Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart man drömt om det – men det är inte hållbart”

Per Kasperi, andra från vänster, under Paralympics 2014Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP
Per Kasperi är ambassadör för Generation PepFoto: Generation Pep/ Generation Pep

Per Kasperi är en av Sveriges främsta paraishockeyspelare och ”Pep-ambassadör”.
I en intervju med SportExpressen Föreningsliv berättar han om utmaningarna som funnits under våren – och om de begränsade möjligheterna att satsa på sporten han älskar. 

– Det är klart att man alltid drömt om att spela som proffs, säger 27-åringen.

Det har varit klart för Per Kasperi från början, trots skadan han haft sedan födseln, skulle det inte hindra honom från ett liv i rörelse. Tack vare sina föräldrar började han tidigt utforska möjligheterna i idrottsrörelsen och fann paraishockeyn. 

Vid Paralympics 2018 blev han matchhjälte när han stod i 5-1-segern mot Japan där Kasperi gjorde fyra poäng (1+3). Och senast han syntes i rutan var i TV4:s program Vinnarskallar där han både tävlade och delade med sig av sin historia. 

– När jag kom in i det programmet, man är ju en tävlingsmänniska men den största delen till att jag tackade ja var att jag såg det som en möjlighet att berätta min historia.  Jag vill berätta vem jag var, mer lägga fokus där än att vinna någon tävling. Det är mitt mål, jag vill kunna hjälpa någon, göra att det kan relatera till min historia på något sätt. 

”En av första gångerna jag pratade om det så öppet” 

Kort därpå blev han ett nytillskott till skaran av ambassadörer i Generation Pep, han drömmer även om att föreläsa. Tidigt bestämde Per Kasperi för att inte låta ryggmärgsbråcket definiera honom, det har han vidhållit även när det varit tufft. 

– När man är ung och ska hitta sig själv kan det ibland vara jobbigt att vara annorlunda på något sätt även om alla är annorlunda på sitt vis. Det kan vara mycket mobbning och så vidare. Det lär man sig att hantera och i dag är det inget jag tänker på. Erfarenheter har bara format mig och gjort mig till den jag är, det har bara blivit bra i slutändan. 

I TV4-programmet berättade han bland annat om att han utsattes för mobbning, ett ämne som var viktigt att lyfta för honom. 

– När jag pratade om det i programmet så var det en av de första gångerna som jag pratade om det så öppet. Det har varit bortglömt, men det var samtidigt skönt att prata om det. Det kanske är några som lyssnar, det är så vanligt i samhället och kan jag hjälpa till på något sätt så gör jag gärna det.

Det här är Generation Pep

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som lanserades i Almedalen 4 juli 2016 

 

Organisationen är ideell och deras vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

 

Några av ”Pep-ambassadörerna” är bland annat Mustafa Mohamed (friidrott), Sarah Sjöström (simning), Jiloan Hamad (fotboll) och Jessica Almenäs (tv-profil)

I dag är han utbildad personlig tränare och jobbar bland annat som tränare på Friskis och Svettis i Skanstull i Stockholm. I egenskap som Pep-ambassadör har han de senaste månaderna lagt upp inspirerande klipp för hemmaträning.  

Per Kasperi menar att dessa tider utmanar till kreativitet. 

– Det föds nya idéer under de här rådande omständigheterna, man får tänka på ett annorlunda sätt. Det kan vi säkert ta med oss när det här är över. Hemmaträning är superbra för att få fler att röra på sig, man kan göra mycket av det som man bara har hemma. Man behöver inte vara på ett gym varje dag, säger han och tillägger:

– Det är svåra tider just nu, det är fruktansvärt det som händer men vi tar oss igenom det här tillsammans. 

I våras skulle han ha spelat EM men det blev liksom mycket annat inställt. Om det blir en fortsatt satsning som paraishockeyspelare återstår att se. 

– Det är lite oklart nu vad som sker och så där. Om jag ska satsa så vill jag kunna göra det helhjärtat. Vi får se, jag har inte bra svar just nu. 

”Klart man alltid har drömt om det” 

Känner du att du har mer i dig att ge?

– Absolut, det har jag ju. Det hade varit kul att få använda det och satsa. 2022 kommer ju, det är närmre än vad man tror, säger han och syftar på om det blir ännu ett Paralympics. 

I NHL finns det klubbar som även satsar på sina paralag. I Sverige är det desto svårare att satsa på sporten fullt ut, något 27-åringen fått erfara. 

Har du haft några ambitioner att flytta utomlands för att satsa?

– För ett tag sedan kände jag att det hade varit kul att få spela utomlands med något lag. Jag hade lite kontakter i Kanada och USA men då hade jag behövt stå för alla kostnader själv, det har inte varit hållbart, säger Per Kasperi och fortsätter: 

– Det är klart att man alltid har drömt om att spela som proffs men de möjligheterna finns inte riktigt. Det är så med många idrotter, de har olika prioritet, det är synd att det är så. Jag hade gärna varit med och jobbat för att det ska bli mera jämställt när det gäller idrott. Det man kan göra är att prata om det och lyfta det till ytan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.