Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klüft: ”Denna grupp har tappat mycket”

Björn Eriksson välkomnar beskedet.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
”Det är glädjande”, säger Carolina Klüft.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen tillåter nu äldre ungdomar att träna organiserat.
Det beskedet kom under torsdagen och välkommas av Riksidrottsförbundet samt Generation Pep. 

– Det är glädjande att även äldre ungdomar nu får komma i rörelse igen, säger Carolina Klüft som är verksamhetschef för organisationen. 

Tidigare i veckan gick Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, ut i TV4:s Nyhetsmorgon och krävde miljardstöd till idrotten och att idrottshallar skulle öppnas upp för barn mellan 15 till 18 år. Därmed var han en av de som med glädje tog emot dagens besked från regeringen om att barn och unga födda 2002 och senare bör komma i gång med sina aktiviteter. 

– Vi har diskuterat det här med Folkhälsomyndigheten. Egentligen ända sedan vi kunde släppa på det här med de yngre barnen och sagt att det vore väldigt bra om de kunde lösa det här. Nu kanske vi kan konstatera att den stora smittrisken inte ligger där. Så det jag ser egentligen är att ibland lönar det sig att mana och övertyga. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten har lyssnat på det som vi har sagt, det här är mycket välkommet, säger Björn Eriksson. 

”Inte julafton varje dag” 

Riksidrottsförbundet har tidigare lämnat in krav till regeringen på att få kompensation på fyra till sex miljarder för att stötta idrottsrörelsen i år. 

– Det här är lite som att skala lök. När smittläget tillåter kan man då skala av del efter del på löken. Det här tycker jag var ett logiskt nästa steg. Nu har vi en sak kvar på önskelistan och det är att få svar på scenarioplaneringen. Men man kanske inte får julafton varje dag. 

Det är den kompensationen för att få idrotten på fötter igen som ni syftar på? 

– Ja precis, det som ska gälla för 2021. 

Klüft: ”Denna grupp har tappat mycket” 

En annan som välkomnade dagens besked var Carolina Klüft som är verksamhetschef för Generation Pep. Hon har tidigare uttryckt stor oro för hur barn och ungdomars idrottande påverkats under pandemin. 

– Det är glädjande att även äldre ungdomar nu får komma i rörelse igen. Inte minst då deras aktiviteter under längre tid varit inställda. Dessutom har denna grupp tappat mycket av sin grundläggande vardagsmotion då de dessutom har haft distansundervisning i stor utsträckning, säger Carolina Klüft. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.