KIF Örebro tilldelas en halv miljon kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Heidi Kollanen skriver autografer efter match
Foto: Rasmus Ohlsson
En samling med 100 tjejer på Behrn Arena
Foto: SISU Örebro
Fredrik Stengarn är ordförande i KIF Örebro DFF
Foto: KIF Örebro

KIF Örebro DFF tilldelas ”UEFA Foundation for Children Award” för sitt CSR-arbete.

Det är initiativet ”Något större” som belönas för sitt förebildsarbete för tjejer inom fotbollen och rörelsefrämjande bland barn och unga.   

– Det här är bland det viktigaste arbetet vi som klubb kan göra för att ge tillbaka till samhället, säger Fredrik Stengarn, ordförande i klubben. 

Tanken bakom det numera prisbelönta projektet tog avstamp i ett redan befintligt sådant, nämligen ”arena Örebro-Hallsberg”. 

– Det var ett projekt som vi och ÖSK fotboll på herrsidan genomförde ute i Vivalla som är socioekonomiskt svagt område. Det var för att visa att vi som idrottsklubbar kan vara med och ta ansvar i Örebro. Och från vår sida var det även för att visa tjejer med invandrarbakgrund att fotbollen är lika tillgänglig för dem. Även om vi har märkt att den inte ses som lika tillgänglig, tyvärr, säger Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro DFF.

Han minns ett tillfälle då det var ett gäng tjejer som besökte Behrn arena – och då frågade han en tjej från Vivalla om hon varit därförut. 

– Då svarade hon att det bara är hennes pappa och bror som går dit. Då känner man att det är så typiskt. 

Då började tankarna på projektet ”Något större” som nu prisats av Uefa. 

Tilldelas en halv miljon kronor 

Vintern 2019 började det ta form och man kom fram till två viktiga faktorer, förebildsbyggande för tjejer inom fotbollen och rörelsefrämjande. I höstas belönades initiativet av Svenska Fotbollsförbundet genom stöd från förbundets egna ”Alla är olika-olika är bra”. Klubben tilldelades 200 000 kronor – och nominerades även av SvFF till ”UEFA Foundation for Children Award”. 

Priset delas ut till 20 europeiska klubbar och ifjol tog Eskilstuna United, även de hemmahörande i OBOS Damallsvenskan, hem ett av priserna. Att en klubb från Sverige skulle kamma hem ett av priserna för andra året i rad hade Fredrik Stengarn knappt våga drömma om. 

Men nu tilldelas alltså KIF Örebro DFF det prestigefyllda priset vilket även innebär drygt en halv miljon svenska kronor. 

Brist på förebilder får stora konsekvenser 

– De här pengarna ska gå till att fortsätta möjligöra klubbens CSR-arbete. Så det är egentligen inte låst till det här initiativet. Det finns andra saker som vi skulle kunna ge oss in i. Samtidigt tror jag att vi kommer att använda de här pengarna till att säkra att vi kan fortsätta med det här, säger Fredrik Stengarn och tillägger:

– Det här är bland det viktigaste arbetet vi som klubb kan göra för att ge tillbaka till samhället. 

Den förebildsfrämjande delen är ett av de två benen i projektet. 

– Centrum för idrottsforskningen har tagit fram att en av anledningarna till att tjejer inte börjar spela fotboll eller till och med lägger av i tonåren är brist på förebilder. Det kändes helt sjukt att något så ”enkelt” får sådana konsekvenser. 

Lösningen har varit att spelare från KIF Örebro DFF besökt flera närliggande klubbar för att inspirera unga tjejer och visa att det går att ta sig vidare med sitt fotbollsspelande. 

”Inte alls bra för tjejers hälsa”

En rapport som föreningen tagit del av visade att bara 22 procent gentemot pojkarnas 44 procent uppnår den dagliga rörelsekvoten på 60 minuter. Det ville klubben göra någonting åt. Det var här rörelsefrämjandet kom in. 

– Det var helt galet lågt. Vi är en ren flick- och damfotbollsförening och då kände vi att det här inte alls var bra för tjejers hälsa. Det är inte okej. 

Just nu har satsningen fått anpassa sig till inspirerande fotbollsövningar som a-lagsspelarna visat upp på klubbens sociala kanaler. Men i höst kommer det att arrangeras fotbollslopp för den yngre målgruppen. 

– Det är ett lopp med lite hinder där fotbollen mer är ett verktyg som man ska ha vid fötterna och bara ha kul. Sen ska det bli lite aktiviteter runtomkring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.