Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalla: ”Då får jag nästan abstinens”

Charlotte Kalla på löptur i VålådalenFoto: BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon är själv uppväxt mitt i de djupa tornedalska skogarna - och älskade omgivningarna.

Nu startar skidstjärnan Charlotte Kalla ett nytt projekt för att få fler unga att vistas i skog och mark.

– Jag vet själv hur bra jag mår av att vara ute. Jag får nästan lite abstinens om jag inte får vara ute en dag, säger Kalla till ST.

Det är ingen nyhet att den svenska skiddrottningen Charlotte Kalla alltid trivs väldigt bra ute i naturen. 

Uppväxten i lilla Tärendö i Tornedalen gjorde att Charlotte Kalla på ett naturligt sätt tillbringade mycket tid i skog och mark.

– Skogen har en väldigt positiv effekt och en värdefull kraft på både det fysiska och psykiska måendet, säger Kalla till ST.

Nu startar 32-åringen, tillsammans med SCA, ett projekt för att få unga att komma ut och bekanta sig med skogen. 

30 000 till vinnaren av ”Kalla Champs”

Allt görs i form av en lekfull tävling som ska heta ”Kalla Champs” som riktar sig till idrottslag med unga mellan 10-13 år från hela landet. Lagen ska skicka in sina bästa träningstips i skogen - och fyra utvalda bidrag får i vår delta i en utmaning tillsammans med Kalla själv.

Vinnande laget tilldelas 30 000 kronor.

– Det här är verkligen något jag brinner för. Om man regelbundet kan komma ut i naturen så tror jag att det finns mycket positivt att hämta i skogens kraft, säger Kalla till ST.

Charlotte Kalla har redan tidigare engagerat sig i olika projekt för att hjälpa barn att bli mer aktiva och få hjälp mot psykisk ohälsa. I mars 2018 presenterades Charlotte Kalla som ambassadör för Barnens rätt i samhället (Bris).

– Det finns ett tabu kring psykisk ohälsa. Jag hoppas kunna bidra till att lyfta det och sudda ut de här orimliga förväntningarna som finns på unga, sa Kalla till SportExpressen då.

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

LÄS MER. Charlotte Kallas varma gest - skänker prispengar  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.