Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet i Nyhetsmorgon – vill ha ett besked nu

Björn Eriksson, ordförande i riksidrottsförbundet, i Nyhetsmorgon på TV4.
Foto: Nyhetsmorgon / Nyhetmorgon, TV4

Idrottsverksamheten står fortfarande still för många barn och unga till följd av pandemin. 

Nu kräver Riksidrottsförbundet miljardstöd och öppna hallar.  

– Jag tror inte det håller. Jag tror det kommer drabba idrotten enormt hårt om de här människorna ställs utanför, säger Björn Eriksson, ordförande för riksidrottsförbundet i Nyhetsmorgon. 

Svensk föreningsidrott har drabbats hårt av coronapandemin och barn födda 2004 och senare får fortfarande inte träna tillsammans inomhus. I Nyhetsmorgon som sändes under onsdagen uttryckte RF:s ordförande Björn Eriksson en stark oro och ställde krav på beslutsfattarna. 

Riksidrottsförbundet har tidigare lämnat in ett krav till regeringen på att få kompensation på fyra till sex miljarder kronor för att få idrotten på fötter igen. 

– I första hand handlar det om att kompensera dem som lider. Alla klubbar som har oerhört svårt att överleva som står inför avgiftshöjningar och ideella ledare som får tyngre och tyngre att orka med. Men vi vill också börja en omstartningsprocess. Man måste nystarta och plocka in pengar för att blicka framåt och inte bara bakåt. Jag får dagligen rapporter om att här diskuteras avgiftshöjningar, här drabbas segregerade bostadsområden där man ligger sämre till och har det fattigare. Idrotten kommer överleva, det är jag övertygad om men jag vill ha en idrott för alla, sa Björn Eriksson i Nyhetsmorgon på onsdagen. 

Förutom att RF kräver ekonomiskt stöd uttrycker Björn Eriksson också en oro för att barn födda 2004 senare fortsatt inte får träna inomhus. Någonting han tycker att regeringen borde ta tag i omgående. 

– Jag är lite störd att regeringen tar vissa barn mellan 15 till 18 år och ger dem träningsförbud inomhus. Jag tror inte det håller. Jag tror det kommer drabba idrotten enormt hårt om de här människorna ställs utanför. 

Björn Eriksson: ”Vill ha besked nu”

Björn Eriksson tror att idrotten kan komma att tappa barn och unga om rådande restriktioner står kvar. 

– Risken är att de lägger av att träna, man får in problematik med annan aktivitet och fetma. Tror du man kan bedriva kampsort långsiktigt ute i snön? Tror du man kan spela basket och dunka under rådande väderförhållanden? Det är klart att barnen i den åldern säger ”Nej, jag vill göra någonting annat”. Det tycker jag vore allvarligt folkhälsomässigt, så någonting som talar för det jag säger är faktiskt folkhälsan, säger Björn Eriksson. 

På frågan om han tror att det kommer komma ett besked svarar Björn Eriksson:

– Jag hoppas och tror det för talar jag med regeringsrepresentanter säger de att det ligger mycket i det du säger, snart. Talar jag med Folkhälsomyndigheten säger de att det ligger mycket i det du säger, det är inte bra för folkhälsan. På något sätt är jag orolig för att jag bara får det mentala stödet och orden men jag vill ha besked nu för idrotten lider. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.