Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klubben dubblar upp prispengarna i Falun

Maja Dahlqvist.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Skidstadion Lugnet i Falun.
Foto: ULF PALM / TT NYHETSBYRÅN
Maja Dahlqvist, hemmahörande i Falun Borlänge SK, ska visa vad hon går för på hemmaplan.

Efter att världscuptävlingen i Les Rousses ställdes in på grund av smittspridningen blickar nu stjärnorna mot Skandinaviska cupen i Falun. 

Falun Borlänge SK är i sluttampen med helgens förberedelser och välkomnar den potentiella stjärnglansen. 

– Det är fantastiskt roligt om de kommer. Vi är väldigt glada att vi har en covid-grupp som har gjort sitt arbete, säger Johan Eriksson, tävlingens projektledare tillika ordförande för klubben. 

Under helgen 7-9 januari går Smart Energy Cup av stapeln i Lugnet i Falun. För tävlingens projektledare Johan Eriksson och hans kolleger på Falun Borlänge SK betyder det sluttampen på flera månaders förberedelser. 

– Det är i full gång. Just nu är jag på väg för att anvisa alla vallafordon som ska komma hit till vallaplatsen, berättar han när SportExpressen ringer. 

Flera av de stora svenska namnen var redan klara för helgens tävlingar, inklusive sprintdrottningen Maja Dahlqvist som nu ska köra en tävling på hemmaplan. Men nu verkar tävlingarna locka tävlande även utanför Sverige.

Samtidigt som Falun Borlänge SK gör sig redo att stå värd i helgen valde världscuptävlingen i franska Les Rousses att ställa in till följd av den ökade smittspridningen i världen. 

Det skulle blivit den sista tävlingshelgen innan OS som hela världseliten skulle vara samlade. Istället vänder flera världsstjärnor blickarna mot Falun. 

Johan Eriksson är projektledare för tävlingarna och även ordförande för skidklubben. Han välkomnar världsstjärnorna med öppna armar. 

– Det är fantastiskt roligt om de kommer. Vi är väldigt glada att vi har en covid-grupp som har gjort sitt arbete. Vi har även tagit en del beslut utöver de allmänna rekommendationerna, säger han.

Bland annat kräver man att alla funktionärer bär munskydd samt håller stora avstånd till alla tävlande. 

– Det vore en fruktansvärd katastrof om någon skulle bli smittad av covid-19 i Falun och inte kunna åka till OS. Det vill vi inte riskera.

Ökar prispengarna: ”Vill ge svenska åkare en dräglig tillvaro”

Inför tävlingen har klubben även gjort en kraftansträngning för att öka prispengarna i helgens Smart Energy Cup, som går parallellt med Skandinaviska cupen. I dag är det ytterst få längdskidåkare i Sverige som kan leva på enbart sin idrott, och prispengarna i de svenska tävlingarna är sällan något att skryta om. 

– De som kom trea i stafett-SM fick 1500 spänn att dela på. Sedan ska de betala skatt på det och dra av momsen, för alla har ju egna företag. Det blir inte många ören kvar då. Det räcker inte ens till vallning, säger Johan Eriksson. 

Tillsammans med skidförbundet och de andra elitklubbarna har Falun-Borlänge SK tagit i med hårdhandskarna. Förhoppningen är att ge svenska åkare bättre förutsättningar för att kunna satsa på sin idrott. Till helgens tävlingar har de ökat de totala prispengarna från 72 000 kronor till 200 000 kronor med hjälp av lokala sponsorer.  

– Vi i klubben vill göra det vi kan för att stötta våra skidåkare i att kunna åka skidor på ett enklare sätt, säger Johan Eriksson. 

Förhoppningen är att detta bara är början på vägen till att inte bara den absoluta toppeliten i Sverige ska kunna leva på sin idrott. 

– Vi hoppas framför allt att det blir en möjlighet att gemensamt i Sverige öka pengarna i sporten. Vi vill ge möjligheten att kanske 50 åkare i Sverige ska kunna ha en dräglig tillvaro, då menar vi alltså inte en god tillvaro, utan en dräglig tillvaro när de utövar sin idrott.

Det är åkare som är knutna till svenska klubbar, och därmed även tävlar i Smart Energy Cup, som har chans på prispengarna. Hela helgens tävlingar sänds på Expressen Premium

Tävlingsprogram

Fredag 7 januari kl 11:30

Sprint, fristil

Lördag 8 januari kl 09:20

15 km, herrar, klassisk stil

10 km, damer, klassisk stil

Söndag 9 januari kl 09:20

10 km, damer, fristil

15 km, herrar, fristil

TV: Se de hetaste nyheterna i Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.