När friidrotten drar i gång i Tokyo kliver Hässelbys Emil Blomberg in i olympiastadion för försök på 3 000 meter hinder. Han kommer vara iklädd de svenska färgerna, men tävlar till vardags för Hässelby. Liksom tre andra friidrottare på OS. Angelica Bengtsson, stavhopp, Simon Pettersson, diskus och Sarah Lahti, 10 000 meter tävlar alla för Hässelby.
Rasmus Olofsson, ansvarig styrelseledamot för elitfrågor i Hässelby är stolt över klubbens stjärnor, och menar att ett hårt jobb med såväl elit som bredd ligger bakom framgången.
– För oss har det varit - och är - viktigt att ständigt arbeta med både bredd och elitverksamhet. Hässelby vill vara en förening där vi arbetar för klubbens bästa för att själva kunna nå framgång. En förening där vi känner samhörighet för varandra trots att vi sysslar med individuella idrotter.
Kan du ge något exempel på hur det ser ut bortom orden?
– I slutet av juni i år vann Hässelby lag-SM för både dam och herr. Det är ett kvitto på att vi har skapat en verksamhet där det går att förena bägge synsätten. Att vi dessutom hade många som var uttagna att representera Sverige under det nyligen avslutade junior-EM är ett annat sätt att beskriva vilket resultat man kan få när man arbetar som vi.
Hässelby är en klubb som också lockar till sig atleter utifrån. Vad beror det på?
– Vi vill vara en klubb som ger våra idrottare riktigt bra möjligheter att lyckas. Det har gjort att vi har lyckats knyta till oss utövare som inte har samma förutsättningar som vi har skapat för oss. Men det handlar givetvis om att vi också har många bra ledare i klubben som med sin erfarenhet kan hjälpa utövaren att lyckas.
Hässelby har haft många framgångar genom åren. Staffan Strand, Henrik Dagård och Sara Wedlund är några exempel och framgångarna fortsätter.
– Idrottarna som kommit utifrån har varit och är oerhört ödmjuka. Eliten bygger föreningen. Under sommaren deltar många gärna i våra barn- och ungdomsverksamhet för att både inspirera och ibland träna med barnen. Det skapar den gemenskap som vi vill ha. Det ger framgång, men det finns så klart fler förklaringar.
Vilka då?
– Svensk friidrott generellt har haft stora framgångar under många år. Carolina Klüft, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Christian Holm är några exempel. Deras framgångar gav ringar på vattnet och nu är nästa generation på gång. Det har givetvis bidragit till även våra framgångar.
För 50 år sedan tog Hässelby sin första internationella medalj när Lennart Hedmark kom tvåa i tiokamp under EM i Helsingfors 1971.
Huruvida Hässelby får fira en OS-medalj återstår att se, men en sak är säker. Klubben kommer att följa OS-tävlingarna med extra stort intresse.