Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klüfts oro för barnen: ”Är oerhört dystert”

Carolina Klüft är verksamhetschef på Generation Pep som jobbar med att förbättra barn och ungdomars hälsa.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carolina Klüft brinner för frågan. 

Samtidigt är den före detta friidrottsstjärnan djupt oroad. 

En nyligen gjord undersökning visar att ett av fem barn rört sig mindre under pandemin.

– Det är en allvarlig situation och nu krävs det drastiska åtgärder, säger Klüft. 

Under friidrottskarriären var framgångarna enorma, Carolina Klüft har bland annat både OS- och VM-guld i sjukamp på meritlistan. 

I dag är 38-åriga Klüft verksamhetschef för Generation Pep, en organisation som jobbar med att förbättra barn och ungdomars hälsa. 

I april släppte Generation Pep sin årliga rapport, en temperaturmätare på barn och ungas fysiska hälsa. Över 8 000 barn i åldern 4–17 år har fått svara på frågor om sina levnadsvanor. I årets rapport framgår att den pågående coronapandemin har påverkat barn och ungas mående negativt. 

Rapporten visar bland annat att ett av fem barn rört sig mindre under pandemin, ett av tre barn har också haft mer skärmtid.

– Det är dystert att se att det är en femtedel som säger att de har rört på sig ännu mindre under pandemin. Men också att de känner oro, haft mer stillasittande skärmtid. Det är inte farligt med skärmtid men det konkurrerar ju med tid för andra saker som man behöver för välbefinnandet, säger Klüft och fortsätter: 

– Det är oroväckande, det är nu ännu mer uppförsbacke för barn och ungdomar som har kommit ur sina vanor och kanske har tappat sina fritidsaktiviteter.

”Skördar redan många liv”

Men redan innan årets rapport var siffrorna dystra och visade att barn och ungdomar under lång tid blivit allt mer inaktiva och äter för lite av det kroppen behöver. 

– Den utvecklingen vi ser riskerar långsiktiga konsekvenser för hela samhället. Trots det är insatserna för få och frågan har fått för lite uppmärksamhet. Den negativa utvecklingen av våra levnadsvanor skördar redan många liv och kommer vara oerhört kostsamt för samhället om vi inte sätter in kraftfulla åtgärder nu. En hel generations välmående står på spel, och nu är det dags att agera, säger Carolina Klüft.

”En allvarlig situation”

Under pandemin har barn- och ungdomsidrotten i olika utsträckning satts på paus.

– Det går inte att säga så mycket om restrektionerna, man förstår ju dem, att det är en allvarlig situation och man måste göra drastiska åtgärder. Men vi behöver också prata om konsekvenserna. Och framför allt vad man ska göra framåt. 

Carolina Klüft menar att det krävs drastiska åtgärder för att få barn och unga att komma i gång med sina aktiviter igen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Vi pratar om att kickstarta ekonomin efter pandemin men hur ska vi kickstarta barn och ungdomars hälsa? Hur ska alla de hämtas tillbaka som man har tappat inom idrotten?

Tror du att det kommer att gå?

– Det är klart att jag måste tro det. Och det är det som motiverar mig och mitt team varje dag, att hitta lösningar på det här. 

1 av 5 barn har rört sig mindre under pandemin

1 av 5 barn svarar att de rört sig mindre under pandemin och nästan 1 av 3 svarar att de har haft mer skärmtid under pandemin. 

Bland gymnasieungdomarna upplever 3 av 10 att de varit mindre fysiskt aktiva.  

Endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Flickor når rekommendationen i lägre utsträckning än pojkar, redan ifrån sju års ålder är flickor mindre aktiva.   

1 av 10 barn har fem timmar eller mer stillasittande skärmtid.

Tonåringarna har mest skärmtid, 30 procent spenderar fem timmar eller mer framför skärmen utanför skoltid.   

44 procent av tonåringarna sover mindre än rekommenderade 8–9 timmar per dygn.  

Endast 1 av 10 barn lever hälsosamt, det vill säga att de både rör på sig i den utsträckning de behöver samt äter tillräckligt av det som kroppen mår bra av.  

Källa: Generation Pep:s rapport 2021. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.