Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tycker att det är lite dubbelmoral”

Anna Spencers dotter Jill kommer inte att delta i helgens tävling.Foto: Privat / Privat

I helgen går den första elitomgången av ponnyallsvenskan av stapeln.

Men föräldrar är kritiska till att förbundet inte ställer in tävlingen.

– De skriver att man ska hjälpa till att minska smittspridningen – men man står bakom ett sånt här evenemang. Jag tycker att det är lite dubbelmoral, säger Pernilla Lundsten.

Idrotts-Sverige står i på många håll stilla på grund av coronasmittan. Men för ungdomarna som tävlar i ponnyallsvenskan ska säsongen precis börja.

På Högbo Ridklubb går den första elitomgången av stapeln i helgen. Men flera föräldrar vill inte delta i tävlingen på grund av risken för smittspridning.

Pernilla Lundsten, vars dotter rider för Stöcke Ponnyförening, är kritisk till att förbundet inte ställer in tävlingen.

– De ställer in kurser för funktionärer, de råder att man ska ha Skypemöten, de skriver att man ska hjälpa till att minska smittspridningen – men man står bakom ett sånt här evenemang. Jag tycker att det är lite dubbelmoral, säger hon.

– Jag tycker inte att man behöver vara hysterisk kring smittan, men jag tycker man kan ta sig sitt ansvar och minska spridningen i den mån man kan.

200 barn och ungdomar väntas delta i tävlingen, och därmed överskrider man alltså inte regeringens förbud för sammankomster med över 500 personer. Men Anna Spencer, lagledare i Vindelns Ridklubb, menar att problematiken ligger i att människor från olika delar av landet deltar.

Förbundet ändrar reglerna

– Regeln har ju uppkommit för att förhindra tillfällen där många personer från olika delar av landet träffas på en och samma plats. De tar bara hänsyn till att det inte ska vara 500. Men nu är det ryttare från Kalix och Boden till ryttare från söder om Stockholm som ska åka dit, säger hon.

Ridsportsförbundets generalsekreterare Annika Tjernström menar att det är upp till arrangören att avgöra om tävlingen kan genomföras.

”De lokala förhållandena för varje tävlingen varierar mycket. Varje arrangör känner bäst till sina egna förhållanden och gör en riskbedömning i enlighet med Folkhälsomyndighetens underlag. Om arrangören finner att kraven är uppfyllda kan de genomföra tävlingen” skriver hon i ett sms till SportExpressen.

Med anledning av coronaviruset har förbundet ändrat reglerna i elitserien för häst och ponny. När det gäller ponnyallsvenskan kräver första omgången färre deltagare och de lag som inte vill delta i någon av seriens omgångar åker inte ur serien, om de betalar avgifterna till arrangörerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.