Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag tänker ofta på det – grämer mig fortfarande”

Kim Martin Hasson flyttar snart till Göteborg för att bli sportchef för Frölundas damer.
Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
Kim Martin Hasson under en match mellan Sverige och Finland 2015.
Foto: BILDBYRÅN

En del tar tid på sig att bestämma vart de ska ta vägen.

Kim Martin Hasson visste när hon var nio år.

Hon ställde sig i hockeymålet.

Och ett liv i idrottens tjänst tog sin början.

Den heter ju så; SportExpressen Föreningslivs artikelserie om människor som valt att dedikera sin tillvaro till sporter av olika slag – Ett liv i idrottens tjänst.

Och har bland annat handlat om IOK:s Gunilla Lindberg, fotbollsdomaren Tess Olofsson, hockeyikonen Conny Evensson, ryttarinnan Ulla Håkansson, skidskytten Sofia Domeij och fotbollslegendaren Victoria Sandell (tidigare Svensson).

Nu sällar sig Kim Martin Hasson till den raden av känt idrottsfolk.

Hon platsar verkligen. Titta bara på sidan från Expressen 31 januari 1996 här nedanför och ni förstår varför.

Hon var nio år, spelade med Hammarby, och det var första gången Kim Martin (tilläggsnamnet Hasson kom senare) omnämndes i svensk press.

Kim Martin får beröm i Expressen i januari 1996. Det är första gången det skrivs om henne.

”Pratade om NHL och allt möjligt”

– Jag hade högtflyende planer, pratade om NHL och allt möjligt. Det var häftigt att bli uppmärksammad redan när jag var så ung. Det var starten på allt som sedan komma skulle, säger Kim Martin Hasson. 

– Jag gillade det med en gång, trots att jag också höll på med andra sporter. Hockeyn var dock den som gick före om något krockade. 

Som 14-åring kom hon med i landslaget. Då stod det än klarare för henne vad det var för idrott hon skulle ägna sig åt.

Hennes sju år äldre bror, Kristoffer, var också hockeymålvakt och den som så att säga krattade i manegen åt henne. På Zinkensdamm på Söder i Stockholm.

– Jag följde med till ishallen för att se vad han höll på med. Därefter tog jag mig dit själv, och frågade om jag fick vara med. Det enda jag ville var att stå i mål. Jag har faktiskt aldrig spelat på någon annan position.

Vad var det som lockade dig att bli målvakt?

– Dels ville jag göra som brorsan, men samtidigt gillade jag känslan av att rädda puckar. Ju äldre jag blev var det mer intressant när jag förstod att en målvakt kunde avgöra matcher.

Kim Martin i början på sin målvaktskarriär. Några år senare gör hon debut i Damkronorna.
Foto: VOJTA KLECKA

244 landskamper och OS- och VM-medaljer

När Kim Martin Hasson slutade spela 2015 bågnade både hennes meritlista och prisskåp. Totalt blev det 244 landskamper, OS-silver och OS-brons (2006, 2002) och två VM-brons (2005, 2007).

En sak som hon menar hade blivit den definitiva höjdpunkten var om hon hade fått spela med herrarna i en seniormatch. I mars 2006 var det ytterst nära – med Malmö mot Bofors – men det stoppades av den amerikanska collegeklubben Minnesota Duluth Bulldogs, dit hon skulle ansluta till hösten det året.

Fortfarande grämer det Kim Martin Hasson att hon aldrig fick chansen.

– Den matchen tänker jag ganska ofta på. Eller snarare den uteblivna matchen. Det hade varit toppen på min karriär. Mitt mål var att ta mig så långt som möjligt med killarna. Det skulle ha varit riktigt stort att få mäta sig med dem.

De två SM-guld hon har, efter utflykterna till USA och Ryssland (HK Tornado), kom under hennes sista säsonger i elithockeyn – med Linköpings HC.

Klubben som hon sedan blev kvar i. Till större delen som sportchef från 2016.

Var det naturligt för dig att du skulle ta steget från spelare till ledare?

– Jag liksom bara blev det. Han som var sportchef blev sjuk, då fick jag frågan. Så det var egentligen mer än slump. Sedan har det blivit fem säsonger. Jag skulle ha lagt av efter den fjärde. Men han som hoppade på kände att det inte var hans grej. Då tvingades jag fortsätta. I dag är jag assisterande och målvaktstränare.

Flyttar till Göteborg i sommar

Någon gång till sommaren lämnar Kim Martin Hasson Linköping och tar sig ytterligare västerut – till Göteborg för att som sportchef bli ansvarig för Frölunda damers hockeysatsning.

Hur går det till – får du en påse med pengar och en lista med tänkta spelare?

– I Frölunda vill man använda dels mycket svenskt och dels spelare från närområdet. Det handlar inte så mycket om att inhandla ett lag. Vi startar i division 1 nästa höst med sikte på SDHL så småningom.

Maken Jay Hasson – som hon träffade under sin tid på college i USA och nu har två barn med – ingår givetvis i flyttplanerna.

– Jay ska också arbeta inom Frölunda med material, och spelarnas individuella utveckling som skridskoåkning och teknik. Samtidigt som han ska göra andra saker i Frölundas organisation.

Men när han är med dig är det du som är bossen? 

– Exakt. Då måste han göra som sportchefen säger.

Äpplet faller ibland som bekant inte långt från trädet. Femåriga dottern Rielly är redan vän med det hårda underlag vintersportare kallar is.

– Hon har kört skridskoskola ett år, och ska nu börja i Tre Kronors hockeyskola. Rielly har testat att vara målvakt. Hon tyckte det var kul, men just nu är hon utespelare.

Fattar hon vad hennes mamma en gång ställde till med i rinken?

– Jag har en barnbok om hockey där jag är med. Hon brukar titta i den. Sedan säger hon att mamma har varit världens bästa.


DETTA ÄR KIM MARTIN HASSON

Bor: Linköping.

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Jay Hasson, dottern Rielly, 5, och sonen Kingsley ”1,5 typ”.

Idrottskarriär: Största framgångarna kom med Damkronorna, 244 landskamper. Stod i mål när laget tog VM-brons 2005 och 2007 samt OS-brons 2002 och OS-silver 2006. Under OS 2006 utsågs Martin Hasson till turneringens bästa målvakt och blev uttagen i All Star Team. Vid två tillfällen belönades hon med Eurosports SportStar Award som årets bästa kvinnliga hockeyspelare i världen. Klubbarna hon spelade för är Hammarby, AIK, Malmö Redhawks, Minnesota Dulloth Bulldogs, HK Tornado och Linköpings HC.

Om jag inte valt idrott: ”Jag har inte hållit på med något annat i mitt liv än idrott. Hockeyn har alltid varit så självklar för mig. Så några tankar på något annat har aldrig funnits.”

Förebilder: ”Jag såg alltid upp till min bror. Han var alltid med och stöttade mig. När jag började fanns det inte så många kvinnliga förebilder. Det skulle i så fall vara Annica Åhlén som var Damkronornas första stormålvakt. Hon stod när jag kom med i landslaget.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.