Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin letade ny hobby – tävlar nu i roadracing

Karin Marneson var 27 år när hon hittade sin stora hobby: Roadracing.Foto: Crownfield/ Crownfield
Karin Marneson jagar andraplatsen Rookie 600-debuten på Gelleråsen.Foto: Fredrik Eklöf/Fredrik Eklöf

Karin Marneson var 27 år när hon hittade sin stora hobby: Roadracing.
Nu vill hon inspirera andra att det aldrig är för sent att prova på något nytt.

– Det är jättekul att hitta ett sammanhang i vuxen ålder. 

Karin Marneson har alltid gillat sporter som ger adrenalin. 2017 tog hon sitt motorcykelkörkort och bara ett år senare tog hon licens för att kunna tävla i roadracing, kort sammanfattat en motorcykelsport där man tävlar på asfaltbanor. 

Hon upptäckte sporten när en kompis tog med henne till Gelleråsens motorbana i Karlskoga – och då blev hon fast direkt. 

– Det var fantastiskt roligt och den gemenskapen som fanns på banan var helt otrolig.

För ett par veckor sedan skrev hon ett inlägg i den populära Facebook -gruppen ”Heja Livet!” där hon ville peppa andra att våga testa på något nytt – och hon har fått en enorm respons. 

– Det är jättekul om man kan inspirera andra som kanske vanligtvis inte skulle våga ta steget, säger Karin Marneson. 

T.v Katarina Gustafsson, mitten Karin Marneson, t.h Sophie West.Foto: Izabelle Rosborg/ Izabelle Rosborg

Hon var 27 år när hon upptäckte roadracing för drygt fyra år sedan. 

– Jag spelade hockey under hela min uppväxt och det var mitt liv under tio år. Men när man är vuxen så finns det inte någon självklar inkörsport till idrotten. Jag tror att det handlar mycket om att bli inspirerad av andra och så får man testa sig fram kring vad man själv tycker är roligt, säger 31-åringen. 

Karin Marneson bor i Stockholm och närmsta banan är just Gelleråsen i Karlskoga, det blir en hel del resor men det gör inget. Då får hon bara mer tid med sina kompisar. 

– Vi brukar säga i ”roadracing-världen” att det här är vår sommarfamilj. Vi är som en familj, man träffas på banan och jag tävlar tillsammans med ett team i ett stafettlag, Wackorillaz. Vi är femton personer varav nio är förare, det är som min extrafamilj. Det är jättekul att hitta ett sammanhang i vuxen ålder. 

”Kommer aldrig att veta om du inte provar”

Hon brinner för att tävla och mycket av tankarna den vakna tiden kretsar kring roadracing. 2019 gjorde hon tävlingspremiär i smyg, tanken var att det skulle bli ännu mer av den biten i år. Tävlingssäsongen började väldigt bra men efter en krasch på banan får hon nu ta det lite lugnare ett tag. Men lita på att hon är sugen på comeback – och till alla som tvekar kring att testa på nya saker i livet har hon ett tydligt budskap: 

– Gör det bara! Det värsta som kan hända är att du inser att det här kanske inte var din grej, men du kommer aldrig att veta om du inte provar. Det kan bli jättekul, säger hon och skrattar. 

Karin Marnesons ”sommarfamilj”.Foto: Andreas Elmersson / Andreas Elmersson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.