Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kassim vill utbilda ledare och ge barn drömmar

Kassim Nagwere arbetar för att ge barn självörtoende och drömmar.Foto: Martin Ståhlberg
Kassim Nagwere tror att idrotten kan vara till stor hjälp för många.Foto: Martin Ståhlberg
En av Drömstorts mål är att utbilda många unga ledare som kan föra visionen vidare.Foto: Martin Ståhlberg
Kassim Nagwee anordnar aktiviteter för barn i förorten.Foto: Martin Ståhlberg
Foto: Expressen

Kassim Nagwere, 29, startade ”Drömstort” för att ge barn självförtroende och drömmar genom bland annat idrott.

Det eftersom han själv insåg hur mycket basketen gett honom och hans vänner.

– Det betyder nog ganska mycket. För många är gemenskap oerhört viktigt. Att ha något att göra, man har så mycket energi som man behöver få ut. Sen för vissa räddar det liv, säger Kassim Nagwere.

Kassim Nagwere kom till Sverige som flykting från Uganda. Han hittade basketen genom ett par vänner som introducerade honom. Där spelade det ingen roll om han inte hade pengar eller rätt kläder, och när han ser tillbaka har han förrått att han har basketen att tacka för mycket. 

– Det började med att några av våra vänner hade börjat gå bort, några hamnade i fängelse och började med droger. Så vi frågade oss vad som fick oss att klara oss. Det vi kom fram till var att vi hade en idrott. Vi hade mål och drömmar. Vi ville ge tillbaka till vår omgivning. Så vi började arrangera tävlingar och sånt för att göra ungdomar intresserade av idrott, säger Kassim Nagwere.

”Målet är att ta fram unga ledare”

Det ledde till att organisationen Drömstort startades och har sedan dess vuxit och inkluderat allt fler ungdomar. De håller till i Stockholms förorter och anordnar bland annat aktiviteter för nyanlända. 

– Det betyder nog ganska mycket. För många är gemenskap oerhört viktigt. Att ha något att göra, man har så mycket energi som man behöver få ut. Sen för vissa räddar det liv och jag visste inte det tidigare men jag har hört när jag frågat att vissa hade varit ute och gjort annat utan Drömstort. 

Även om basketen var det som fångade Kassim, så ligger fokuset inte på basket i Drömstort. Det viktiga är att introducera barn och unga för olika idrotter och göra bra ledare som kan föra vidare sin kunskap. 

– Framtidsmålet är att ta fram unga ledare. Det är det vi gör, som kan sprida vår vision till andra generationer. Vårt mål är att få fram flera självgående ledare i allt som lockar ungdomar. Målet är att ha det som grund för att kunna etablera sig i samhället. 

”Mina spelare känner att det är genuint”

Vad är viktigt för att vara en bra ledare? 

– Man är lyhörd, lyssnar på sin grupp och känner efter vad de vill göra och försöker hålla sig till den nivån. Man är väldigt öppen och det vi försöker lägga till är att alla ska få en talan och uttrycka sig. Det stärker självkänslan. 

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag tror på alla av mina spelare och de känner och ser det. De känner att det är genuint och jag är genuin och ärlig. Det är nog mins största egenskaper. 

Rösta på din favorit i kategorin ”Hälsa” till Årets Eldsjälsgala på aretseldsjal.se

LÄS MER: Boxning och läxor hos klubben BK Rapid

LÄS MER: Hon ger äldre möjligheten att åka alpin skidåkning

LÄS MER: Louise och Hannibal besöker sjuka barn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.