Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag ville spela men ingen tog emot mig”

jensa Gustavsson tilldelas stipendium av ViLirare.Foto: Privat
Jensa Gustavsson står i mål i IK Östria lambohov.Foto: Privat.

Jensa Gustavsson är 155 centimeter lång och är född med bara en hand. 

Det exkluderade honom länge från fotbollen – tills han äntligen hittade rätt hos Fotboll för alla. 

– När man var barn och tonåring tyckte man att det var skämmigt. Man skämdes mycket då, säger Jensa Gustavsson. 

Jensa Gustavsson började som så många andra barn att spela fotboll i tidig ålder. Som åttaåring startade karriären i Åtvidaberg. På sjumammaplan kunde Jensa vara med och spela utan problem. Men när det var dags för elvamannaplan märktes hans funktionsnedsättning allt mer. Han föddes nämligen med kortväxthet och med bara en hand.

– När man kom upp på elvamanna så var det mer toppning och jag blev bortflyttad. Jag började spela lite för en annan förening. Där spelade jag fyra matcher men sen så la jag av. Det var runt 2004-2005. 

Men när Jensa började gymnasiet var det en lärare som tipsade honom om ”Fotboll För Alla”. År 2008 snörade han återigen på sig skorna för IK Östria Lambohov. 

– Fotboll för alla är en slags fotboll för folk med olika funktionshinder som inte kan spela i andra lag för att man kanske har svårt att uppfatta saker och ting. Här får man ta det i sitt eget tempo.

Han fortsätter:

– Det är för människor med olika funktionsvariationer. Vissa har svårt att prata, vissa har Downs syndrom, vissa har adhd, vissa har svårigheter att skriva och läsa. Det är egentligen bara jag i mitt lag som har ett synligt funktionshinder.

LÄS MER: Är du en transperson inom idrotten är du extremt stark.  

Jensa Gustavsson spelar i Fotboll för Alla dit personer med olika funktionsvariationer är välkomna.Foto: Privat.

”Jag ville spela men ingen tog emot mig”

I början spelade Jensa som utespelare, men på inomhus -SM fick han hoppa in som målvakt eftersom att den ordinarie målvakten inte ville stå. Efter det har han fortsatt stå, men det är lite speciellt då han bara har en hand. 

– Eftersom jag spelade mycket fotboll i min barndom med min far och har sett mycket på fotboll och hur målvakter agerar så fungerar det relativt okej. Men jag kan ju inte slänga mig på vänstersidan, så det svåra är att inte kunna slänga mig med två händer åt det hållet. Men jag försöker att snacka mycket med spelarna så att det inte blir för mycket skott på vänster sida. De får täcka mer där.

Hur kändes det när du inte hade någonstans att spela? 

– Jag kände att det var tråkigt men också en lättnad. Jag ville ju spela någonstans men det fanns ju inga lag att spela i. Egentligen har jag ju vetat om det länge. Men när man var barn och tonåring så tyckte man att det var skämmigt. Man skämdes mycket med det då. 

Han fortsätter:

– Jag ville spela fotboll och hade ett så stort intresse när jag var yngre. Jag har levt med fotbollen hela mitt liv. Jag har varit en knattepojke och varit maskot. I dag jobbar jag med det, så fotbollen har alltid funnits med mig. Jag har haft suget hela tiden, men jag visste inte att fotboll för alla fanns. Jag ville ju spela men det var ju så att ingen tog emot mig för att jag har en funktionsvariation och inte hängde med ordentligt. 

LÄS MER: ”Han ryckte visselpipan från mig och jag fick gå” 

Har fått pris för sitt engagemang

Nu tränar Jensa och hans lag en gång i veckan på ”Fältet” i Linköping. Och varje år försöker de vara med på SM och på cuper. 

– Vi spelar sju- eller fem-mannafotboll för att vi inte är tillräckligt med folk och vi kör utan offsideregeln, för den kan var svår. I vår region är det sammandrag och i Göteborg och Halmstad spelas Västcupen.

Finns det tillräckligt med lag för personer med funktionsvariationer?

– Det är relativt få lag. Men det finns en del lag. Många kommer ju inte i väg på SM och sånt, så man vet inte riktigt hur många lag som finns. Man ser ju bara dem som kommer på handikapps-SM.

I dag är Jensa engagerad i Fotboll för Alla men också materialare i Åtvidabergs FF. År 2018 tilldelades han också ett stipendium från ViLirare för sitt engagemang.

– I början av 2014 insåg jag att vi inte skulle få några nya träningsoveraller. Då insåg jag att jag måste göra någonting för att få in lite pengar så jag började mejla runt till företag. Så det var så det började.

Vad vill du säga till andra med funktionsvariationer som inte tror att de kan spela fotboll?

– Ingenting är omöjligt. Det är möjligt att göra saker trots att man har en funktionsnedsättning, säger Jensa.

LÄS MER: ”Föll till golvet och började skaka” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.