Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känns konstigt, är det så här karriären ska ta slut?”

Noelle Nielsen, 18, stoppas från att spela match med sitt fotbollslag på grund av coronaviruset. ”Det är orättvist, vi tränar fyra gånger i veckan”.
Noelle Nielsen och Jenny Wermelin spelar i FC Djursholms damjuniorer.Foto: Vendela Ögren

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer ställer till det för fotbollens ungdomsserier.

Spelare födda 2001 får se på när resten av laget spelar match.

– Det känns konstigt, är det så här fotbollskarriären ska ta slut? säger FC Djursholms Jenny Wermelin.

Förra helgen drog serien Junior 19 för flickor i gång. FC Djursholm vann premiären på hemmaplan och lagkaptenen Noelle Nielsen såg framemot att spela sista säsongen som ungdomsspelare.

Men när FC Djursholm ställs mot Stuvsta IF på fredagskvällen kommer Noelle stå på sidan av. Hon och lagkamraten Jenny Wermelin får inte spela match längre. 

– Vi fick spela seriepremiären sedan tog säsongen slut, säger Noelle Nielsen.

Anledningen? Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer får bara barn och ungdomar spela matchfotboll. Och med unga menar man spelare födda år 2002 och senare. Noelle, Jenny och tre andra i laget är födda 2001.

Hur reagerade ni?

– Vi blev jättebesvikna. Man känner sig lite exkluderad från laget. Vi tränar med dem fyra gånger i veckan, men vi får inte spela match, svarar Noelle.

Eftersom man inom fotbollen kan spela ungdomsfotboll upp till 19 års ålder är det många spelare som hamnar i kläm.

– Jag var inställd på att vi 01:or inte skulle få spela match, men jag var inte inställd på att serien skulle fortsätta utan oss, säger Jenny.

– Absolut att det ska finnas gränser. Det var väl bara en väldigt ologisk gräns. Vi tycker att gränsen i så fall skulle satts efter serier och inte ålder, säger Noelle.

”Är det så här fotbollskarriären ska ta slut?”

I stället för en vår fylld med studentfiranden har coronapandemin skrivit om verkligheten.

– Kan man inte spela match så tappar man lite motivation. Vi 01:or hade tillräckligt tråkigt, fotbollen var ju det vi hade och nu har vi inte det heller, säger Noelle uppgivet.

– Jag vet inte vad jag ska göra efter studenten och vet inte om jag kommer fortsätta med fotbollen. Då känns det konstigt, är det så här fotbollskarriären ska ta slut? fyller Jenny i.

Noelle Nielsen och Jenny Wermelin tränar med laget, men är för gamla för att få spela match.Foto: Vendela Ögren

Hur håller man sig motiverad att fortsätta träna?

– Man försöker tänka positivt men det är klart, man har en dipp just nu. Då kan jag lika gärna göra något annat, jag har ändå ingenting att träna för.

– Men fotbollen är så kul att man inte vill lägga det på hyllan. För det här är vår sista tid i ungdomsfotbollen. Jag rycker in i militären i sommar och kan inte fortsätta spela, säger Noelle.

StFF: ”Vi är otroligt ledsna”

Andrea Möllerberg, distriktschef på Stockholms fotbollförbund, beskriver situationen som olycklig.

– Vi har gjort försök för att ändra det här och vi kommer fortsätta jobba vidare med den här frågan. Men just nu är det väldigt svårt. Vi är otroligt ledsna för det här och hoppas att det snart kommer lätta, säger hon.

Hur har det blivit så här?

– Det är väldigt tydliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet. Så i tre instanser som vi ska förhålla oss till har man tydligt pekat ut att 18 år är den gränsen man har satt. Det är väldigt olyckligt för fotbollen som har ungdomsserier upp till 19 år.

Noelle Nielsen och Jenny Wermelin kommer stötta sitt lag från andra sidan sidlinjen i kväll och hoppas de snart får vara med på planen igen.

– Jag tror att det kommer ändras så jag försöker se det positivt – se ljuset i tunneln. Det kommer att ändras och det sker ändringar hela tiden, avslutar Noelle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.