Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonna, 15, räddade sin syster från otäck olycka

Systrarna Elina, 12, och Jonna, 15, är glada över att de kan fortsätta spela tennis tillsammans.Foto: Privat/Privat
”Det är två stora ärr och min nagel är väldigt skev”, säger Elina.Foto: Privat/Privat
Elina och hunden Pixie på gräsmattanFoto: Privat/Privat

Elina Söderberg, 12, är ett stort tennislöfte.
Men livet kunde ha tagit en helt annan vändning tidigare i somras när familjens robotgräsklippare körde över hennes hand. 

– Jag såg att det blödde mycket och att hela fingret bara hängde, säger storasyster Jonna, 15, som kom till undsättning vid olyckan. 

Systrarna Elina, 12, och Jonna Söderberg, 15, spelar båda tennis i Uddevalla TK och är regionmästare i sina respektive åldersgrupper. Det blir en hel del tid tillsammans på både träningar och tävlingar men under det här sommarlovet äventyrades systrarnas tillvaro ordentligt. 

Olyckan, som tidningen Bohusläningen tidigare berättat om, inträffade när Elina låg på gräsmattan och gosade men sin hund då robotgräsklipparen, som klippt familjens gräs i över tio år, tyst smög sig på och körde över hennes hand. 

– Det kändes inte så mycket först men jag sprang in och ropade på Jonna för det blödde så, säger Elina Söderberg. 

Opererades under natten 

Jonna förstod först inte vad som hänt och sprang förbi Elina i tron om att någon tagit deras hund tills hon förstod det inträffade. 

– Jag såg att det blödde mycket och att hela fingret bara hängde, säger Jonna Söderberg. 

Hon grabbade tag i en toarulle intill och lindade snabbt om sin lillaysters fingrar och hämtade ytterligare handdukar för att stoppa blödningen. Sen ringde hon till pappa Joakim som arbetar som ambulansöverläkare.  Han förstod allvaret direkt och ringde till sina kolleger på sjukhuset som i sin tur förberedde handkirurgerna på att ta emot Elina. 

– Över telefon så fanns det ingen stor förhoppning om att det skulle gå att rädda fingrarna, så som det var beskrivit. Hade det varit på mig eller någon annan hade de inte ens försökt men på en tolvårig flicka gjorde de ändå ett försök. De opererade henne den natten och var nöjda efter operationen, säger Joakim. 

”Rädda att inget skulle bli som förut” 

Först tio dagar senare skulle de få besked om operationen lyckats i ett första skede, och lyckligtvis så fanns det cirkulation och fingrarna hade läkt. 

– Det är två stora ärr och min nagel är väldigt skev. Det är lite konstigt med känseln också. Det känns som att de donar bort, men annars är det bra, säger Elina. 

Under läkningsprocessen fanns det en stor oro hos tolvåringen. 

Skulle hon kunna fortsätta spela tennis? 

– Det var så klart obehagligt att se henne så rädd. Jag visste inte vad som skulle hända. När jag inte är med någon annan så är det alltid Elina som jag tränar med, vi är med varandra hela tiden på träningar och tävlingar. Vi var rädda att inget skulle bli som förut, säger Jonna. 

Seger i Elinas comeback 

Så småningom kunde Elina komma i gång med träningen igen och när det var regionmästerskap Väst stod hon åter på banan och tog hon hem turneringen.

Det är fortfarande tidigt i läkningsprocessen, och enligt familjen så kommer man inte se slutresultatet förrän om ett år, men för stunden är de tacksamma.

– Vi är jätteglada att de kämpade och faktiskt la tid på att rädda hennes finger, det är det viktigaste, säger Joakim. 

Och vad gäller systrarnas framtid så konstaterar Joakim Söderberg en sak: 

– De båda vill bli så bra de bara kan bli. 

Systrarna kan fortsätta spela tennis tillsammans.Foto: Privat / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.