Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbens hyllning – lovar fritt inträde

Kobe Bryant dog i en helikopterkrasch under söndagen och blev 41 år gammal.Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Högsbo kommer hylla legendaren under fredagens match.Foto: BILDBYRÅN

I söndagskväll nåddes världen av nyheten om att basketlegendaren Kobe Bryant, 41, dött i en olycka. 

På fredag kommer Högsbo basket att hylla honom under sin match i Basketligan Dam.

– Folk runt hela världen känner sig berörda. Han är en av de största genom alla tider och jag tror att alla som är i hallen på fredag har en relation till honom, säger Carl Mattsson tränare i klubben. 

I söndagskväll nåddes idrottsvärlden av chocken att basketlegendaren Kobe Bryant dött i en helikopterolycka utanför Los Angeles. Med på helikoptern fanns även hans 13-åriga dotter Gianna och sju vänner. Samtliga passagerare omkom. 

Kobe Bryants sörjs över hela världen och på fredag kommer basketlaget Högsbo att hedra honom genom en tyst minut och att alla som kommer in med Kobe Bryant-kläder får gratis inträde. 

– Folk runt hela världen känner sig berörda. Han är en av de största genom alla tider och jag tror att alla som är i hallen på fredag har en relation till honom. Det är väldigt många som känner att det är surrealistisk och tragiskt. Så det är väl att visa en uppskattning till hans gärningar som basketspelare, säger Carl Mattsson. 

”Så stor att man inte insett det innan nu”

Carl Mattsson säger att han tror att Kobe Bryant gjort ett stort intryck i ett brett åldersspannet både på och utanför planen. 

– Han har påverkat väldigt mycket. Han kom ju med sociala medier så han har nog påverkar mycket skulle jag säga. Han var väldigt synlig och var väl den största stjärnan från 2005 till efter 2010 och han vann titlar, han hade sina egna skor, han var cool. Men han har nog påverkat väldigt många andra också. Jag pratade med en som är lite äldre än vad jag är och han var helt förstörd i måndags. Han höll ju på så länge att spela, i över 20 år, så jag tror att från 40 åringar till 15-åringar har sett Kobe spela aktivt.

Vad har han gjort för basketen som sport? 

– Han är ju topp tio, topp fem genom alla tider. Han har gjort ett stort avtryck och även varit viktig i att göra basketen mer global. NBA har blivit mer globalt och han är stor i Kina och bara man kollar i Sverige räcker det för att förstå. Jag lyssnar mycket på fotbollspoddar och jag lyssnade på tre poddar i går som alla pratade om Kobe Bryant i tio minuter trots att de riktar sig till fotbollsintresserade. Så hans avtryck globalt är så stort att man inte insett det innan nu, vilket är sorgligt också. 

”Trodde inte på det först”

Kobe Bryant lämnade efter sig sin fru och ytterligare tre döttrar. Gianna som också omkom i kraschen ansågs vara en mycket lovande basketspelare och Kobe Bryant sågs ofta på matcher med Gianna. 

– Han hade sju fyra döttrar, nu tre då eftersom att Gigi också gick bort i kraschen. Och han har varit en väldigt stor förespråkare för kvinnlig idrott. Han pratade väldigt mycket sociala medier och kollade mycket på dambasket. Han var positivt inställd till det. Det känns som han hade kunnat bli bra på vad som helst. 41 var ingen ålder för honom att gå. Han hade kunnat ge världen mycket mer. 

Hur påverkade du själv av beskedet? 

– Först trodde jag att det var bull shit för det var TMZ som gick ut med det så jag trodde inte på det. Men under kvällen när det fortsatte att uppdagas så var det den tomhet och en surrealism. Det känns fortfarande surrealistiskt. 

Han fortsätter: 

– Spelarna jag pratat med som är 20-22 var alla lite småchockade och det kändes lite surrealistiskt när vi pratade om det i går när vi var på väg till match. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.