Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kostade Dif tio poäng – nu är han världsmästare

Jiro Nihei före detta hockeyspelare nu- världsmästare. Foto: Camilla Gårdenberg
Jiro håller upp sina två guldmedaljer. Foto: Camilla Gårdenberg
Svenska landslaget i Dynamisk Sportskytte. Foto: Nina Meranius
Svenska landslaget och Jiro med sina guldmedaljer. Foto: Nina Meranius och Camilla Gårdenberg
Jiro Nihei i japanska landslaget. Foto: CAMAY SUNGU / AP TT NYHETSBYRÅN

Jiro Nihei var målvakten som låg bakom det hårdaste straffet i dåvarande elitseriens historia. 

I dag är 48-åringen världsmästare – men i en annan sport.

– Nu kan jag checka av det på listan också. VM-mästare, säger, Jiro Nihei.

2002 fick målvakten Jiro Nihei göra debut i SHL med Djurgården. Han kallades upp från farmarlaget Huddinge efter att Thomas Östlund skadats. Men Jiros inhopp blev inte riktigt som han hade tänkt.
– Jag fick hoppa in och ta straffar. Men jag var inte EU-medborgare eftersom jag hade valt att behålla mitt medborgarskap i Japan. Men de missade att kolla upp den delen.

Missen kostade Djurgården tio poäng då laget hade för många spelare utan EU-medborgarskap i truppen. Straffet var det största poängavdraget i elitseriens historia. 

LÄS MER: Simon förlorade synen – utmanar i världstoppen

”Fick vara i hetluften i några minuter”

Jiro är uppväxt i Solna och fostrad i AIK. Han har en japansk pappa och har spelat i det japanska landslaget. Han hade ett obegränsat transferkort, det gjorde att han räknades som EU-spelare. Men spel i Japan gjorde att transferskortet drogs in.

– Då var det någon journalist som nystade upp det, och sen blev de rabalder som det blev då. Jag tror inte ens straffarna är registrerade. Men jag fick åtminstone känna på hetluften och prestera några minuter, säger Jiro Nihei. 

Jiro Nihei har minst sagt haft en fartfylld hockeykarriär. Han har även varit med i TV-pucken och vunnit med Mats Sundin och 71-laget.
OS och VM har han också prickat av med Japans landslag. Men vid 36 årsålder kände Jiro att det var dags att kliva av hockeyrinken. Men det var allt annat än slutet för hans elitsatsning. 

– Ett år efter hockeyn slutade gick jag en skyttekurs och blev medlem i min nuvarande klubb, Stockholms Luftvärnsförenings Skytteklubb. Så fort jag fick licensen började jag träna och elitsatsa. Inför VM lägger man på lite extra träning, jag snittade i träning mellan 2-5 timmar per dag, säger Jiro Nihei. 

LÄS MER: Barnens fråga till stjärnan – om Henrik Lundqvist 

Har alltid varit skytteintresserad

Dynamiskt sportskytte har utövats i Sverige sedan 1970-talet. VM arrangeras var tredje år, och i år var Sverige värdnation i Karlskoga. 

– Jag har alltid varit skytteintresserad och testat på lite. Min mosters man är veteran och flerfaldig mästare i pistolskytte. Så när vi var små fick vi skjuta med honom. Nån slags grund växte väl fram där. Men när hockeyn slutade ville jag fortsätta vara aktiv med någonting. Så nu kan jag checka av det på listan också, VM-mästare.

Han har alltid gillat att tävla och det är någonting som inte försvunnit. Från hockeyn säger han att han har bibehållit sin fysik men också tävlingsnerver. 

– Skyttet är inte lika fysisk krävande på samma sätt som hockeyn. Men det kräver en hel del smidighet och snabbhet. Sen förmågan att kunna slappna av när man ska slappna av. Och när det är dags att tända till då tänder man till. Det har jag en stor nytta av hockeyn. 

”Känslan är surrealistisk”

Dynamisk sportskytte är en individuell sport men i större mästerskap som VM och SM tävlar man i lag med fyra skyttar. Sverige vann VM-guld i lagdelen och individuellt var Jiro bäst och vann sin andra guldmedalj. 

Han förklarar att Dynamisk sportskytte är en sport som engagerar människor, och ger många en meningsfull fritid. 

– Det är ingen sport där vapentokiga människor springer omkring. Skyttet en fantastisk övergång till nu när man är lite äldre. Såna som jag då som är lite mer tävlingsinriktade, så kan man hålla på med det lite i äldre år. Det förvånande mig så mycket att alla var så hjälpsamma i skyttet. Det är en skön gemenskap. 

Nu står du här med två VM guld?

– Känslan är surrealistisk, just att kalla sig världsmästare och bäst i världen. Jag visste att det fanns en stor möjlighet att ta första platsen. Men de får sjunka in ett tag nu. Sen kommer jag nog vänja mig vid tanken. 

LÄS MER: Anna Haag: ”Man vet att där vill man inte vara”