Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

John Guidetti: ”Det var här jag träffade min fru”

John Guidetti och Sa Foto: ELLAFI MELI PETERSSON /EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Fotbollsklasserna i Aspuddens skola, där ett flertal fotbollsprofiler fostrats minskas.

Under onsdagen stod därför landslagsspelaren John Guidetti tillsammans med ett flertal elever och ledare från skolan utanför Stadshuset för att protestera.  

– Ser man på mitt liv så var det där jag träffade min framtida fru, mamman till mina barn, säger Guidetti. 

Fotbollsklasserna i Aspuddens skola kommer till hösten halveras från två till en klass i årskurs sju. Det eftersom att skolan är skyldig att se till att alla elever som har rätt till en plats enligt närhetsprincipen ska få en plats. 

Under onsdagen samlades därför elever och ledare från Aspuddens fotbollsklasser utanför Stadshuset för att protestera. 

En som själv gått i fotbollsklass i Aspudden är John Guidetti som var på plats utanför Stadshuset. 

– Jag tycker att det är ett väldigt skumt beslut om jag ska vara ärlig. Det var en av anledningarna till att jag ville flytta utomlands så tidigt, att helt kunna fokusera på fotbollen. Fotbollsklassen är ett sätt att få träna på skoltid och umgås med människor som har samma intresse som du. Jag tycker bara det är något positivt, säger John Guidetti.

Han fortsätter: 

– Om du kollar på hur många vi har i landslaget som gick i Aspudden så har vi Ludvig Augustinsson, John Guidetti, Simon Tibbling. Vi hade hur många som helst som gick där och det är bara en period på tre år. På något sätt har det fungerat och om du kollar på hur många Stockholms-kids som är i landslaget nu så har det gått framåt och det är något vi inte borde ta bort. 

”Sverige är väldigt bra på att vara mellanmjölk”

Varför tror du att man drar ner på fotbollsklasserna? 

 – Jag vet inte. Sverige är väldigt bra på att vara mellanmjölk och att alla ska vara samma sak. Alla ska ha samma förutsättningar och ingen får vara bättre än någon annan. 

Han fortsätter. 

– Men jag tror på att våga drömma, stå ut och våga vara den du är och att våga ge människan plats att växa. Olika människor har olika drivkraft, är det någon som vill gå i fotbollsklass för att de vill träna extra eller jobba hårdare än någon annan ska det vara okej, säger han.

För Guidetti har fotbollsklassen inte bara betytt att han kunnat lägga extra tid på träningen utan den har också gett honom mycket privat. 

– Ser man på mitt liv så var det där jag träffade min framtida fru, mamman till mina barn. Det var där jag träffade många av mina kompisar och många vänner jag har i dag. Jag har fantastiska minnen och det gav mig mycket. Jag vill att mina barn ska kunna växa upp och gå i en fotbollsklass om de vill det. Sen behöver man inte det om man inte vill, men jag tycker att det valet ska finnas. Det är många kids här som uppskattar det och tycker det är kul.

”Snälla ta inte bort fotbollsklasserna”

Tror du att den här protesten kommer att hjälpa? 

– Jag hoppas det. Det är därför jag är här. Jag kan ge mitt stöd och jag tycker att man ska lyssna på vad folk tänker och tycker. Jag ser inte problemet eller nackdelarna med att ha kvar det.  Det är vad tjejerna och killarna vill ha och det är vad jag vill att mina barn ska ha.

Och Guidetti har ett meddelande till tjänstemännen.

– Snälla ta inte bort fotbollsklasserna. Jag som själv upplevt det och lyckades med min dröm att bli fotbollspelare. Jag har fått allt från fotbollsklassen. Jag träffade min fru, jag har två vackra barn, jag har mina bästa kompisar och vi har fostrat flera landslagsspelare från Aspudden där jag gick. Så snälla ta inte bort det. 

Lee Orberson, grundskoledirektör på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad säger att det inte finns planer på att ta bort profilklasser med exempelvis inriktning på fotboll. Men närhetsprincipen går först.

– Det som styr är att vi behöver säkerställa rätten till utbildning och alla utbildningar med färdighetsprov gör att andra elever då som skulle ha rätt till att gå på skolan inte kan det. Till förmån för elever som kanske inte är folkbokförda i Stockholm. Färdighetsprovet är det enda urvalskriteriet som skolan får använda på de här utbildningarna och då kan elever från en annan kommun få en plats på den skolan och då utesluts elever som bor i närområdet. För att de har större färdigheter. Så det är en balans. 

 

LÄS MER: Fotbollsklasserna dras ner: ”Hur tänker ni helt ärligt?”