Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Juventus startar akademi i Sverige

Foto: Juventus FC/Getty Images
Foto: ZUMA PRESS/IBL
Foto: PIERPAOLO PICIUCCO/IMAGO

Ett av världens bästa lag, Juventus, startar fotbollsakademi i Sverige. 

Akademin börjar 2020 men tjuvstartar redan 4-10 augusti i samband med Juventus match mot Atletico Madrid på Friends arena. 

– Det känns oerhört bra att kunna erbjuda fotbollsutbildning i världsklass till ungdomarna i Sverige, säger Andreas Vanberg, fotbollsansvarig för Juventus Academy Sweden. 

Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala och svenska Petronella Ekroth tillhör den italienska klubben Juventus som nyligen vann Serie A återigen. 

Nu kommer klubben att starta en fotbollsakademi i Sverige – och framför allt i Stockholm. 

Akademin vänder sig till både killar och tjejer i Sverige. Och Andreas Vanberg som är fotbollsansvarig för Juventus Academy Sweden är positiv till projektet och trycker på vikten av en högkvalitativ utbildning för ungdomarna. 

– Det känns oerhört bra att kunna erbjuda fotbollsutbildning i världsklass till ungdomarna i Sverige. Att kunna bo kvar i Skandinavien och ändå få samma utbildning som spelarna i Italien är en unik chans, säger han. 

Andreas Vanberg. Foto: John Hellström

”Står för klass och kvalitet”

Akademin kommer bedrivas året runt med start 2020 men redan 4-9 augusti tjuvstartar Juventus Summer Camp i Stockholm. Och den 10 augusti kommer Juventus herrar att möta Atletico Madrid på Friends arena. 

– Många ungdomar och föräldrar lägger ner oerhört mycket tid och pengar på fotboll. Då vill man också veta att man får högsta kvalitet på utbildningen. Det är något jag verkligen sett behovet av under mina år på fotbollförbundet. Och för mig som under många år både bott och arbetat med fotboll i Italien känns det så klart stimulerande att jobba för Juventus som för mig verkligen står för klass och kvalitet, säger Andreas Vanberg. 

Foto: Juventus FC/Getty Images

”En akademi är unikt”

Andreas Vanberg låter inspirerad inför utmaningen. Han påpekar även att det är unikt projekt som dras i gång. 

– Juventus var intresserad av att ha en verksamhet i Skandinavien. Det som är unikt är att det är ett långsiktigt och att det är en akademi. Det är inte bara ett läger. För det finns det flera klubbar som har haft. Men en akademi är unikt, säger han. 

Han fortsätter: 

– Det kommer bli en väldigt rolig fotbollsvecka med både Juventus Academy och Juventus A-lag i Stockholm samtidigt. Det känns som den perfekta starten inför fortsättningen, säger Andreas Vanberg.

Andreas Vanberg: ”Har fått bra respons”

Det kommer även finnas chans till utbyten mellan Sverige och Italien under projektets gång. Och Juventus damlag, där Petronella Ekroth spelar, är stora hemma i Italien. 

– Damfotbollen är en stor satsning som görs i Italien och i Juventus. Tjejsidan kommer bli väldigt intressant här i och med akademin, säger han. 

Foto: Juventus FC/Getty Images

Vad har ni fått för respons hittills? 

– Det har varit jättebra respons. Det bara small till direkt. Vi hann knappt börja innan det small till. Det här visar ju på att det är många som är intresserade av en bra utbildning. 

Vad kommer det att kosta? 

– För tre dagar med Juventus inklusive Juventuskläder, boll och mat kostar kick off-camperna 2 500 kronor. För akademin året runt kommer vi som helhet nog inte vara dyrast men i samma kategori som de stora klubbarna ungefär, säger Andreas Vanberg.