Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känner att ungdomen börjar komma tillbaka”

Enskede IK laddar upp för träning. Foto: Rasmus Karlsson
Helena Nordlöf, grundare av gåfotbollen i Enskede. Foto: Rasmus Karlsson
Internmatchen är i full gång. Foto: Rasmus Karlsson
Eva Tapper, 70, Vivan Lernell, 67, diskuterar. Foto: Rasmus Karlsson
På väg ut på fotbollsplanen. Foto: Rasmus Karlsson
MÅL!Foto: Rasmus Karlsson
Match. Foto: Rasmus Karlsson
1 / 8

Eva Tapper, 70, Vivan Lernell, 67 och Inger Nilsson, 66, sitter tillsammans på buss 163 mot Bredäng. 

Väskorna är packade, alla tre är ombytta för träning och de har sina Enskede IK-tröjor på sig.

De hoppar av vid bussen precis utanför Enskede IP där de ska på veckans första pass av gåfotboll.

Den första träningen är på måndagar och den andra på onsdagar. Det spritter i alla tre och deras leenden och förväntningar går inte att ta miste på. De diskuterar om mjölken till kaffet är inhandlat för fikat efteråt – och kommer efter en stund fram till att den är det. 

När trion börjar närma sig den soldränkta fotbollsplanen säger Eva Tapper: 

– Man vill ju inte sitta inne hela tiden. Det är fotbollen och kören som drar mig ut. Sedan vill man ju inte svika de här, säger hon och pekar på lagkamraterna Inger och Vivan. 

LÄS MER: ”Han ryckte visselpipan från mig och jag fick gå” 

Helena Nordlöf startade gåfotbollen

För det är just vad gåfotbollen handlar om enligt Helena Nordlöf som grundade gåfotbollen i Enskede förra året. Det handlar om motion, men också om gemenskap berättar hon. 

Helena Nordlöf, grundare av gåfotbollen i Enskede.Foto: Rasmus Karlsson

I början av maj 2018 drog hon i gång allt i Enskede efter att ha snappat upp det när hon var på Mallorca för att spela fotboll själv. Hon var där och såg en turnering för 55-plussare som spelade ”walking football”. Hon kontaktade Stockholms fotbollförbund och även Svenska Fotbollsförbundet och sedan var det i gång. 

– Jag var med och tog sporten hit till Sverige. Man sitter och tittar ut på tomma fotbollsplaner från kansliet som inte används dagtid. Och jag funderade på hur man skulle kunna utnyttja den tiden. Efter mitt besök på Mallorca kom tanken att vi kunde köra gåfotboll i Enskede också, säger hon. 

LÄS MER: Fotbollsklasserna dras ned: ”Hur tänker ni?” 

”Vill hitta tillbaka till sin sport trots åldern”

Hon fortsätter: 

– Då gällde det att hitta de här aktiva personerna som ville vara med. Det utbud som finns för seniorer och pensionärer i dag är till exempel vattengympa och yoga – vilket i och för sig är bra. Men inga lagsporter. Då tänkte jag att det måste finnas personer som har spelat fotboll och slutat men som vill hitta tillbaka till sin sport trots åldern.

Och det är ingen överdrift att kalla Helenas satsning för en succé. I Enskede IK är det i dag närmare 60 stycken inskrivna fotbollsentusiaster. Både män och kvinnor. Klubben har satt en 55-års gräns – men om någon har problem med att att just springa så är den också välkommen. 

Matchen i full gång. Foto: Rasmus Karlsson

Om man springer blir det frispark

Och precis som namnet antyder så handlar det alltså om att spela fotboll gåendes. Inte springa – då tilldelas det andra laget frispark. Inte ens utan boll får du ta ett löpsteg. Bollen får inte heller skjutas högre än en meter och inga tacklingar är tillåtna. 

Tidigare den här månaden spelade Enskede IK en cup på Tele 2 arena, i augusti kommer laget att spela match och tanken är att det även ska bli seriespel. Sporten växer väldigt mycket även globalt. I England finns det flera hundra lag berättar Helena Nordlöf. Hon trycker även på vikten av att få in tävlingsmomentet i det hela. 

– De vill spela seriespel, matcher och cuper. Det finns verkligen några riktiga vinnarskallar i laget. Om du tar bort tävlingsbiten i lagsport så blir det inte långlivat. Man måste få tävla och jämföra sig. Trots att du är 70 plus så kan du fortfarande utvecklas. Vi har många damer som inte spelat fotboll alls tidigare men som känner att de vill satsa på det nu. 

”Fikat efteråt är nästan lika viktigt som träningen”

Helena Nordlöf menar även att gemenskapen är en viktig nyckel. 

– Förutom fotbollen har gåfotbollen blivit en mötesplats för den här målgruppen. Fikat efteråt är nästan lika viktigt som träningen. Nu är det många som har lärt känna varandra via det här. Det är svårt att hitta ett nytt umgänge efter att du slutat arbeta. Men i lagidrotter så är det lätt att hitta nya vänner. 

Inger Nilsson, 66, är nöjd efter dagens träning. Foto: Rasmus Karlsson

”Är det roligaste jag gjort”

Inger Nilsson, Eva Tapper och Vivan Lernell kämpar alla tappert i blåsten och i den gassande solen på Enskede IP. Ibland råkar de springa och får frispark emot sig. De kör internmatch där det ibland hettar till och båda lagen gör även några mål vardera.

När träningen är avslutad sätter alla sig och intar den, som de kallar det själva, obligatoriska fikan.

– Det är jättekul. Jag slutade jobba i augusti förra året och hoppade på det här. Det här är det roligaste jag gjort sedan jag slutade jobba, säger Inger Nilsson efter avslutad träning. 

Skulle du rekommendera det här till någon? 

– Alla som slutar jobba och inte har något för sig är jättevälkomna, det är jätteroligt. Många kanske sitter hemma och inte gör någonting. Man får lite lagom motion och det passar alla. Man får nya vänner och gör saker tillsammans.

Conny Bååth, 70, förbereder sig för träningen. Foto: Rasmus Karlsson

Conny Bååth, 70: ”Ungdomen kommer tillbaka”

Även 70-årige Conny Bååth var med och tränade under måndagens pass. Han trycker också på att motionen och gemenskapen är viktiga saker när det kommer till gåfotbollen. 

– Det här är en otroligt bra motionsform för oss äldre och man känner att ungdomen kommer tillbaka. Man får en tändning av det här. Det går ganska snabbt trots att man inte får springa. Det är lekfullt och skapar mycket glädje, säger han. 

Efter att både kaffe och bulle är intaget ska Inger Nilsson bege sig hemåt.

– Nu ska jag hem och tvätta, det hinner man också göra på dagtid som pensionär, säger hon innan dörrarna till buss 163 stängs igen.

LÄS MER: Nilla Fischers hälsning till barnen efter fina gesten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.