Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot simdräkterna – ”Gör väldigt liten nytta”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: Lars Modin.
Foto: BILDBYRÅN

Simning kanske inte låter som den dyraste sporten. 

Men under de senaste åren har företag lagt ner stora resurser på att utveckla högteknologiska tävlingsdräkter. 

Dräkterna är dyra att köpa för barn och ungdomar och nu ändrar Svenska Simförbundets styrelse på riktlinjerna. 

– De är väldigt avancerade och barn har i stort sett ingen nytta av den teknologin. Det blir bara en väldigt stor kostnad för väldigt lite nytta, säger Kenneth Magnusson, koordinator simning.

Under de senaste åren har företag som utvecklar tävlingsdräkter i simning lagt ner stora resurser på att få fram högteknologiska dräkter. De kallas tech-dräkter och har avancerade funktioner för att bland annat minska motståndet i vattnet.

Dräkterna är dyra att köpa och påverkar de yngre simmarnas resultat i väldigt liten utsträckning enligt simförbundet. Och det är därför Svenska Simförbundets styrelse tagit fram riktlinjer för användning av dessa typer av dräkter för barn under 12 år.

– Det är för att vi tycker att vår sport inte ska bli så dyr för barn och ungdomar. Fler ska ha råd. Man ska inte känna pressen av att behöva köpa de här dräkterna. De är väldigt avancerade och barn har i stort sett ingen nytta av den teknologin. Det blir bara en väldigt stor kostnad för väldigt lite nytta, säger Kenneth Magnusson, koordinator simning.

Har inte infört ett förbud

Men det är fortfarande möjligt att använda för barnen? 

– Ja, vi har inte infört ett förbud. Vi har riktat in oss på att ha riktlinjer i stället så får vi utvärdera det sen med klubbarna. Tanken är att klubbarna ska arbeta med det här internt och sprida det vidare. 

Svenska Simförbundet rekommenderar att simmaren i stället använder tävlingsdräkter i billigare material. De menar också att de nya riktlinjerna ska innebära att fokuset ska ligga på att utveckla tekniken - och inte resultatet.

– Det är bättre att man förbättrar sin teknik och tränar på simningen i stället när man är liten än att man köper dyra dräkter. Vi hoppas att fler ska stanna kvar inom simningen och att man inte ska behöva känna att man ska lägga ut så mycket pengar i unga åldrar, säger Kenneth Magnusson. 

”När man blir äldre har dräkterna betydelse”

Han påpekar också att tech-dräkterna har betydelse för de i äldre åldrar. 

– När man blir äldre har de här dräkterna betydelse, så är det. Men för unga simmare har de inte det. Då är det mycket viktigare att man simmar med rätt teknik. Det påverkar mycket mer än dräkterna i unga åldrar. 

Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.