Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubben: ”Vi ville göra något för bara tjejerna”

BrommaGirls under matchen i fjolFoto: Henke Rassmo

Ett fotbollsläger av tjejer för tjejer.
Det är vad IF Brommapojkarna gör till realitet i sommar under namnet BrommaGirls. 

– Det har varit ett jättestort intresse och vi har redan fått mycket anmälningar, säger Manuel Lindberg, klubbdirektör i BP.  

IF Brommapojkarna har under många år varit en förening som utmärkt sig med sin stora satsning på svensk ungdomsfotboll. Men inte bara det, de arbetar även hårt med jämställdhet och har till och med en anställd jämställdhetsstrateg. 

Manuel Lindberg, klubbdirektör i BP, menar att det är en viktig fråga och i sommar genomför de därför ett läger med fokus på att få fler tjejer att spela fotboll. 

– Fotboll är en värld skapade av män för män, så är det lite fortfarande år 2020, man tror att det ska komma naturligt men det gör inte alltid det, säger han. 

”Ville göra något för bara tjejer”

BP anordnar ofta fotbollsskolor och läger, vilket är en stor del av verksamheten. 

Dock märker de att pojkarna i större utsträckning än tjejer anmäler sig till aktiviteterna. 

– Då sa vi att vi ville göra något för bara tjejerna. Det i sig är inte helt ovanligt. Däremot arbetar vi hårt för att få in kvinnliga ledare och till det här campet bestämde vi oss för att bara köra med just kvinnliga ledare, det tror vi knappt att någon har gjort tidigare. 

Funnits stort intresse 

Ledarna kommer att bestå av kvinnor inom klubbens damlag och akademitränare. Campet kommer att gå under namnet BrommaGirls. Det är samma titel som man använde ifjol i samband med en matchkampanj för att belysa de stora skillnaderna inom sporten kopplat till kön.

– Det var inte riktigt läge att göra en ny sådan match nu under corona. Då sa vi att vi gör det här i stället. Det har varit ett jättestort intresse och vi har redan fått mycket anmälningar. Lägret är till för alla tjejer, inte bara tjejer i BP. Den är till för alla som vill spela fotboll det finns inga krav på varken nivå eller kunskap, vi vill bara skapa en rolig vecka för alla tjejer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.