Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”En otroligt dyr sport att hålla på med”

Ur arkivet: André Myhrer vinner ”Mästarnas mästare”
André Myhrer är kritisk till hur dyrt det är med
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Priserna för liftkort ökar i Åre.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Priserna för liftkort i Åre ökar. 

Något som gör en redan dyr sport ännu dyrare för utövarna, samtidigt som föreningarna riskerar att förlora medlemmar till följd av de höga priserna.

– Det är en otroligt dyr sport att hålla på med, säger André Myhrer till SportExpressen.

Under vecka fyra 2022 kostar ett liftkort i Sälen 2099 kronor, medan motsvarande liftkort i Åre kostar 2407 kronor, enligt DN

Erik Vinger Alverlind, ordförande för Östersund Frösö Slalomklubb är kritisk till prishöjningarna.

 – Det blir dyrare och dyrare, om liftkortspriserna går upp påverkar det alla som åker skidor i Åre. Det är en dyr sport redan från början, säger han till Östersunds-Posten.

”Har som mål att visa upp fina siffror”

Den tidigare stjärnåkaren André Myhrer instämmer i att sporten är en dyr sådan, och menar att det är en helt annan situation nu än vad det var för honom själv.

 – Det är ju inte bara liftkort, det är ju allting med skidor och utrustning. Det är ju en otroligt dyr sport att hålla på med, och sen i dag om man jämför med när jag var ung så ska man ju ha massa olika skidor. Jag hade väl ett par skidor eller på sin höjd två i början. Så det är ju en helt annan grej att åka alpint i dagsläget, säger Myhrer.

Myhrer menar vidare att det finns två sidor av myntet, när det finns ett aktiebolag på andra sidan som har som mål att visa upp fina siffror.

 – Det blir dyrt med liftkort och allt som kommer till. Det är dyrt i hela Sverige. Sen på tävlingar brukar det ju finnas ett tävlingskort, så det är väl positivt att det kan vara så men samtidigt finns det ju ett aktiebolag som har som mål att visa upp så fina siffror som möjligt.

”En viktig del i vårt arbete”

Petra Hallebrant, PR- och kommunikationschef på Skistar, säger att man från Skistars sida lägger stor vikt vid att samarbeta med föreningarna och att bidra till den alpina skidåkningen.

 – Att bidra till den alpina skidåkningen och föreningslivet är en viktig del i vårt arbete. Vi månar om att fler ska få möjlighet att utöva sporten, både barn och vuxna. Alla barn och unga som bor och är skrivna på våra destinationer i Sverige får gratis SkiPass upp till 15 års ålder, säger Hallebrant och tillägger:

 – Alla kommuninvånare får dessutom kommunrabatt och blir inbjudna till särskilda prova på-dagar för kommunen, både sommar och vinter. Vi försöker också samarbeta med skolorna så att fler ska få prova på under friluftsdagar till exempel.

Vill fortsätta bidra till rörelse

Hallebrant menar också att man kommer att fortsätta arbetet med att locka till sig fler alpina åkare, och att engagemanget från Skistar är tillräckligt stort.

– Vi kommer att fortsätta att engagera oss i frågan och samarbetar både med Svenska skidförbundet och SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation) för att få fler att testa på och åka alpint. Med de rabatter som vi ger och vårt engagemang, tid och drift som vi erbjuder klubbarna så tycker vi också att bidrar till att många får utöva sporten. 

Från Skistars sida ser man även en utmaning i att få barn och unga att röra på sig, då mer stillasittande aktiviteter kan locka mer. Där vill man fortsatt bidra till mer rörelse.

 – Om du jämför med vad de kostar att anmäla ditt barn till exempelvis padellektioner eller medlemsavgiften för en fotbollsklubb, så tycker vi att du får ut mycket av alpin skidåkning i en klubb. En stor utmaning bland barn och unga i dag är nog snarare annat som lockar, såsom stillasittande aktiviteter till exempel spelande och mobiltelefoner och där hoppas vi kunna fortsätta att bidra till att få fler barn och unga i rörelse.

11 månader gammal åkare gör succé

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.