Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kändisarnas match – för barns rättigheter

Världsmästaren i boxning, Elin Cederros deltog i matchen. Foto: Lars Stegnell
Foto: Lars Stegnell
Foto: Lars Stegnell
Foto: Lars Stegnell

Under lördagen spelade kända profiler fotboll för barn och ungas rättigheter i framtidsmatchen.

Initiativet kommer från verksamheten Schysst Framtid, som är framtagen av VSK Bandy.

– Barn är ju det viktigaste vi har. Jag är otroligt stolt att få vara med och bidra på den här fotbollsmatchen, säger, Elin Cederroos, världsmästare i boxning.

I lördags klockan 16:00 på Solid Park Arena i Västerås blåste startsignalen för två otippade fotbollslag i gång.Flera kända profiler medverkade som, Elin Cederroos, Frida Hansdotter, Kristin Kaspersen, Anders Andersson med flera. 

Initiativet kommer från Erik Grönberg som är grundaren av ”Inte ensam aldrig glömd” och Stefan ”Lillis” Jonsson. Till vardags jobbar de tillsammans med Schysst Framtid, som arbetar för barn och ungdomars rätt i samhället.

– Jag kom in organisationen i våras och för mig är det så viktigt att prata om psykisk ohälsa. Det vi jobbar med är att förebygga psykisk ohälsa bland unga med hjälp av goda förebilder. Att man förmedlar till barnen att de har fler personer på sin sida, är viktigt för oss, säger Erik Grönberg.

Han fortsätter: 

– Den här framtidsmatchen blev ett sätt för oss att visa för barnen med jobbig bakgrund att dem inte är själva. De här personerna som är fantastiska förebilder kommer till Västerås för att göra den här manifestationen för deras skull, säger.

LÄS MER: Han slutar spela för att hedra bortgångne vännen 

Blev utsatt för sexuella övergrepp 

När Erik Grönberg var barn blev han utsatt för sexuella övergrepp. Han berättar att det inte var någon som pratade om det, och han kommer ihåg att han kände sig väldigt ensam.

– Barnens bekymmer är våra bekymmer, Vi måste hjälpa dem barnen som behöver de mest på bästa möjliga sätt, säger Erik Grönberg. 

Fans från hela Sverige kom för att se profilerna kämpa sig igenom 2x30 minuters fotbollsmatch.  Lagen ”Schysst Framtid” och ”Inte ensam aldrig glömd”bestod av artister, skådespelare och idrottare. 

– Det var jätteroligt, helt fantastiskt att göra det. Det blev 2-1 till Schysst Framtid, säger Erik Grönberg.

TV: Här får Birgitta, 75, äntligen se sitt Gif Sundsvall 

Världsmästaren drog på sig skorna igen

Elin Cederroos som har spelat över hundra matcher i damallsvenskan sadlade om till boxning. och kort där efter blev hon världsmästare. Hemma i Västerås är hennes schema fullspäckat med träning för att försvara sitt världsmästarbälte. Men att få damma av fotbollsskorna och komma ner och spela för en god sak ser hon som en självklarhet. 

– Erik frågade mig om jag ville vara med på Framtidsmatchen. Och det kändes ju självklart att vara med och bidra till det fina arbete de gör på Schysst Framtid och Inte ensam aldrig glömd. Barn är ju det viktigaste vi har. Jag är otroligt stolt att få vara med och bidra på den här fotbollsmatchen. Då jag vet att det går pengar till arbetet för barns tryggare uppväxt.

Hon fortsätter: 

– Det är så viktigt att kända profiler som har medieutrymme tar sig tid och kommer för att inspirera och motivera. Vi hade jättekul och det kan jag nog säga för alla, säger, Elin Cederroos. 

Vad tycker du om initiativet framtidsmatchen?

– Det är fantastiskt, dem jag träffat som jobbar med det är så genuint intresserade av ändamålet. Det är mycket hjärta, otroligt mycket känslor. Jag själv är ju lite av en känslomänniska, så för mig passade det väldigt bra att vara där i lördags. Och jag såg Erik hur berörd han var under hela dagen. Alla som var med i lördags har hjärtat på rätta stället. 

Hur var det att knyta på fotbollsdojorna igen? 

– Det var riktigt kul men samtidigt lite nervöst. Jag kände mig som hemma som mittback och började på en gång försöka styra och hjälpa mina medspelare. Huvudet förstod dock inte att det var nio år sedan jag senast spelade. Men tekniken på fötterna påminde mig, säger, Elin Cederroos. 

LÄS MER: ”Hur ofta har Henke eller Zlatan fått den frågan?”