Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag vågade inte gå av planen och ta mig hem”

Hotade domare. SportExpressens Föreningsliv publicerar i dag utdrag ur domarrapporter från ungdomsfotbollen i Stockholm, där hot och våld förekommer.Foto: lev dolgachov / lev dolgachov
Foto: BILDBYRÅN

S:t Erikscupen är världens största ungdomsturnering i fotboll.
SportExpressen Föreningsliv kan i dag publicera utdrag ur fem domarrapporter.
Där berättar domare hur de hotas, förföljs och attackeras av spelare och ledare i Stockholms ungdomsfotboll.

”En hotfull tränare tog tag i mig och sa att han skulle leta upp var jag bodde”, skriver en domare.

Det spelas över 35 000 ungdomsmatcher i fotboll i Stockholm varje år.

S:t Erikscupen är världens största ungdomsturnering. Årets turnering har ännu inte börjat utan skjutits upp under våren efter den coronapandemi som drabbat världen.
S:t Erikscupens matcher döms ofta unga domare. Domarna pressas hårt av spelare, ledare och föräldrar.

– Vi har sett att den verbala hetsen mot domare går allt längre ner i åldrarna, säger Björn Eriksson, tävlingschef på Stockholms fotbollförbund.

Michael Westerholm, sekreterare i disciplinkommittén på Stockholms fotbollförbund berättar att det kommer in 600 anmälningar varje säsong i Stockholmsfotbollen.

– Då har vi räknat in både seniorer och ungdomsmatcher. Smädelse mot domare är den vanligaste orsaken. Mindre än tio ärenden varje år handlar om allvarliga hot mot domare.

Det är både verbala och fysiska attacker som domarna utsätts för.

SportExpressen granskade i höstas hur vardagen var för ungdomsdomare.  Hur de utsatts för olika typer av hot. Och i går berättade vi om den 17-årige domaren Kevin Lindström Svensson som blev attackerad under en match som han tvingades att bryta.

Hot har blivit en vardag för unga domare i den allt hårdare miljön som råder under och även efter matcherna. Det visar domarnas egna rapporter till förbundet som SportExpressen Föreningsliv tagit del av.

”Jag blev knuffad”

En domare skriver att han blivit slagen av en spelare i en pojklagsmatch sedan han blåst straff till motståndarlaget.

”Jag bad honom att släppa mig, sedan blev jag knuffad igen hårt! Han sa ”kolla här” sedan slog han till mitt domarhäfte, när jag plockat upp allt så visade jag honom röda kortet direkt. Då blev han mer arg och började prata aggressivt och försökte komma mot mig men det var några spelare i motståndarlaget som stoppade honom”, skriver en domare.

En annan domare blev under en match med yngre pojkar hotad flera gånger av en tränare sedan han visat ut en spelare.

”Ledaren i bortalaget sprang in på planen och skrek förolämpningar mot mig som domare. Att jag var ”en idiot”. Jag bad ledaren att lämna planen. När han kom ner till hörnflaggan vände han sig om och gick på ett otroligt hotfullt sätt in på planen och sa ”vi ska se om det här efter matchen”, skriver domaren rapporten.

Domaren beskriver situationen som mycket hotfull och polisanmälde tränaren efteråt.

Stockholms fotbollförbund satsar nu på att öka statusen och framför allt säkerhet för domarna i ungdomsfotbollen.

Förbundet stöttar

– Vi har köpt domarkit som vi delar ut. Tidigare har domarna fått bekosta kläder själva, vilket kanske inte alla har råd med. Därför känns det rätt att gå den här vägen, säger Björn Eriksson. Under året kommer fler initiativ som främjar en trygg matchmiljö och höjer domarens status.

Under en säsong får förbundet mindre än tio grova anmälningar från domare som tycker att spelare eller ledare har gått alldeles för långt.

– Vi har 35 000 matcher, man kan tycka att mindre än tio grova anmälningar är lite, men det är åtta för mycket. Och dessutom är mörkertalet stort. De flesta domare som blir hotade väljer att inte att rapportera allt till oss, säger Björn Eriksson.

Hur skulle du vilja beskriva miljön är för en ungdomsdomare i Stockholm?

– Den verbala hetsen går allt lägre ner i åldrarna, domare råkar illa ut och det är inte bra. Det är ingen som ska behöva ta emot hot, bli knuffad eller att bli spottad på.

I en rapport skriver en domare att en spelare spottat mot och hotat honom efter att ha fått rött kort.

”Han tog några kliv mot mig och slog till mig med stor kraft över axeln. Spelaren lämnade planen med gester och spottade mot mig och motståndare. Efter matchen sökte han upp mig vid omklädningsrummet och undrade ”vad jag hade för problem”, rapporterar en domare.

– Vi vill att alla domare ska känna att de dömer i en trygg miljö. Jag vet att det är många som slutat att döma när de drabbats av hot. Vi utbildar hela tiden föräldrar och ledare hur man ska uppträda, men det hjälper ändå inte alltid, säger Björn Eriksson.

En annan domare skriver i sin rapport till förbundet att han kallats för den ”sämsta domaren någonsin” och även blivit slagen av en spelare. Han berättar att han är både rädd och skakad.

”Aggressiv spelare”

”Spelaren höll i min hand och slog mig två gånger med öppen handflata i ryggen rätt hårt så att jag kände av slagen mot ryggen samtidigt som han sa ”att jag suger”. Spelaren fortsatte att vara aggressiv. Jag kände mig inte trygg och var rädd att han skulle slå mig igen. Jag fick hjälp av spelare i motståndarlaget att hålla bort honom”, skriver domaren.

Det vi märker är att smädelse mot domare blir allt vanligare i de yngre åldersklasserna.

– Vi tillämpar ”nolltolerans” vilket innebär att varje svordom och könsord innebär direkt utvisning. Det blir även ett ärende till vår disciplinkommitté, säger Michael Westerholm.

I en annan rapport skriver en annan ung domare om sin rädsla efter en match. Han utsattes för flera attacker både verbalt och fysiskt. Han bröt ihop och började gråta.

”Jag vågade inte gå av planen och ta mig hem. Hemmalagets ledare stod med mig och min mamma på planen tills ledare, spelare och föräldrar lämnade anläggningen.  De erbjöd sig att eskortera oss till tunnelbanan då jag är rädd för att de ska stå och vänta på mig. De följde oss till tunnelbanan och vi gick en omväg för att komma dit”, skriver domaren i sin rapport.

Tre domare berättar om hat och hot

En mamma försökte slå Emilia, 19, i bakhuvudet efter en handbollsmatch.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.