna ville gärna spela fotboll och hos Visingsö AIS, eller VAIS, var de alltid välkomna.  

Och på den vägen är det. Föreningen har alltid strävat efter att vara inkluderande - alla ska få vara med, ingen utanför.

Rickard säger att tröskeln mellan Stigby och VAIS alltid varit låg.

– Vi tycker vi har hittat en kort sträcka mellan föreningen och utanförskap.

Just tanken på att alla ska kunna vara med och träna och spela är viktigt för föreningen. 

Alla ska få var med, ingen får lämnas utanför

Rickard säger att det aldrig får falla på någon medlemsavgift eller träningsavgift. I stället är det det ideella engagemanget som får dra in pengarna. 

VAIS har dragit i gång ett helt batteri av aktiviteter och engagemang som försörjer föreningen.

Bland annat ordnar man ett paket för fotbollsföreningar som vill lägga ett träningsläger på Visingsö runt mars-april då ön redan hunnit få grönt gräs.

Man gör det i samarbete med folkhögskolans dotterbolag som driver hotell och konferensverksamhet. 

Anläggningen Brahevallen med fotbollsplan och omklädningsrum står till förfogande för de 30-40 föreningar som dyker upp varje vår.

Det här gynnar dessutom bygdens Coop-butik och taxibilarna. 

– Vi drar in ungefär 300 000 kronor på motionsloppet Grevskapsloppet, lägerverksamheten i samspel med hotellet, en lottkiosk, tillsynen och städningen på sortergården. Sen städar vi vägarna på ön och har cykelbingo på sommaren.

Som medlem får man hjälpa till med de aktiviteterna. 

Mycket låga medlemsavgifter

Därtill tillkommer lokalt aktivitetsstöd och anläggnings- och verksamhetsbidrag från kommunen, som alla andra föreningar också får. 

– Vi har inte behövt ta ut högre avgifter från medlemmarna. 

– Det handlar om ett gammalt traditionellt svenskt föreningsarbete. Vi drar in och gör av med pengarna tillsammans. På årsmötet bestämmer vi hur de ska disponeras. 

Medlemsavgifterna är iögonfallande låga.

Barn, ungdom och pensionärer betalar 200 kronor i avgift.

Aktiva medlemmar över 18 år betalar 300 kronor. 

Därtill tillkommer en träningsavgift på 600 kronor för alla över 18 år.

En barnfamilj med två vuxna och tre barn slipper undan med 1700 kronor per år.

Det kan jämföras med de 3 000 kronor som föräldrar i bland annat Stockholmstrakten kan behöva betala för att låta sina barn spela knattefotboll en gång i veckan. 

Stort utbud av sporter

VAIS erbjuder herr- och damfotboll, barn- oh ungdomsverksamhet, innebandy, dans, gymnastik, TRX, spinning, pilates, styrketräning, cirkelträning, yoga, utegym, beachvolley och ett elljusspår.

Nu är man dessutom på gång att bygga en padelbana.

Det är upp till var och en när och hur man vill träna, ensam eller i grupp. Lokalerna står öppna för medlemmarna. 

Om man tittar på er hemsida får man intrycket att ni sätter gemenskapen före de idrottsliga framgångarna. 

– Ja, så är det. Vi är en bredd- och motionsförening. Det kanske går 50-60 barn från klass F till årskurs sex på låg- och mellanstadieskolan. Vi är mil från något slags elittänkande, oavsett ålder. Vi har ingen utslagning. Vi har ingen som får sitta på bänken. Pojkar och flickor blandas.

Hälsa och ”må bra” är viktigt

Rickard säger att vuxenidrotten med gym och motion är ren hälsoverksamhet och att det är ”må bra-faktorer” som styr föreningen. 

– Om vi kan så ett frö för livslångt idrottande och friskvård är det ju bra. Men inte sjutton har vi någon sådan där talangutvecklingshysteri.

I dag kan man se personer i föreningsstyrelsen som kommer från näringslivet eller driver egna företag och hämtar idéer från den världen, men kanske inte är så bekanta med värderingarna från föreningsidrotten.

– Det kan jag bekräfta fullständigt. Det blir för enkelt när man tror att man kan applicera allt från företagsvärlden på föreningslivet. Nej, det kan man inte. Det finns helt andra mekanismer i en föreningsstyrd verksamhet eftersom det är medlemmarna som äger föreningen. Det harmonierar inte. 

Föreningstanken mot kommersialiseringen

Rickard säger att ett problem med kommersialiseringen av föreningsidrotten är att många enskilda ledare kan få ett väldigt stort inflytande över verksamheten. En ordförande som har en son eller dotter i ett av lagen kanske hellre skjuter till 100 000 kronor i sponsring i stället för att klubben ska jobba ihop pengarna under städdagar. 

– Det finns helt andra krafter i det laget som är svårare för en föreningsstyrelse att hantera.

Om du skulle bli ordförande i en annan förening i en större stad, vilka värderingar skulle du ta med dig då från Visingsö AIS?

– Jag tror genuint på föreningsidén. Den bygger på att man jobbar tillsammans. Man kämpar och sliter med att dra in pengar till föreningen. Och så har man en slags demokratisk mötesplats där man pratar om hur man ska bedriva verksamheten. Jag fullt medveten om att det är lättare på Visingsö än i kanske Danderyd.

– Sen är naturligtvis de föreningar som elitsatsar beroende av sponsring. Det är alldeles uppenbart att det måste finns ett tajt samarbete med det kommersiella. Jag fattar den saken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.