Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14-åriga domaren verbalt påhoppad

Isabella var bara 13 år när hon blev påhoppad av vuxna ledare för ett pojklag.Foto: Privat / Privat
Isabella Carlsson spelar själv fotboll och gillar att döma yngre spelare.Foto: Privat / Privat

Isabella Carlsson, 14, såg fram emot att döma sin första fotbollsmatch på bortaplan. 

Men efter att ha blivit verbalt påhoppad av flera ledare övervägde hon i stället att sluta.

– Jag kunde typ inte röra mig. Alla kom in och var i 40-årsåldern och började skrika i mitt ansikte att jag gjorde fel, säger Isabella Carlsson. 

Isabella Carlsson, 14, blev förra året tilldelad sin första fotbollsmatch att döma på bortaplan. Det var en p08 match i Stockholm. Men efter att ha sett fram emot utmaningen märkte hon snabbt att det var en annorlunda stämning än vad hon var van vid. 

– Jag märkte hur tränarna i det ena laget konstant sa åt spelarna hur de skulle göra och de sa till mig att jag gjorde fel och att jag borde tänka på att vara närmare spelet. Det var jobbigt. 

Vid ett tillfälle under matchen tog sig ledarna in på planen för att konfrontera då 13-åriga Isabella. 

– Det var en spelare som ramlat ett flertal gånger och jag hade blåst varenda gång och gett frispark, men till slut kände jag att han kan inte ramla varenda gång så nu blåser jag inte. Då kommer två-tre ledare in och börjar skrika på mig att jag ska ge frispark och jag borde varit närmare spelet för att jag inte såg vad som hände. De fokuserade helt på vad jag gjorde och inte på vad som hänt med spelaren. De ville bara ha sin frispark.

”Kunde typ inte röra mig”

Hur kändes det när ledarna sprang fram till dig? 

– Jag kunde typ inte röra mig. Alla kom in och var i 40-årsåldern och började skrika i mitt ansikte att jag gjorde fel. Det blev väldigt jobbigt resten av matchen. Jag var rädd för att göra ännu fler fel för jag visste ju inte om jag gjort rätt. 

Trots att Isabella mådde dåligt av situationen valde hon att fortsätta matchen ut.

– I början kände jag att det var lugnt, det är jag som bestämmer. Men sen kände jag i efterhand att jag kanske borde ha brutit matchen. För sen skulle jag döma en till match direkt efter och det blev jobbigt för jag var väldigt ledsen. 

Isabella hade sin pappa på plats som stöd och även andra föräldrar i publiken tog hennes parti. 

– När det var jobbigt så var det både pappa och flera föräldrar från publiken som sa till att ta det lugnt, man kan inte alltid göra rätt, ni kan inte vara på henne hela tiden. Sen var det ledare och spelare från andra laget som var jättesnälla och sa att det var lugnt. De var jättesöta. 

”Vill göra det så rättvist som möjligt”

För Isabella har dömandet varit en kul grej och ett sätt att tjäna lite extra pengar på helgerna. Men efter matchen var hon inte säker på att hon skulle vilja fortsätta.

– Jag var fortfarande lite i chock. Jag kände att ska jag någonsin döma igen? Det här var ju jättejobbigt. Men när jag tagit in det blev det mer att jag lärde mig av det. Det här var typ det värsta som hade kunnat hända, så det kan ju inte bli värre kände jag.

Bad ledarna om ursäkt efter matchen? 

– Den som hade huvudansvaret kom och bad om ursäkt till både mig och min pappa. Men det kändes mer som han gjorde det för att han märkte att alla andra gick emot honom och för att jag blev ledsen. Men det kändes lite bättre att han mådde dåligt av det. 

I helgen ska hon återigen döma, men då lag som hon känner sig bekväm med. För trots det som hände tycker Isabella fortfarande att det är roligt. 

– Jag är själv fotbollsspelare så jag vet ju själv alla känslor och så. Och jag tycker det är kul att döma de små så att de får det så rättvist som möjligt. 

Tre unga domare berättar om påhoppen

Emilia, Nils och Emil har blivit utsatta för verbala och fysiska hot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.